Gluténmentes bagett recept – emelt rosttartalommal
Ez a gluténmentes bagett recept lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, és rosttartalma is magas. Ennek ellenére készítsünk kisebb súlyúakat, pl. 4 darabot, mert 1 nagy (kb. 32 dkg) bagettnek magas a szénhidráttartalma. Kisebb méretű gluténmentes bagettként beépíthető * IR barát gluténmentes diétába is. Kitűnő reggelire, uzsonnára és tízóraira is.
Hozzávalók 2 nagy, vagy 4 kisebb darabhoz
- 10 dkg barna rizsliszt
- 10 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
- 5 dkg gluténmentes zabpehely
- 4 dkg tápióka keményítő
- 1 csomag gluténmentes porélesztő
- 1 kávéskanál só
- 20 g chia mag, ledarálva
- 10 g útifű maghéj
- 6 g tojáspótló (3 evőkanál vízzel elkeverve)
- 3 dl víz
- magok a szóráshoz
Elkészítés:
- A száraz alapanyagokat egy tálba tesszük, majd elkeverjük.
- Hozzáadjuk a vízzel kikevert tojáspótlót, majd a vizet és alaposan összedolgozzuk.
- Kettő, vagy négy részre szedjük és bagettet formázunk belőlük, majd bagett sütőre tesszük.
- Megszórjuk magokkal.
- 50 °C fokon 30 percet kelesztjük
- 180 °C fokon kb. 35-45 percig sütjük.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 75 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 2 db. esetén 1 bagettben (kb. 32 dkg) |
* 4 db. esetén 1 bagettben (kb. 16 dkg) |
Energia | 1196 kcal / 4999 kJ | 598 kcal / 2500 kJ | 299 kcal / 1249 kJ |
Fehérje | 32,3 g | 16,2 g | 8,1 g |
Zsír | 18,6 g | 9,3 g | 4,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,9 g | 1,5 g | 0,7 g |
Szénhidrát | 217,3 g | 108,7 g | 54,3 g |
amelyből cukrok | 2,1 g | 1,1 g | 0,5 g |
Rost | 34,6 g | 17,3 g | 8,7 g |
Az emelt rosttartalmú gluténmentes bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt chia mag élesztő glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények gluténmentes zabpehely gluténmentes zabpehelyliszt IR barát GM receptek lenmag psyllium rost (útifűmaghéj) só szezámmag tápiókakeményítő tej - tojás - gluténmentes tojásmentes tojáspótló víz