Gluténmentes baklava Kolosfreefood módra
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes baklavával Kolosfreefood módra bővült.
Az egyik legfinomabb és legkedveltebb balkáni, görög-török desszertem a baklava (volt). Próbáltam már elkészíteni, de az mostani visz mindent. A gluténmentes cérnametélt, a növényi margarin, és a tetejére került cukros-mézes fűszeres szirup pillanatok alatt megpuhítja a tésztát. A belevalók pedig a megszokottak. Dió, pisztácia és a fűszerek.
Hozzávalók (12 adag):
A baklavához:
- 3 csomag Kitti’s csicseriborsó cérnametélt (3 x 200g)
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 150 gramm apróra vágott dió
- 80 gramm apróra vágott pisztácia
- egy- egy evőkanál cukor
- egy narancs héja
- 240 gramm olvasztott liga
- tepsi kikenéséhez 1 evőkanál margarin (liga)
Sziruphoz:
- 320 ml víz
- 250 g cukor
- 2 zacskó vaníliacukor
- csipet só
- 60 g méz
- egy narancs reszelt héja
Tetejére:
- szárított, ehető rózsaszirmok
- 2 evőkanál darált dió és pisztácia keveréke
A Gluténmentes baklava Kolosfreefood módra elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 160C-ra.
- Készítsük el a szirupot úgy, hogy a cukrot, a mézet, a narancshéjat, sót és a vizet egy lábasba tesszük.
- Forraljuk fel, és hagyjuk, hogy a szirup jó sűrű, már-már karamelles legyen.
- Hagyja a szirupot kihűlni, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
- A szirup ragacsos, kissé karamellás lesz.
- A cukorral a diót daráljuk, aprítsuk le.
- Ugyan így járjunk el a pisztáciával is.
- A diót keverjük össze a pisztáciával
- Szórjuk bele a narancshéjat.
- Keverjük össze a diót, pisztáciát az őrölt szegfűszeggel, a fahéjjal.
- Kenjük ki egy tepsit a liga egy részével
- Egy csomag tésztát helyezzünk a tepsi aljára.
- Szórjuk rá a felét a pisztáciás-diós keverékkel.
- Jöhet egy újabb adag tészta.
- Erre újra a diós-pisztáciás réteg.
- Végül az egészet borítsuk be tésztával.
- Olvasszuk fel a margarint és csurgassuk rá a baklavára.
- Tetejére tegyünk alufóliát, és toljuk be a tepsibe.
- Kb. 10-15 percig süssük.
- Nagyon finom illat fog szállni a lakásban, innen tudjuk, hogy kész a baklava sütése.
- Vegyük ki a sütőből óvatosan!
- Vegyük le róla az alufóliát.
- Kissé megbarnult a tészta.
- Tészta tetejét szórjuk meg a maradék diós-pisztáciával.
- A kissé kihűlt cukros, karamelles sziruppal locsoljuk le a tésztát.
- Takarjuk le újra alufóliával, hogy biztosan beszívja a tészta a szirupot.
- Hagyjuk teljesen kihűlni az egészet.
- Amikor teljesen kihűlt, szórjuk meg ehető rózsaszirmokkal.
- Ez teljesen megadja a baklavánk eleganciáját, és a kissé rózsás ízt.
- Tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kevesebb, mint 1 óra + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes baklava Kolosfreefood módra tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csicseriborsótészta cukor dió édes gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It’s us Kitti’s gluténmentes tészták ivóvíz margarin méz narancs őrölt fahéj pisztácia só szegfűszeg vaníliás cukor