Glulu IR barát – cirkos gluténmentes kenyér
A cirok is egy kevésbé ismert természetes módon gluténmentes gabona, így az nyugodtan beépíthető a gluténmentes diétába. a Glulu pékmanufaktúra pedig a cirkot vette alapul számos késztermékéhez, lisztkeverékéhez. IR barát gluténmentes kenyér recept, amely beépíthető az IR diétába is.
Hozzávalók egy kb 370g-os gluténmentes cipóhoz:
- 20 dkg Glulu cirkos kenyér lisztkeverék
- 5 g só
- 3,5 g gluténmentes porélesztő
- 1,5 dl kéz-meleg víz
- 1 teáskanál olaj
- 1 evőkanál útifű maghéj
Elkészítés:
- Az útifűmaghéjat a víz felében elkeverjük, hogy kocsonyás legyen, majd az összes alapanyagot jól összedolgozzuk (az olajat a végén adjuk hozzá)
- Letakarva 1 órát kelesztjük a kenyértésztánkat
- Majd sütőpapíros tepsire tesszük, megformázzuk, tetejét bevágjuk, megszórjuk szezámmaggal, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük légkeverésen.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 2 óra (kelesztéssel és sütéssel)
Tápanyagtartalom | az egész kenyérben (370 g) |
6 kis szelet esetén 1 darabban (kb. 62 g) |
Energia | 755 kcal / 3148 kJ | 125 kcal / 521 kJ |
Fehérje | 9,2 g | 1,5 g |
Zsír | 6,8 g | 1,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,5 g | 0 |
Szénhidrát | 159,6 g | 26,6 |
amelyből cukrok | 0 | 0 |
Rost | 8,7 g | 1,5 g |
A gluténmentes cirkos kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj Glulu lisztek lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só víz