Gluténmentes aranygaluska recept – ismét egy klasszikus
 Családi klasszikus, egy tartalmas leves után tökéletes második fogás. Frissen az igazi, de ha marad belőle, egy kevés tejjel meglocsolva másnap még „fel lehet ébreszteni” a forró sütőben. Laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások kókuszzsírral és növényi tejjel is elkészíthetik. Sokan vaníliasodóval tálalják, de mi most pikáns, citromos borsodót ajánlunk mellé.
Családi klasszikus, egy tartalmas leves után tökéletes második fogás. Frissen az igazi, de ha marad belőle, egy kevés tejjel meglocsolva másnap még „fel lehet ébreszteni” a forró sütőben. Laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások kókuszzsírral és növényi tejjel is elkészíthetik. Sokan vaníliasodóval tálalják, de mi most pikáns, citromos borsodót ajánlunk mellé.
Hozzávalók 6 adaghoz
A tésztához:
- 250 g (1 tasak) Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
- 1 evőkanál cukor
- 1 csapott teáskanál (4 g) szárított élesztő
- ½ teáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g puha vaj (vagy kókuszzsír)
- 1 nagy tojás (L-es méret), szobahőmérsékleten
- 200 ml tej (vagy növényi ital “tej”), meglangyosítva
Az összeállításhoz:
- 100 g dió – darált, pirított
- 70 g cukor
- 200 g vaj (vagy kókuszzsír)
- 3 tojássárgája (nagy, L-es méretűből)
- 150 ml édes fehérbor
- 30 g cukor
- ½ citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
- Egy nagy keverőtálba szórjuk a Glutenno Alba lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Elkeverjük, és belereszeljük a citrom héját.
- A közepére ütjük a tojást, beletesszük a vajat, és hozzáöntjük a tejet is. Krémkeverő lapáttal simára keverjük. Ragacsos nokedlisztészta-szerűséget fogunk kapni.
- A tálat letakarjuk, és a tésztát kb. 40 percig kelesztjük.
- Közben az összeállításhoz a diót összekeverjük a cukorral egy tálkában. A vajat megolvasztjuk, és beleöntjük egy másik tálkába.
- Előveszünk egy 18 cm-es kapcsos tortaformát.
- A megkelt tésztából az olvasztott vajba mártott evőkanállal galuskákat veszünk ki, és egyesével beleforgatjuk a vajba, majd a cukros dióba. A tortaformába sorakoztatjuk egymás mellé, két rétegben. A tortaformát folpackkal letakarjuk, és a tésztát 10 percig kelni hagyjuk, amíg előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra
- A formát betesszük a sütőbe, és a galuskát 180 °C fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük.
- Csak akkor vesszük ki a formából, amikor már langyosra hűlt.
- A borsodóhoz a tojássárgákat, a bort és a cukrot gőz fölött összemelegítjük, és folyamatos kézi habverős keverés mellett, kis lángon, kb. 4-5 perc alatt sűrű krémmé főzzük.
- Ha habos és sűrű lett, levesszük a gőzről, és még 2-3 percig keverjük, hogy kicsit kihűljön. Langyosan tálaljuk az aranygaluska mellé.
Elkészítési idő: 85 perc
- 15 perc munka
- 70 perc kelesztés, sütés
Nehézségi szint: könnyű
A receptet Kollár Anita a Gluténmentes és finom könyv szerzője a Glutenno lisztkeverékek megalkotója készítette.
| Tápanyagtartalom egy adagban | 6 adag készítésekor | 8 adag készítésekor | 
| Energia | 2311,6 kJ / 677,9 kcal | 2037,2 kJ / 509,3 kcal | 
| Fehérje | 7,6 g | 5,7 g | 
| Zsír | 45,9 g | 34,5 g | 
| amelyből telített zsírsav | 6,3,4 g | 4,7 g | 
| Szénhidrát | 58,6 g | 44,0 g | 
| amelyből cukor | 23,0 g | 17,2 g | 
| Élelmi rost | 1,4 g | 1,0 g | 
A gluténmentes aranygaluska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: aranygaluska citrom cukor dió élesztő fehér bor Glutenno Alba lisztkeverék tej tojás vaj


 
		 
		 
		 
		








 Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			  Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			  Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			  Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

