Géppel készített házi, gluténmentes száraztészta
Iri mama nem csak házi gluténmentes pékséget, hanem tésztaüzemet is üzemeltet:
Amikor tehetem, magam készítem a gluténmentes tésztát.
Van hogy az alapanyagokat gépbe teszem, és dolgozik helyettem a gép. Ezt akkor használom, ha nagyobb mennyiségű tésztát készítek. Elég macerás tisztítani, ritkán veszem elő.
Mikor a napi ebédhez kell a tészta, kézzel begyúrom, kívánt formára vágom, pár perc alatt kifőzöm. Most kipróbáltam a kézi tészta gépet🙂. Ezt a módszert biztos, hogy sűrűn fogom alkalmazni. Könnyű tisztítani, nem nekem kell vesződni a nyújtással, így a kívánt vastagságra, állítva, pikk pakk, kívánt formára vágom.
Most széles metéltnek vágtam fel, legközelebb kipróbálom a ravioli, lasagne tésztát is.
Karácsonyra a cérnametéltet szeretném tesztelni. Gyorsabban elkészült, és nem fárasztó.Arra kell figyelni, hogy a tészta rugalmas legyen. Minden képpen útifűmaghéjat, vagy bambuszrostlisztet, vagy guarmaglisztet, esetleg xantánt tegyünk a tésztába, így jól kezelhető, nyújtható lesz.
Másképp törni fog.
Nagyon jól sikerült, finom lett a végeredmény. Jobb mint a bolti 😅.
Hozzávalók: 2 – 4 adag gluténmentes száraztésztához:
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 10 g útifűmaghéj vagy bambuszrost liszt, vagy (4 g guarmagliszt vagy xantán)
- 280 – 300 g gluténmentes lisztkeverék, bármilyen jó
Tojások nagyságától függ a liszt mennyisége.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nehézségiszint: kezdő
A recept tápérték számítása folyamatban
A házi gluténmentes száraztészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: gluténmentes száraztészta gluténmentes tészta It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lisztkeverék Mester lisztkeverékek rizsliszt Schär Mix B tojás