Gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu recepttel bővült.
Külön, külön is finom alapanyagok, de így együtt nagyon finom lett.
Hozzávalók (11 db):
- 250 g Mikló’s univerzális plusz mix lisztkeverék
- 6 g só
- 125 g vaj (vagy margarin)
- 120 g hideg víz
Rétegek közé:
- 70 g vaj (vagy margarin)
Töltéséhez:
Tetejére:
- 1 db M-es méretű tojás
A gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu elkészítése:
- Késes aprítóban mérem a lisztet , sót , hideg vajat. Pár fordulattal morzsásra keverem.
- Hozzáadom a hideg vizet és pillanatok alatt összeállítom a tésztát.
- Ezután lisztezett gyúródeszkán, egy nagyobb téglalappá nyújtom.
- Vaj harmadát rá reszelem vagy darabokra vágom ,háromba hajtom a tésztát.
- Majd újra kinyújtom.
- Ezt a műveletet kétszer ismétlem, közben mindig elfordítom a tésztát.
- Az utolsó hajtásnál , fél behajtom, becsomagolom és hűtőszekrénybe teszem.
- Egy órát érdemes hűtőben tartani.
- Én előző este készítettem el, másnap dolgoztam fel.
- Töltelékhez a túrót cukorral, citrom reszelt héjával kikeverem .
- Áfonyát megmosom.
- Lisztezett gyúrólapon szobahőmérsékletre kiengedett tésztát kinyújtom.
- 9 db négyzetre vágom.
- Leeső részt összegyúrom, 2 db lett belőle.
- Közepére bőven kanalazok túrós tölteléket, pár szem áfonyát teszek rá.
- Batyu formára igazítom úgy , hogy a két szemközti oldalát össze csípem.
- Felvert tojással lekenem, 190 °C fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt ropogósra, pirosra sütöm.
- Melegen, hidegen nagyon finom, roppanós leveles finomság.
Jó étvágyat kívánok 🙂.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. áfonyával, túróval töltött, gluténmentes leveles tésztás batyuban |
Energia | 11685 kJ / 2789 kcal | 1062 kJ / 253 kcal |
Zsír | 174,7 g | 15,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 110,9 g | 10,1 g |
Szénhidrát | 252,3 g | 22,9 g |
amelyből cukrok | 56,9 g | 5,2 g |
Rost | 9,7 g | 0,9 g |
Fehérje | 31,6 g | 2,9 g |
Só | 6,25 g | 0,57 g |
A gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt áfonya citrom cukor édes glutén és tejmentes gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz margarin reggeli só tojás túró uzsonna és tízórai vaj