Glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból
KolosFreeFood receptválogatásunk egy glutén- és tojásmentes Pavlova mini tortával bővült.
Már régóta kacérkodom a tojásmentes Pavlova tortával. Miből is lehetne ez, mint a csicseriborsó levéből. Legjobban akkor járunk, ha a csicseriborsó konzervet leszűrjük, a levét betesszük a hűtőszekrénybe, legalább egy órára. Felverni a habot, pedig hosszabb ideig kell. Utána már minden megy a maga „hagyományos” útján.
Hozzávalók (6 db Pavlova lap):
Aquafaba:
- 4×3 evőkanál lehűtött csicseriborsó konzervlé
- 220 g kristálycukor
- 1 mokkáskanál borkősav vagy 10 g almaecet
Vanília puding:
- 300 ml növényi tej
- 2 evőkanál negyedannyi édesítő
- 1 csomag vaníliáspuding
- vanília aroma
Meggyes réteg:
- 200 g magozott meggybefőtt
- 1 dl meggybefőttlé
- negyed kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
A glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból elkészítése:
- A leszűrt, hideg csicseriborsó levet kezdjük el felverni.
- Ez jóval hosszabb ideig tart, mint a hagyományos tojásfehérje habverés.
- Ezt most robotgép segítségével tettem meg.
- Amikor már látni lehet, hogy a csicseriborsólé el kezd felverődni, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot.
- Verjük tovább a habot.
- Amikor már majdnem kész, a habverő fejen marad a hab, akkor adjuk hozzá a kevés borkősavat.
- Ez fogja majd még erősebbé, tartósabbá tenni a habunkat.
- Ezután habzsákba töltjük a habot.
- Most 6 db egyforma korongot mintáztam, ezekre pedig kis habcsókokat tettem körbe, hogy majd később ebbe lehessen a tölteléket halmozni.
- Előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 120 °C fokon kb. 60—70 percig sütjük.
- Ezután résnyire hagyjuk nyitva a sütőt, és még 25-30 percig hagyjuk száradni.
- Ne kapcsoljunk légkeverést, mart hamar megbarnul a csicserihabunk.
- Amíg sülnek, majd pihennek, hűlnek a kis Pavlova lapok, készítsük el a krémeket.
- A pudingot szokás szerint főzzük sűrűre, hagyjuk kihűlni teljesen.
- A meggybefőttet ellenőrizzük, hogy valóban magozott e, nehogy maradjon benne egy óvatlan mag.
- Adjuk hozzá a meggybefőtt levet.
- Reszeljük bele a citromhéjat.
- Facsarjunk bele pár csepp citromlevet.
- Kanalazzuk bele a fahéjat.
- Az útifűmaghéjjal keverjük el, és úgy kezdjük el forralni.
- Amikor kezd összeállni, le is zárhatjuk alatta a gázt, mert később is sűrűsödni fog.
- Tegyük ezt is félre kihűlni.
- Amik minden hozzávaló kihűlt, állítsuk össze a kis tortácskákat.
- Alsó lapra halmozzunk meggykrémet.
- Erre helyezzünk egy másik lapot.
- Annak a közepére egy kis adag meggykrémet.
- A meggy köré, mintha egy virág közepe lenne, habzsák segítségével formáljunk kis szirmokat.
- Érdemes figyelembe venni, hogy a Pavlova hablapocskák hamar megpuhulnak a sok nedvességtől.
- Így célszerű tálalás előtt elkészíteni a kis tortácskákat!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: bonyolult
Elkészítési idő: 35 perc emellett pihentetés, sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom csicseriborsó édes édesítőszer fahéj gluténmentes habcsók recept gyors kristálycukor meggy psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital uzsonna és tízórai vanília aroma vanília puding










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

