Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes bagel Air freyerben

bagel recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes bagel Air freyerben lepett meg minket.

Újra elkészítettem, ezzel a bagellel már elégedett vagyok 🙂. Hatalmas, könnyű, szép szerkezetű lett, és nagyon finom lett. 

Hozzávalók (4 db):

  • 260 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 10 g bambuszrost liszt vagy psyllium rost útifűmaghéj
  • 6 g só
  • 7 g cukor
  • 5 g porélesztő
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 200 g langyos tej vagy növényi alternatíva
  • 1 db tojás

Főző vízhez:

  • 4 dl forrásban lévő víz
  • 1 teáskanál cukor
  • késhegynyi szódabikarbóna

Tetejére:

A gluténmentes bagel Air freyerben elkészítése:

  • Keverő tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem.
  • Hozzáadom a tojást, olvasztott vajat, apránként adagolva a tejet, bedagasztom a tésztát.
  • Lehet kézzel, géppel kinek hogy tetszik. 
  • Akkor jó ha elválik az edény falától, puha, rugalmas.
  • 10 percig pihentetem.
  • Ezután olajjal lekenem a munka felületet, 4 részre osztom a tésztát, gömbölyítem mint a zsemlét.
  • Mutató újjal lyukat fúrok a közepére, majd letakarva konyhapulton duplájára kelesztem.
  • (kb.20-25 perc).
  • Ezt követően forrni felteszem a vizet cukorral és a szódabikarbónával.
  • A megkelt bagelek mind a két oldalát 30 másodpercig főzöm.
  • Air freyer üstjét sütőpapírral bélelem, két előfőzött bagelt tudtam beletenni, olyan nagyok lettek.
  • Felvert tojással lekenem, szezámmaggal leszórom. 
  • Nem potyog le róla, imádom.
  • Air freyer sütőt 155 °C fokra állítom, 17 percig sütöm.
  • Két villa segítségével óvatosan megfordítom és két percig tovább sütöm.
  • Rácsra teszem, hűtöm.
  • Míg sült, másik kettőt előfőztem, szépen megkeltek.
  • Rögtön teszem a sütőbe, ugyan úgy készítem.
  • Gyönyörűek, nagyon finomak lettek.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 60-80 perc

Nehézségi szint: haladó

(Ez a recept gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető.)

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. Bagettben
Energia 5933kJ /1416 kcal 1483 kJ /254 kcal
Zsír 62,8 g 15,7 g
  amelyből telített zsírsavak 34,8 g 8,7 g
Szénhidrát 172,1 g 43,0 g
  amelyből cukrok 25,3 g 6,3 g
Rost 21,2 g 5,3 g
Fehérje 30,9 g 7,7 g
8,28 g 2,07 g

A gluténmentes bagel Air freyerben recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagel recept

gluténmentes bagel

Kategória: , , ,