Gluténmentes fűszeres, körtés-kakukkfüves bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes fűszeres, körtés-kakukkfüves bagettel bővült.
Elkezdődött a körteszezon. Gondoltam egyet, miért ne lehetne egy bagettben is együtt ez a két fűszer? A körte édeskéz íze a háttérből érezhető, a kakukkfű pedig igazán fűszeressé teszi ezt a kenyérfélét. Igazán jól illik sós felvágottak, sült húsok mellé. Ajánlom bátran mindenkinek.
Hozzávalók (3 db):
Tésztához:
- 450 g It’s us Mikló’s fehér gluténmentes kenyérliszt
- 30 g pirított, darált lenmag
- 120 g reszelt körte, levével együtt
- 20 g tápióka keményítő
- 14 g só
- 15 g por állagú psyllium rost útifűmaghéj
- 1 teáskanál cukor
- 22 g friss gluténmentes (Budafoki) élesztő
- 340 ml langyos víz
- 2 evőkanál étolaj
- ízlés szerinti friss / szárított kakukkfű (én imádom, bátran tettem bele)
Külső rétegre:
- 2 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál ketchup
A fűszeres, körtés-kakukkfüves gluténmentes bagett elkészítése:
- A lenmagot megpirítjuk, majd kávédaralón ledaráljuk.
- Meghámozzuk, lereszeljük a körtét.
- Ehhez a lereszelt, körtedarabos körteléhez a cukrot, az élesztőt.
- Hagyjuk az élesztő magához térjen.
- Kimérjük a tészta száraz hozzávalóit. (Én mikróban mindig megmelegítem 10 másodperc alatt)
- Ezt adjuk a feléledt élesztős vízhez.
- Most fakanál segítségével kevertem alaposan össze a tésztát, lenmaggal, körtével.
- Pár pillanatig pihentetjük a tésztát.
- A tésztát 1, 5 kanál étolajjal leöntött sütőpapírra tesszük.
- Átgyúrjuk mégegyszer.
- Három egyforma gombócot formázunk belőlük.
- Egy gombóc tésztából téglalapot formázunk.
- Majd feltekerjük, és hengerré formázzuk.
- Így járunk el a többi tésztagombóccal is!
- A kész tészták tetejét fél evőkanál étolajjal egy ecset segítségével lekenjük.
- Bagettsütő formába tesszük, 50 °C fokra előmelegített sütőben 30 percen át kelesztjük. (Tegyünk egy kis lábasba vizet, és már a kelesztéskor, sütéskor is hagyjuk a sütőben)
- Ha megkelt a tészta 200 °C fokra melegített sütőben légkeverés mellett 10 percig, majd 25-35 percig (sütőtől függően) 175 C-on készre sütjük.
Kihűlve (igaz ami igaz, nem bírtam ki, már langyosan) jó étvággyal fogyasszuk!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes fűszeres, körtés-kakukkfüves bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes bagettek gluténmentes kenyér gluténmentes péksütemények It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz kakukkfű ketchup körte lenmag psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tápiókakeményítő uzsonna és tízórai