Almás pite keksz – Kohári Évától
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető linzer alap tésztát töltött meg almás töltelékkel, így készült el a gluténmentes almás pite keksz. Kohári Éva receptje:
Volt itthon pár szem alma, amit sürgősen el kellet használni. Egy pitéhez kevés, egy kekszes tekercshez pont elég, ráadásul a kekszes doboz is csak pár morzsát tartalmazott. Egy hirtelen ötlet szüleménye ez a fantasztikus kekszes gluténmentes almás pite. Aki szereti a diót, keverjen nyugodtan az almához, a hatás még fenségesebb lesz.
Hozzávalók:
Tészta (linzer alaptészta)
- 280 g Naturbit ALFA MIX gluténmentes lisztkeverék
- 150 g margarin
- 80 g porcukor
- 1 egész közepes méretű (M-es) tojás
Töltelék
- 3 db. alma
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
- A margarint elmorzsoltam a liszttel és a porcukorral, hozzáadtam a tojást és egynemű, rugalmas tésztát gyúrtam belőle (felhasználhatjuk rögtön, de ha túl puhának tartjuk, fél órára tegyük hűtőbe).
- A töltelékhez az almát finomra reszeltem a cukorral, és a fahéjjal együtt megpároltam.
- A linzer alapot kinyújtottam, megkentem a párolt almával és felcsavartam.
- 1 cm-es szeleteket vágtam, 180 °C fokon 20 perc alatt megsütöttem.
Tápanyagtartalom | az egészben | 14 szelet esetén 1 szeletben |
Energia | 10869 kJ / 2599 kcal | 777 kJ / 186 kcal |
Zsír | 112,0 g | 8,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 51,5 g | 3,7 g |
Szénhidrát | 369,0 g | 26,4 g |
amelyből cukrok | 148,8 g | 10,6 g |
Rost | 23,5 g | 1,7 g |
Fehérje | 11,0 g | 0,8 g |
Só | 0,1 g | 0 g |
A gluténmentes pite-keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma cukor glutén és tejmentes gluténmentes party snack keksz lisztkeverék margarin NATURBIT ALFA-MIX őrölt fahéj pite tojás uzsonna és tízórai