Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes fűszeres, körtés-kakukkfüves bagett

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes fűszeres, körtés-kakukkfüves bagettel bővült.

Elkezdődött a körteszezon. Gondoltam egyet, miért ne lehetne egy bagettben is együtt ez a két fűszer? A körte édeskéz íze a háttérből érezhető, a kakukkfű pedig igazán fűszeressé teszi ezt a kenyérfélét. Igazán jól illik sós felvágottak, sült húsok mellé. Ajánlom bátran mindenkinek.

Hozzávalók (3 db):

Tésztához:

  • 450 g It’s us Mikló’s fehér gluténmentes kenyérliszt
  • 30 g pirított, darált lenmag
  • 120 g reszelt körte, levével együtt
  • 20 g tápióka keményítő
  • 14 g só
  • 15 g por állagú psyllium rost útifűmaghéj
  • 1 teáskanál cukor
  • 22 g friss gluténmentes (Budafoki) élesztő
  • 340 ml langyos víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • ízlés szerinti friss / szárított kakukkfű (én imádom, bátran tettem bele)

Külső rétegre:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál ketchup

A fűszeres, körtés-kakukkfüves gluténmentes bagett elkészítése:

  • A lenmagot megpirítjuk, majd kávédaralón ledaráljuk.
  • Meghámozzuk, lereszeljük a körtét.
  • Ehhez a lereszelt, körtedarabos körteléhez a cukrot, az élesztőt.
  • Hagyjuk az élesztő magához térjen.
  • Kimérjük a tészta száraz hozzávalóit. (Én mikróban mindig megmelegítem 10 másodperc alatt) 
  • Ezt adjuk a feléledt élesztős vízhez.
  • Most fakanál segítségével kevertem alaposan össze a tésztát, lenmaggal, körtével. 
  • Pár pillanatig pihentetjük a tésztát.
  • A tésztát 1, 5 kanál étolajjal leöntött sütőpapírra tesszük. 
  • Átgyúrjuk mégegyszer. 
  • Három egyforma gombócot formázunk belőlük.
  • Egy gombóc tésztából téglalapot formázunk.
  • Majd feltekerjük, és hengerré formázzuk.
  • Így járunk el a többi tésztagombóccal is!
  • A kész tészták tetejét fél evőkanál étolajjal egy ecset segítségével lekenjük.
  • Bagettsütő formába tesszük, 50 °C fokra előmelegített sütőben 30 percen át kelesztjük. (Tegyünk egy kis lábasba vizet, és már a kelesztéskor, sütéskor is hagyjuk a sütőben)
  • Ha megkelt a tészta 200 °C fokra melegített sütőben légkeverés mellett 10 percig, majd 25-35 percig (sütőtől függően) 175 C-on készre sütjük.

Kihűlve (igaz ami igaz, nem bírtam ki, már langyosan) jó étvággyal fogyasszuk!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes fűszeres, körtés-kakukkfüves bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett recept

gluténmentes körtés bagett

Kategória: , ,