Glutén- és tejmentes répatora
Kohári Éva a Gluténmentes Íz-Lik rovatunk háziasszonyának receptje
Nagyon szeretem az igazán puha, szaftos tésztájú süteményeket. Ez a répatorta pont ilyen. Akár krémmel, akár krém nélkül csak úgy magában egy gyorsan és igen egyszerűen elkészíthető finomság. Nem kell ahhoz húsvét, hogy picit nyuszik legyünk. Finnyás gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk, a répa ízét nem lehet érezni rajta.
A tészta elkészítési ideje: 50 perc
Ebből a mennyiségből egy 22 cm-es torta formában szép magas, félbe vágható gluténmentes torta alap készíthető.
Nehézségi szint: könnyű
- 300 g gluténmentes liszt, én NATURBIT ALFA-MIXel készítettem, de használhatunk hozzá egyéb sütemény lisztet, de akár rizslisztet is
- 3 db „M”-es méretű tojás
- 300 g apróra reszelt sárgarépa (ez 2 db nagyobb répa)
- 150 ml étolaj
- 250 g porcukor (aki nem annyira édes szájú, nyugodtan fogjon kevesebbet)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
Elkészítés:
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- A tojások sárgáját a cukorral, olajjal alaposan elkeverjük, majd ehhez keverjük a répát, lisztet, sütőport, vaníliát.
- Óvatosan összeforgatjuk a masszát a felvert tojásfehérjével.
- A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a tésztát.
- Előmelegített sütőben, 180°C fokon megsütjük. Javaslom a tűpróbát, én 40 percig sütöttem, de érdemes előbb megnézni. (Az én sütőmben a piskóta is picit tovább sül)
Ez a krém tökéletesen illik a gluténmentes répatortánkhoz:
- 400 ml tej/növényi tej – én Alpro rizsitalt „rizstejet” használtam hozzá
- 1 csomag vaníliás puding
- 3 db „M”-es méretű tojás sárgája
- 5 evőkanál kristálycukor
- 125 g margarin (Vénusz, liga tejmentes margarin)
Elkészítés:
- A pudingot, a cukrot és a tojások sárgáját a tejjel elkeverjük.
- Folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
- A margarint habosra keverjük és a kihűlt pudinggal alaposan összekeverjük.
- A torta alapot félbevágjuk, megtöltjük a krémmel,
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szelet esetén 1 szeletben |
Energia | 20026 kJ / 4791 kcal | 1667 kJ / 399 kcal |
Zsír | 247,0 g | 20,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 61,5 g | 5,1 g |
Szénhidrát | 567,4 g | 47,3 g |
amelyből cukrok | 258,9 g | 21,6 g |
Rost | 20,0 g | 1,7 g |
Fehérje | 40,9 g | 3,4 g |
Só | 0,5 g | 0,04 g |
A gluténmentes répatorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alpro cukor étolaj fahéj glutén és tejmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek lisztkeverék margarin NATURBIT ALFA-MIX őrölt fahéj porcukor répatorta rizsital sárgarépa sütőpor tojás tojássárgája vanília puding vaníliás cukor