Cukkinis gluténmentes bagett – élelmi rostban gazdag
Mai reggeli péksüteményünk egy gluténmentes bagett. Rosttartalmát útifű maghéjjal és reszelt cukkinivel emeltük, így élelmi rostban gazdag (> 6g / 100g). Nem tartalmaz élesztőt és tejszármazékot sem.
Hozzávalók 1 nagyobb vagy két kisebb begetthez:
- 150g reszelt cukkini
- 60 g csicseriborsó liszt
- 20 g útifűmaghéj
- 40 g lenmagpehely
- 30 g kölesliszt
- 4 g só
- 95 ml víz
Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a cukkinit, majd reszeljük le
- Nyomkodjuk ki a lereszelt cukkini levét
- Ezután a liszteket, a lenmagpelyhet, az útifű maghéjat, a sót, a reszelt, a kicsavart cukkinit, és a vizet keverjük össze, és alaposan dolgozzuk ki. Ezután formázzunk belőle péksüteményt (bagett, vagy zsemle)
- 10 percet pihentetjük a tésztát
- Pihentetés után 180 °C fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük!
FONTOS!!! Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Tápanyagtartalom | 1 nagyobb (kb. 500 g) bagett | 2 kis (kb. 250 g/ db.) bagett |
Energia | 2364,4 kJ 6 / 567,9 kcal | 1182,2 kJ / 284,0 kcal |
Fehérje | 27,5 g | 13,8 g |
Zsír | 20,2 g | 10,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,5 g | 1,8 g |
Szénhidrát | 65,1 g | 32,6 g |
amelyből cukrok | 13,8 g | 6,9 g |
Rost | 37,6 g | 18,8 g |
A gluténmentes bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csicseriborsóliszt cukkini glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények kölesliszt lenmagpehely psyllium rost (útifűmaghéj) só uzsonna és tízórai víz