Gluténmentes aranygaluska, ahogyan Kolos készíti
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes aranygaluskával bővült.
Egy tartalmas leves után nem szerettünk volna laktató második fogást. Így jutott eszembe, hogy már nagyon-nagyon régen nem ettünk aranygaluskát. Finom, diós, édes, sok-sok vaníla mártással. Kell ennél több? Dehogy kell…
Hozzávalók (12 gombóc):
Tésztához:
- 200 g It’s us Mikló’s universal mix plus lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 100 g Schär mix C gluténmentes lisztkeverék
- 50 g növényi margarin
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 db bio citrom reszelt héja
- 1 db egész tojás
- 30 g friss élesztő
- 200 ml növényi ital (most rizsital)
- 150 g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
Tepsi kikenéséhez:
- 5 g növényi margarin
Forgatáshoz:
- 120 g darált dió
- 50 g cukor
- 1 db bio citrom reszelt héja
- 100 g olvasztott növényi margarin
Vanília mártáshoz:
- 700 ml növényi ital (most rizsital)
- 2 csomag gluténmentes vanília pudingpor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A gluténmentes aranygaluska elkészítése:
- Egy kevés növényi italban, kevés cukorral ébresszük fel az élesztőt.
- Daráljuk le a diót.
- Mérjük ki a cukrot.
- Reszeljük hozzá a bio citrom levét is.
- Olvasszuk fel a növényi margarint.
- Mérjük ki a tészta hozzávalóit.
- A felfutott élesztőt is adjuk a tészta alaphoz.
- Alaposan dagasszuk össze az egészet.
- Én kissé napraforgó étolajas gumikesztyűvel szoktam dolgozni.
- A dagasztás vége felé adjuk hozzá a napraforgó étolajat is.
- Amikor már alaposan kidolgoztuk a tésztát, akkor formáljunk kis gombócokat.
- Ezeket forgassuk meg először az olvasztott napraforgó étolajban.
- Majd a cukor, citromos dióreszelékben.
- Szépen sorakoztassuk ezeket a kis gombócokat a növényi margarinnal kikent tepsibe.
- Tegyük félre kb. 30 percig kelni a kis gombócokat, meleg, huzatmentes helyre.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
- Amíg sül a galuska, addig készítsük el a vanília mártást.
- Vaníliaízű pudingport elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval 200 ml növényi italban.
- A többi növényi italt kezdjük el forralni.
- Amikor forr már a növényi ital, bele öntjük az elkevert pudingos keveréket.
- Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
- A legfinomabb még langyosan tálalni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes aranygaluska tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aranygaluska citrom cukor dió édes élesztő étolaj főétel gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kristálycukor margarin reggeli rizsital Schär Mix C - gluténmentes lisztkeverék só tojás uzsonna és tízórai vanília puding vaníliás cukor