Gluténmentes fügés keksz
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes fügés keksz bővült.
Az egyik kedvenc őszi gyümölcsöm a füge. Nagyon gyorsan kell dolgozni vele, hiszen gyorsan romló finomság. A kekszbe tettem szokás szerint zabpelyhet, ami, ha aranybarnára sül, akkor igazán ropogóssá válik. A füge alatt viszont puhább marad, és nagyon édes lesz. Érdemes lesz kipróbálni, máris dupla adaggal.
Hozzávalók (12 db):
- 120 g Ráma margarin
- 150 g eritrit (édesítőszer)
- 200 g It’s us Mikló’s univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 75 g gluténmentes zabpehely
- 1 db L-es mérető tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- vanília aroma
- 1 db tonkabab lereszelve
- csipet só
Tetejére:
- 5-6 db friss füge
A fügés gluténmentes keksz elkészítése:
- A hideg margarint gyúrjuk össze a liszttel valamennyi hozzávalóval.
- A massza kicsit puha, ragacsos lesz, de nem baj.
- Amíg megmossuk a fügéket, érdemes hűtőszekrénybe tenni a keksz tésztáját.
- A fügéket mossuk meg, vágjuk fel, ha nagyobb, akkor 8 kisebb részre.
- Egy nagyobb tepsibe tegyünk sütőpapírt.
- Erre halmozzunk 12 egyforma nagy tészta adagokat.
- Tegyük ezeket egymástól kissé messzebb, mert meg fognak nőni a halmok.
- Egy-egy keksz tésztára helyezzünk 2-2 cikk fügét.
- El fognak férni, a keksz növése miatt.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 25 percig süssük.
- Akkor lesz a jó, ha a külső rétege, széle aranybarna lett, de a füge ne égjen meg!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
A gluténmentes fügés keksz tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes édesítőszer eritrit füge glutén és tejmentes gluténmentes zabpehely gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék keksz margarin reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vanília aroma