Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy glutén- és tojásmentes Pavlova mini tortával bővült.

Már régóta kacérkodom a tojásmentes Pavlova tortával. Miből is lehetne ez, mint a csicseriborsó levéből. Legjobban akkor járunk, ha a csicseriborsó konzervet leszűrjük, a levét betesszük a hűtőszekrénybe, legalább egy órára. Felverni a habot, pedig hosszabb ideig kell. Utána már minden megy a maga „hagyományos” útján.

Hozzávalók (6 db Pavlova lap):

Aquafaba:

  • 4×3 evőkanál lehűtött csicseriborsó konzervlé
  • 220 g kristálycukor
  • 1 mokkáskanál borkősav vagy 10 g almaecet

Vanília puding:

  • 300 ml növényi tej
  • 2 evőkanál negyedannyi édesítő
  • 1 csomag vaníliáspuding
  • vanília aroma

Meggyes réteg:

  • 200 g magozott meggybefőtt
  • 1 dl meggybefőttlé
  • negyed kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál útifűmaghéj őrlemény

A glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból elkészítése:

  • A leszűrt, hideg csicseriborsó levet kezdjük el felverni.
  • Ez jóval hosszabb ideig tart, mint a hagyományos tojásfehérje habverés.
  • Ezt most robotgép segítségével tettem meg.
  • Amikor már látni lehet, hogy a csicseriborsólé el kezd felverődni, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot.
  • Verjük tovább a habot.
  • Amikor már majdnem kész, a habverő fejen marad a hab, akkor adjuk hozzá a kevés borkősavat.
  • Ez fogja majd még erősebbé, tartósabbá tenni a habunkat.
  • Ezután habzsákba töltjük a habot.
  • Most 6 db egyforma korongot mintáztam, ezekre pedig kis habcsókokat tettem körbe, hogy majd később ebbe lehessen a tölteléket halmozni.
  • Előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 120 °C fokon kb. 60—70 percig sütjük.
  • Ezután résnyire hagyjuk nyitva a sütőt, és még 25-30 percig hagyjuk száradni.
  • Ne kapcsoljunk légkeverést, mart hamar megbarnul a csicserihabunk.
  • Amíg sülnek, majd pihennek, hűlnek a kis Pavlova lapok, készítsük el a krémeket.
  • A pudingot szokás szerint főzzük sűrűre, hagyjuk kihűlni teljesen.
  • A meggybefőttet ellenőrizzük, hogy valóban magozott e, nehogy maradjon benne egy óvatlan mag.
  • Adjuk hozzá a meggybefőtt levet.
  • Reszeljük bele a citromhéjat.
  • Facsarjunk bele pár csepp citromlevet.
  • Kanalazzuk bele a fahéjat.
  • Az útifűmaghéjjal keverjük el, és úgy kezdjük el forralni.
  • Amikor kezd összeállni, le is zárhatjuk alatta a gázt, mert később is sűrűsödni fog.
  • Tegyük ezt is félre kihűlni.
  • Amik minden hozzávaló kihűlt, állítsuk össze a kis tortácskákat.
  • Alsó lapra halmozzunk meggykrémet.
  • Erre helyezzünk egy másik lapot.
  • Annak a közepére egy kis adag meggykrémet.
  • A meggy köré, mintha egy virág közepe lenne, habzsák segítségével formáljunk kis szirmokat.
  • Érdemes figyelembe venni, hogy a Pavlova hablapocskák hamar megpuhulnak a sok nedvességtől.
  • Így célszerű tálalás előtt elkészíteni a kis tortácskákat!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: bonyolult

Elkészítési idő: 35 perc emellett pihentetés, sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

glutén- és tojásmentes Pavlova mini torta, aquafaból

Kategória: , , , ,