Gluténmentes amerikai fahéjas tekercs, kovásszal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes amerikai fahéjas tekerccsel bővült.
Nemrégiben jártam az Amerikai Egyesült Államokban. A hotelben minden reggel volt tekercs, de sajnos nem tudtam belőle enni, mert nem volt gluténmentes változatban. Ahogy hazajöttem, máris elkészítettem mentes és kovászos változatban. A helyzet az lett vele, hogy a tetején lévő máznak ideje sem volt megkötni, máris megettünk 6 darabot belőle.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 30 g It’s us Mimen cirokliszt
- 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 10 g méz
- 25 g cukor
- 60 ml langyos víz
Tésztához:
- 250 g kész, előbbi érett kovászból
- 300 ml langyos növényi ital – most rizsital
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 220 g cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 100 g Mimen cirokliszt
- 150 g It’s us gluténmentes zabpehelyliszt
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 40 g It’s us Miklos’s fehérkenyér liszt
- 20 g lenmagliszt
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
- ízlés szerint vanília kivonat
Töltelék:
- 160 g barnacukor
- csipet só
- 50 g olvasztott növényi margarin
- 2-3 teáskanál őrölt fahéj
Máz:
- 40 g növényi mascarpone
- 30 g olvasztott növényi margarin
- 80 g porcukor
- ízlés szerint vanília kivonat
- csipet só
A gluténmentes amerikai fahéjas tekercs elkészítése:
- A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
- A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
- Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
- Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
- Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
- Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
- Mérjük ki a langyos vizet.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
- Keverjük el alaposan, csomómentesre.
- Adagoljuk hozzá a liszteket.
- Mérjük bele a kész kovászt.
- Üssük bele a tojássárgáját és az egész tojást.
- Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze.
- Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki.
- A növényi margarint olvasszuk fel, keverjük el a barna cukorral, pici sóval és a fahéjjal.
- Ezzel a töltelékkel óvatosan kenjük le a kinyújtott tésztát.
- Tekerjük fel.
- Másfél ujjnyi vastagra vágjuk fel.
- Egy mélyebb, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tekercseket.
- Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre. (én most a fürdőszobába tettem, az kellemesen meleg és párás levegőjű helyiség)
- Érdemes óvatosan betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a tekercs, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Tegyük a sütőnk aljára, úgy süssük készre a tésztát, mert így nem ég meg a teteje, ami ugye valójában az alja!
- Kb. 35-40 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- A tekercsek aljára fog folyni egy kevés cukor, mennyein megkaramellizálódik sülés közben.
- Hagyjuk a tepsiben kihűlni azokat.
- Amíg hűl a tészta, készítsük el a mázat.
- Az olvasztott növényi margarinhoz adjuk valamennyi hozzávalót, és keverjük össze alaposan, egyneműre.
- Egy mokkáskanál segítségével csurgassuk rá a mázat a tekercsekre.
- Legfinomabb, még picit langyosan.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, kb. 40 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes amerikai fahéjas tekercs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna cukor barna rizsliszt cirokliszt cukor fahéj gluténmentes kakaós csiga gluténmentes kovász gluténmentes zabpehelyliszt It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lenmagliszt margarin mascarpone méz őrölt fahéj porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só tojás tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma vaníliás cukor