Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu

batyu recept gluténmentesenIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu recepttel bővült.

Külön, külön is finom alapanyagok, de így együtt nagyon finom lett. 

Hozzávalók (11 db):

  • 250 g Mikló’s univerzális plusz mix lisztkeverék
  • 6 g só
  • 125 g vaj (vagy margarin)
  • 120 g hideg víz

Rétegek közé:

  • 70 g vaj (vagy margarin)

Töltéséhez:

  • 120 g túró (vagy növényi alternatíva)
  • 80 g áfonya
  • 30 g cukor
  • 1 db kisebb citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 1 db M-es méretű tojás 

A gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu elkészítése:

  • Késes aprítóban mérem a lisztet , sót , hideg vajat. Pár fordulattal morzsásra keverem.
  • Hozzáadom a hideg vizet és pillanatok alatt összeállítom a tésztát.
  • Ezután lisztezett gyúródeszkán, egy nagyobb téglalappá nyújtom.
  • Vaj harmadát rá reszelem vagy darabokra vágom ,háromba hajtom a tésztát. 
  • Majd újra kinyújtom.
  • Ezt a műveletet kétszer ismétlem, közben mindig elfordítom a tésztát.
  • Az utolsó hajtásnál , fél behajtom, becsomagolom és hűtőszekrénybe teszem.
  • Egy órát érdemes hűtőben tartani.
  • Én előző este készítettem el, másnap dolgoztam fel.
  • Töltelékhez a túrót cukorral, citrom reszelt héjával kikeverem .
  • Áfonyát megmosom.
  • Lisztezett gyúrólapon  szobahőmérsékletre kiengedett tésztát kinyújtom. 
  • 9 db négyzetre vágom.
  • Leeső részt összegyúrom, 2 db lett belőle.
  • Közepére bőven kanalazok túrós tölteléket,  pár szem áfonyát teszek rá.
  • Batyu formára igazítom úgy , hogy a két szemközti oldalát össze csípem.
  • Felvert tojással lekenem, 190 °C  fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt ropogósra, pirosra sütöm.
  • Melegen, hidegen nagyon finom, roppanós leveles finomság.

Jó étvágyat kívánok 🙂.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. áfonyával, túróval töltött,
gluténmentes leveles tésztás batyuban
Energia 11685 kJ / 2789 kcal 1062 kJ / 253 kcal
Zsír 174,7 g 15,9 g
  amelyből telített zsírsavak 110,9 g 10,1 g
Szénhidrát 252,3 g 22,9 g
  amelyből cukrok 56,9 g 5,2 g
Rost 9,7 g 0,9 g
Fehérje 31,6 g 2,9 g
6,25 g 0,57 g

A gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes batyu recept

gluténmentes áfonyával, túróval töltött, leveles tésztás batyu

Kategória: , , ,