Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes aranygaluska

aranygaluska recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes aranygaluskával bővítette receptgyűjteményünket!

Ezt az ételt családom minden tagja nagyon szereti. Kicsit idő igényes, de megéri elkészíteni, nagyon finom. Én tartalmas leves után második fogásnak is szoktam készíteni.

Hozzávalók (8 adag):

Tészta:

  • 37 dkg Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 6 g psylium rost útifűmaghéj 
  • 5 g gluténmentes porélesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 30 g cukor
  • 40 g margarin
  • 1 db citrom reszelt héja

Szóráshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 40 g cukor

Kenéshez:

  • 50 g margarin

Öntet:

  • 60 g cukor
  • 25 g kukorica keményítő
  • pár csepp vanília aroma
  • 7 dl tej
  • 10 g margarin
  • 1 dl tejszín (el is hagyható)

A gluténmentes aranygaluska elkészítése:

  • Lisztet, sót, élesztőt, útifűmaghéjat elkeverem.
  • Hozzáadom a langyos tejet, tojássárgákat, cukrot, olvasztott margarint és a citrom reszelt héját, dagasztom.
  • Letakarom, 45 percig kelesztem.
  • Diót ledarálom és a cukorral elkeverem.
  • Közepes méretű tepsit (35 x 23 x 4 cm) margarinnal kikenem.
  • A megkelt tésztából egy evőkanál hegyével szaggatom, a kikent tepsibe egymás mellé sorakoztatom.
  • Mikor az alja kész, olvasztott margarinnal lekenem, bőven megszórom a cukros dióval.
  • Újra szaggatom, tetejére teszem, lekenem, szórom. Így folytatom míg a tészta el nem fogy.
  • Letakarom a tepsit, 30 percig kelesztem. Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre, 15-20 percig sütöm.
  • Szép aranybarna színű legyen, rácson hűtöm. Öntethez a cukrot, kukoricakeményítőt elkeverem.
  • Hozzáadom a vanília aromát, tejet, csomómentesre keverem, sűrűre főzöm.
  • Végén belekeverem a margarint, lefedem, így hűtöm langyosra.
  • Hogy még finomabb legyen, a langyosra hűlt öntethez kevertem 1 dl tejszínt is.
  • Hát nem rontotta el, (de el is hagyható). Ezután tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Nehézségi szint: haladó

A tápérték számítása folyamatban

A gluténmentes aranygaluska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes aranygaluska recept

gluténmentes aranygaluska

Kategória: , , ,