Gluténmentes batyus pizza
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazán különleges gluténmentes pizzával bővült.
Mi mindenre jó a tojáskarton? No nem az a kicsi tartó, a nagyobbik fajta. Most például kiváló batyus pizza forma öltött benne testet. Csak pár összetevő, liszt, szardínia, növényi sajtpóltó, paradicsom, némi fűszer és készen is van a pizzánk, de teljesen új köntösben. Nagyon finom!
Hozzávalók (6 adag):
Pizzatészta:
- 300 g Kate’s low carb mix (csökkentett szénhidráttartalmú, rostban gazdag gluténmentes lisztkeverék liszt)
- 20 g frissen facsart citromlé
- 20 g napraforgó étolaj
- 6 g konyhasó
- 2 db M-es méretű egész tojás
- (+ 1 a formázáshoz, de azt nem esszük meg)
- 160 g langyos víz
- 15 g gluténmentes lisztkeverék a gyúráshoz
Töltetlék:
- 100 g szardínia (itt növényi olajban volt, lecsepegtettem)
- 80 g Finó Vegajó Mozzarella reszelt sajt (vagy a Cheddar jellegű saját növényi sajtkrémem)
Tetejére:
- 1 tojás felverve
- ízlés szerint szárított oregánó
- 100 g g Finó Vegajó Mozzarella reszelt sajt
- 200 g koktélparadicsom
- pár levél friss bazsalikom
A gluténmentes batyus pizza elkészítése:
- A tészta folyékony összetevőit kimérjük, összekeverjük, ehhez adagoljuk a lisztkeveréket.
- Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Pihentetjük a tésztát 15 percig.
- Közben a szardínia halat (konzerv) lecsöpögtetjük az olajtól, paradicsomot negyedekbe vágjuk, lereszeljük a sajtot.
- A tésztát pihentetés után kevés liszten újra átgyúrjuk.
- Kettő, egyenlő félbe vágjuk.
- Lisztezett sütőpapíron kör alakúvá nyújtjuk az egyik felét.
- Ha ez kész van, rátesszük a nagy tájas kartonra, úgy, hogy kartonon legyen a sütőpapír, azon pedig a tészta.
- Egy tojás segítségével a mélyedésekbe, ahol a tojások szépen sorakoznak a kartonban, mélyedéseket, batyukat alakítunk ki.
- Ezekbe kerül a sajtreszelék, és a hal.
- A tészta másik felt is kinyújtjuk kör alakúra, és a batyus, töltött részre helyezzük.
- Szépen összetapasztjuk a két tésztaréteget.
- Előmelegített 200 C-os sütőben, kartonon sütjük kb. 8-10 percig.
- Majd kivesszük a félig sült tésztát.
- Óvatos, de gyors mozdulattal átfordítjuk egy tepsibe a pizzát.
- Lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- Ezt a tésztafelet kenjük le felvert tojással, szórunk rá szárított oregánót, és a reszelt sajtot.
- A mélyedésekbe helyezünk felvágott koktélparadicsomokat.
- A 200 °C fokos sütőben tovább sütjük, kb. 8-10 percig.
- Ha már a sajt szépen elolvadt, a paradicsom is kezd megsülni, biztosan készen van a batyus pizzánk. A meleg, forró pizzára sütőből kivéve tegyünk pár levél friss bazsalikomot.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
elkészítési idő: 45 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes batyus pizzában |
Energia | 7971 kJ / 1897 kcal | 1327 kJ / 316 kcal |
Zsír | 89,2 g | 14,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 47,2 g | 7,9 g |
Szénhidrát | 207,0 g | 34,5 g |
amelyből cukrok | 8,9 g | 1,5 g |
Rost | 98,8 g | 16,5 g |
Fehérje | 53,3 g | 8,9 g |
Só | 17,94 g | 2,99 g |
A gluténmentes pizza tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom citrom étolaj gyors It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék oregánó paradicsom pizza reggeli reszelt sajt sajt só tojás uzsonna és tízórai