Gluténmentes banán kenyér, Kolosfreefood szerint
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes banán kenyérrel bővült.
Valahogy az igazi tél most jött, így február végén. Ilyenkor még javában vásárolhatjuk a banánt piacon, boltokban is. Maradt a „nyakamon” néhány darab igazán érett gyümölcsöm. Megszületett bennem az, hogy maradék mentés címszó alapján mit is lehet készíteni ebből? Mi mást, mint banánkenyeret.
Hozzávalók (8 főre):
- 360 g (4 db) érett banán
- 3 db L-es méretű tojás
- 50 g méz
- 80 g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 100 g Fibelle mandulalsizt
- 120 g rizsliszt
- 140 ml napraforgó étolaj
- 1 db bio citrom reszelt héja
- pici őrölt fahéj
- csipet só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 5 g sütőpor
- 50 g aszalt áfonya
- 25 g pirított dió
- 40 g mentes csokoládé csepp
Tetejére:
- 15 g pirított dió
- 20 g Fibelle pörkölt törökmogyoró
A gluténmentes banán kenyér, Kolosfreefood szerint elkészítése:
- A diót száraz, forró serpenyőben pirítsuk le illatozásig.
- A banánokat pucoltjuk meg, tegyük egy tálba.
- Adjuk hozzá a cukrokat, sót és a tojásokat.
- Alaposan keverjük el.
- Ezután kezdjük el habosra verni az egészet.
- Amikor jó habos, öntsük bele az étolajat.
- Reszeljük hozzá a citrom héját, a pici őrölt fahéjat.
- A mandula- és a rizslisztet keverjük össze a szódabikarbónával, sütőporral.
- Szitáljuk bele a masszába.
- Törjük össze a diót kisebb-nagyobb darabokra.
- Az asztalt áfonyát és a csokicseppeket is szórjuk a tésztába.
- Keverjük el az egészet.
- Egy püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral.
- Ebbe öntsük bele a masszát.
- Szórjuk meg a tetejét török mogyoróval.
- Előmelegített 180C-os sütőbe tegyük a tésztát.
- Tegyünk rá egy sütőpapírt, hogy a teteje ne égjen meg.
- Kb. 50-55 perc alatt süssük készre.
- !5 perc körül érdemes megnézni, hogy áll a tészta.
- Ekkor vegyük le már a sütőpapírt róla.
- Teljesen kihülve lehet szelni és tálalni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes banán kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya banán citrom csokoládé dió étolaj kristálycukor mandulaliszt méz őrölt fahéj rizsliszt só sütőpor szódabikarbóna tojás vaníliás cukor