Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes baklava Kolosfreefood módra

baklava recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes baklavával Kolosfreefood módra bővült.

Az egyik legfinomabb és legkedveltebb balkáni, görög-török desszertem a baklava (volt). Próbáltam már elkészíteni, de az mostani visz mindent. A gluténmentes cérnametélt, a növényi margarin, és a tetejére került cukros-mézes fűszeres szirup pillanatok alatt megpuhítja a tésztát. A belevalók pedig a megszokottak. Dió, pisztácia és a fűszerek.

Hozzávalók (12 adag):

A baklavához:

  • 3 csomag Kitti’s csicseriborsó cérnametélt (3 x 200g)
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 150 gramm apróra vágott dió
  • 80 gramm apróra vágott pisztácia
  • egy- egy evőkanál cukor
  • egy narancs héja
  • 240 gramm olvasztott liga
  • tepsi kikenéséhez 1 evőkanál margarin (liga)

Sziruphoz:

  • 320 ml víz
  • 250 g cukor
  • 2 zacskó vaníliacukor
  • csipet só
  • 60 g méz
  • egy narancs reszelt héja

Tetejére:

  • szárított, ehető rózsaszirmok
  • 2 evőkanál darált dió és pisztácia keveréke

A Gluténmentes baklava Kolosfreefood módra elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 160C-ra.
  • Készítsük el a szirupot úgy, hogy a cukrot, a mézet, a narancshéjat, sót és a vizet egy lábasba tesszük.
  • Forraljuk fel, és hagyjuk, hogy a szirup jó sűrű, már-már karamelles legyen.
  • Hagyja a szirupot kihűlni, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
  • A szirup ragacsos, kissé karamellás lesz.
  • A cukorral a diót daráljuk, aprítsuk le.
  • Ugyan így járjunk el a pisztáciával is.
  • A diót keverjük össze a pisztáciával
  • Szórjuk bele a narancshéjat.
  • Keverjük össze a diót, pisztáciát az őrölt szegfűszeggel, a fahéjjal.
  • Kenjük ki egy tepsit a liga egy részével
  • Egy csomag tésztát helyezzünk a tepsi aljára.
  • Szórjuk rá a felét a pisztáciás-diós keverékkel.
  • Jöhet egy újabb adag tészta.
  • Erre újra a diós-pisztáciás réteg.
  • Végül az egészet borítsuk be tésztával.
  • Olvasszuk fel a margarint és csurgassuk rá a baklavára.
  • Tetejére tegyünk alufóliát, és toljuk be a tepsibe.
  • Kb. 10-15 percig süssük.
  • Nagyon finom illat fog szállni a lakásban, innen tudjuk, hogy kész a baklava sütése.
  • Vegyük ki a sütőből óvatosan!
  • Vegyük le róla az alufóliát.
  • Kissé megbarnult a tészta.
  • Tészta tetejét szórjuk meg a maradék diós-pisztáciával.
  • A kissé kihűlt cukros, karamelles sziruppal locsoljuk le a tésztát.
  • Takarjuk le újra alufóliával, hogy biztosan beszívja a tészta a szirupot.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni az egészet.
  • Amikor teljesen kihűlt, szórjuk meg ehető rózsaszirmokkal.
  • Ez teljesen megadja a baklavánk eleganciáját, és a kissé rózsás ízt.
  • Tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kevesebb, mint 1 óra + pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes baklava Kolosfreefood módra tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes baklava recept

gluténmentes baklava recept

Kategória: , , ,