Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gesztenyés karácsonyi gluténmentes keksztekercs

gluténmentes keksztekercs receptKolosFreeFood legfrissebb karácsonyi receptötlete:

Kezdtem unni már a minden évben téli desszertként elkészített gluténmentes keksztekercset. Ezért gondoltam egy merészet, és a hagyományos kókuszos vajas krém helyett gesztenyét, magozott meggyet és rumaromát tettem a tekercsbe. Kívülről pedig a karácsony színeivel díszítettem fel, aranypor, céklapor és porcukor adta a dekorációt.

Hozzávalók (34 szelethez):

  • 350 g Mester Család Glutén-tej-tojásmentes keksztekercspor
  • 40 g Mester Család Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 200 g Ráma margarin (szobahőmérsékletű)
  • 200 g cukor nélküli szilvalekvár
  • 100 g meggybefőtt, kimagozva, lecsöpögtetve, szétnyomkodva
  • 50 ml meggybefőtt leve
  • 50 g az elkészített töltelékből

Töltelék:

  • 200 g natúr, mentes gesztenyemassza
  • 30 g Mester Család Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (édesítőszer)
  • 100 g Ráma margarin (szobahőmérsékletű)
  • ízlés szerint rumaroma (jó sokkal szeretem)

Tetejére:

  • ízlés szerinti céklapor
  • ízlés szerinti ehető aranyfesték (ecsettel szórtam fel)
  • ízlés szerinti porcukor

A gluténmentes keksztekercs elkészítése:

  • A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze alaposan.
  • Mivel összegyúrjuk, ezért a vegán Rama legyen szobahőmérsékletű, könnyen gyúrható.
  • Ezután fóliázzuk be és tegyük hőtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
  • A tölteléket érdemes kézi robotgép segítségével összekeverni.
  • Kivesszük a hűtőszekrényből a tésztát.
  • Mivel kissé merevnek, száraznak éreztem a tésztát, adtam a töltelékből is hozzá, így könnyebben formázhatóvá vált.
  • A keksztekercs tésztáját két egyenlő részre osztjuk.
  • Egyik felét kinyújtjuk egy folpackon, és rákenjük a krém felét.
  • Próbáljuk meg minél szorosabban feltekerni.
  • Ugyan így járunk el a tészta és a krém másik felével is.
  • Az elkészült rudakat hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.
  • annyi ideig, amíg a Ráma újra meg nem szilárdul.
  • Kivéve a tekercseket a hidegről, dekoráljuk cékla-ehető aranyporral és porcukorral.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc a pihentetés

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes
Gesztenyés keksztekercsben, díszítés nélkül
Energia 16362 kJ / 3881 kcal 478 kJ / 114 kcal
Zsír 254,6 g 7,5 g
  amelyből telített zsírsavak 147,6 g 4,3 g
Szénhidrát 338,0 g 9,9 g
  amelyből cukrok 45,2 g 1,3 g
Rost 33,8 g 1,0 g
Fehérje 31,0 g 0,9 g
2,43 g 0,07 g

A gluténmentes karácsonyi keksztekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes keksztekercs recept

Karácsonyi keksztekercs gluténmentes változatban

Kategória: , , , ,