Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes aranygaluska, ahogyan Kolos készíti

aranygaluska recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes aranygaluskával bővült.

Egy tartalmas leves után nem szerettünk volna laktató második fogást. Így jutott eszembe, hogy már nagyon-nagyon régen nem ettünk aranygaluskát. Finom, diós, édes, sok-sok vaníla mártással. Kell ennél több? Dehogy kell…

Hozzávalók (12 gombóc):

Tésztához:

  • 200 g It’s us Mikló’s universal mix plus lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal 
  • 100 g Schär mix C gluténmentes lisztkeverék
  • 50 g növényi margarin
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • 1 db egész tojás
  • 30 g friss élesztő
  • 200 ml növényi ital (most rizsital)
  • 150 g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só

Tepsi kikenéséhez:

  • 5 g növényi margarin

Forgatáshoz:

  • 120 g darált dió
  • 50 g cukor
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • 100 g olvasztott növényi margarin

Vanília mártáshoz:

  • 700 ml növényi ital (most rizsital)
  • 2 csomag gluténmentes vanília pudingpor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A gluténmentes aranygaluska elkészítése:

  • Egy kevés növényi italban, kevés cukorral ébresszük fel az élesztőt.
  • Daráljuk le a diót.
  • Mérjük ki a cukrot.
  • Reszeljük hozzá a bio citrom levét is.
  • Olvasszuk fel a növényi margarint.
  • Mérjük ki a tészta hozzávalóit.
  • A felfutott élesztőt is adjuk a tészta alaphoz.
  • Alaposan dagasszuk össze az egészet.
  • Én kissé napraforgó étolajas gumikesztyűvel szoktam dolgozni.
  • A dagasztás vége felé adjuk hozzá a napraforgó étolajat is.
  • Amikor már alaposan kidolgoztuk a tésztát, akkor formáljunk kis gombócokat.
  • Ezeket forgassuk meg először az olvasztott napraforgó étolajban.
  • Majd a cukor, citromos dióreszelékben.
  • Szépen sorakoztassuk ezeket a kis gombócokat a növényi margarinnal kikent tepsibe.
  • Tegyük félre kb. 30 percig kelni a kis gombócokat, meleg, huzatmentes helyre.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
  • Amíg sül a galuska, addig készítsük el a vanília mártást. 
  • Vaníliaízű pudingport elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval 200 ml növényi italban.
  • A többi növényi italt kezdjük el forralni.
  • Amikor forr már a növényi ital, bele öntjük az elkevert pudingos keveréket.
  • Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  • A legfinomabb még langyosan tálalni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes aranygaluska tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes aranygaluska recept

gluténmentes aranygaluska, ahogyan Kolos készíti

Kategória: , , , , ,