Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes batyus pizza

pizza recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy igazán különleges gluténmentes pizzával bővült.

Mi mindenre jó a tojáskarton? No nem az a kicsi tartó, a nagyobbik fajta. Most például kiváló batyus pizza forma öltött benne testet. Csak pár összetevő, liszt, szardínia, növényi sajtpóltó, paradicsom, némi fűszer és készen is van a pizzánk, de teljesen új köntösben. Nagyon finom!

Hozzávalók (6 adag):

Pizzatészta:

  • 300 g Kate’s low carb mix (csökkentett szénhidráttartalmú, rostban gazdag gluténmentes lisztkeverék liszt)
  • 20 g frissen facsart citromlé
  • 20 g napraforgó étolaj
  • 6 g konyhasó
  • 2 db M-es méretű egész tojás
  • (+ 1 a formázáshoz, de azt nem esszük meg)
  • 160 g langyos víz
  • 15 g gluténmentes lisztkeverék a gyúráshoz

Töltetlék:

  • 100 g szardínia (itt növényi olajban volt, lecsepegtettem)
  • 80 g Finó Vegajó Mozzarella reszelt sajt (vagy a Cheddar jellegű saját növényi sajtkrémem)

Tetejére:

  • 1 tojás felverve
  • ízlés szerint szárított oregánó
  • 100 g g Finó Vegajó Mozzarella reszelt sajt
  • 200 g koktélparadicsom
  • pár levél friss bazsalikom

A gluténmentes batyus pizza elkészítése:

  • A tészta folyékony összetevőit kimérjük, összekeverjük, ehhez adagoljuk a lisztkeveréket.
  • Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Pihentetjük a tésztát 15 percig.
  • Közben a szardínia halat (konzerv) lecsöpögtetjük az olajtól, paradicsomot negyedekbe vágjuk, lereszeljük a sajtot.
  • A tésztát pihentetés után kevés liszten újra átgyúrjuk. 
  • Kettő, egyenlő félbe vágjuk.
  • Lisztezett sütőpapíron kör alakúvá nyújtjuk az egyik felét.
  • Ha ez kész van, rátesszük a nagy tájas kartonra, úgy, hogy kartonon legyen a sütőpapír, azon pedig a tészta.
  • Egy tojás segítségével a mélyedésekbe, ahol a tojások szépen sorakoznak a kartonban, mélyedéseket, batyukat alakítunk ki.
  • Ezekbe kerül a sajtreszelék, és a hal.
  • A tészta másik felt is kinyújtjuk kör alakúra, és a batyus, töltött részre helyezzük. 
  • Szépen összetapasztjuk a két tésztaréteget.
  • Előmelegített 200 C-os sütőben, kartonon sütjük kb. 8-10 percig.
  • Majd kivesszük a félig sült tésztát.
  • Óvatos, de gyors mozdulattal átfordítjuk egy tepsibe a pizzát.
  • Lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  • Ezt a tésztafelet kenjük le felvert tojással, szórunk rá szárított oregánót, és a reszelt sajtot.
  • A mélyedésekbe helyezünk felvágott koktélparadicsomokat.
  • A 200 °C fokos sütőben tovább sütjük, kb. 8-10 percig.
  • Ha már a sajt szépen elolvadt, a paradicsom is kezd megsülni, biztosan készen van a batyus pizzánk. A meleg, forró pizzára sütőből kivéve tegyünk pár levél friss bazsalikomot.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag
gluténmentes batyus pizzában
Energia 7971 kJ / 1897 kcal 1327 kJ / 316 kcal
Zsír 89,2 g 14,9 g
  amelyből telített zsírsavak 47,2 g 7,9 g
Szénhidrát 207,0 g 34,5 g
  amelyből cukrok 8,9 g 1,5 g
Rost 98,8 g 16,5 g
Fehérje 53,3 g 8,9 g
17,94 g 2,99 g

A gluténmentes pizza tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pizza recept

gluténmentes batyus pizza

Kategória: , , ,