Glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból
KolosFreeFood receptválogatásunk egy glutén- és tojásmentes Pavlova mini tortával bővült.
Már régóta kacérkodom a tojásmentes Pavlova tortával. Miből is lehetne ez, mint a csicseriborsó levéből. Legjobban akkor járunk, ha a csicseriborsó konzervet leszűrjük, a levét betesszük a hűtőszekrénybe, legalább egy órára. Felverni a habot, pedig hosszabb ideig kell. Utána már minden megy a maga „hagyományos” útján.
Hozzávalók (6 db Pavlova lap):
Aquafaba:
- 4×3 evőkanál lehűtött csicseriborsó konzervlé
- 220 g kristálycukor
- 1 mokkáskanál borkősav vagy 10 g almaecet
Vanília puding:
- 300 ml növényi tej
- 2 evőkanál negyedannyi édesítő
- 1 csomag vaníliáspuding
- vanília aroma
Meggyes réteg:
- 200 g magozott meggybefőtt
- 1 dl meggybefőttlé
- negyed kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
A glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból elkészítése:
- A leszűrt, hideg csicseriborsó levet kezdjük el felverni.
- Ez jóval hosszabb ideig tart, mint a hagyományos tojásfehérje habverés.
- Ezt most robotgép segítségével tettem meg.
- Amikor már látni lehet, hogy a csicseriborsólé el kezd felverődni, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot.
- Verjük tovább a habot.
- Amikor már majdnem kész, a habverő fejen marad a hab, akkor adjuk hozzá a kevés borkősavat.
- Ez fogja majd még erősebbé, tartósabbá tenni a habunkat.
- Ezután habzsákba töltjük a habot.
- Most 6 db egyforma korongot mintáztam, ezekre pedig kis habcsókokat tettem körbe, hogy majd később ebbe lehessen a tölteléket halmozni.
- Előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 120 °C fokon kb. 60—70 percig sütjük.
- Ezután résnyire hagyjuk nyitva a sütőt, és még 25-30 percig hagyjuk száradni.
- Ne kapcsoljunk légkeverést, mart hamar megbarnul a csicserihabunk.
- Amíg sülnek, majd pihennek, hűlnek a kis Pavlova lapok, készítsük el a krémeket.
- A pudingot szokás szerint főzzük sűrűre, hagyjuk kihűlni teljesen.
- A meggybefőttet ellenőrizzük, hogy valóban magozott e, nehogy maradjon benne egy óvatlan mag.
- Adjuk hozzá a meggybefőtt levet.
- Reszeljük bele a citromhéjat.
- Facsarjunk bele pár csepp citromlevet.
- Kanalazzuk bele a fahéjat.
- Az útifűmaghéjjal keverjük el, és úgy kezdjük el forralni.
- Amikor kezd összeállni, le is zárhatjuk alatta a gázt, mert később is sűrűsödni fog.
- Tegyük ezt is félre kihűlni.
- Amik minden hozzávaló kihűlt, állítsuk össze a kis tortácskákat.
- Alsó lapra halmozzunk meggykrémet.
- Erre helyezzünk egy másik lapot.
- Annak a közepére egy kis adag meggykrémet.
- A meggy köré, mintha egy virág közepe lenne, habzsák segítségével formáljunk kis szirmokat.
- Érdemes figyelembe venni, hogy a Pavlova hablapocskák hamar megpuhulnak a sok nedvességtől.
- Így célszerű tálalás előtt elkészíteni a kis tortácskákat!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: bonyolult
Elkészítési idő: 35 perc emellett pihentetés, sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom csicseriborsó édes édesítőszer fahéj gluténmentes habcsók recept gyors kristálycukor meggy psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital uzsonna és tízórai vanília aroma vanília puding