Galuska / nokedli tojásmentes gluténmentes, tejmentes
A nokedli jellegzetes magyar tésztaétel, klasszikus. Egy csirkepörköl elképzelhetetlen nélküle. A mai gluténmentes nokedli receptet Mária készítette a KreaKonha rovatunk háziasszonya. A nokedli nem tartalmaz tejet és tojást így összetett diéta estés is beépíthető a gluténmentes étrendbe.
Hozzávalók: 3 nagy, vagy 4 kisebb adag
- 80 g hajdina liszt
- 80 g rizsliszt (lehet barna rizsliszt is)
- 40 g tápióka liszt
- 160 ml hideg víz
- 6 g só
A gluténmentes nokedli elkészítés:
- A liszteket összekeverjük és hozzáadjuk a vizet. Sima tésztává keverjük.
- Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, ha feljön a tetejére tálba szedjük. Tehetünk rá kevés zsírt, hogy jobban elváljanak – én nem szoktam.
- Kifőve 470 g lett, 3 nagy vagy 4 kisebb adagnyi.
- Fogyaszthatjuk köretnek vagy zöldséges főzelék (tök, spenót) mellé.
- Kicsit barnásabb színű a lisztek miatt, de nagyon jó állagú a kifőtt tészta, nem ragacsos, nem mállós.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 3 adag készítésekor 1 adagban |
4 adag készítésekor 1 adagban |
Energia | 2843 kJ /677 kcal | 947 kJ / 226 kcal | 710 kJ / 169 kcal |
Zsír | 2,5 g | 0,8 g | 0,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,6 g | 0,2 g | 0,15 g |
Szénhidrát | 143,6 g | 47,9 g | 35,9 g |
amelyből cukrok | 2,1 g | 0,7 g | 0,5 g |
Rost | 8,0 g | 2,7 g | 2,0 g |
Fehérje | 15,8 g | 5,3 g | 4,0 g |
Só | 6,01 g | 2,0 g | 1,5 g |
A gluténmentes nokedli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt barna rizsliszt glutén és tejmentes hajdinaliszt ivóvíz köret nokedli rizsliszt só tápiókaliszt tej - tojás - gluténmentes tojásmentes