Gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyérrel bővült.
Hirtelen nem tudtam, hogy is használjam fel az arany lenmaglisztem. Mivel itthon lenmag is, adta magát az ötlet, hogy készítsek belőle kenyeret. Talán ennyire finom, „falusi”, házi jellegű kenyeret sosem sikerült még készítenem. A magokat tettem a kenyér külső részére is. Készítsétek el, nagyon-nagyon finom!
Hozzávalók (20 szelet):
- 450 g It’s us Miklós Fehér kenyérlisztkeverék
- 50 g arany lenmagliszt
- 460 ml langyos víz
- 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 12 g só
- 20 ml étolaj
- 22 g friss élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Sütéshez:
- kis fém lábas, 2-3 dl vízzel
A gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyér elkészítése:
- 100 ml vizet langyosítsunk meg.
- Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni ezeket.
- Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
- Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
- Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
- Dagasztógép / Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
- Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
- Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
- Takarjuk le körben az egész edényt.
- Most 1,5 órán át hagytam kelni.
- A tepsi, amira majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C fokos sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
- Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
- Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
- De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
- Kenjük le az étolajjal vékonyan.
- Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
- Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
- A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
- Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
- Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 3 óra, kelesztéssel együtt
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes Arany lenmagvas kenyérben |
Energia |
8572 kJ /2046 kcal |
428kJ / 102 kcal |
Zsír |
40,7 g |
2,0 g |
amelyből telített zsírsavak |
8,5 g |
0,4 g |
Szénhidrát |
385,3 g |
19,3 g |
amelyből cukrok |
26,0 g |
1,3 g |
Rost |
21,8 g |
1,1 g |
Fehérje |
21,3 g |
1,1 g |
Só |
12,19 g |
0,61 g |
A gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes kenyér gluténmentes péksütemények It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz lenmagliszt psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai