Gluténmentes batyus pizza
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazán különleges gluténmentes pizzával bővült.
Mi mindenre jó a tojáskarton? No nem az a kicsi tartó, a nagyobbik fajta. Most például kiváló batyus pizza forma öltött benne testet. Csak pár összetevő, liszt, szardínia, növényi sajtpóltó, paradicsom, némi fűszer és készen is van a pizzánk, de teljesen új köntösben. Nagyon finom!
Hozzávalók (6 adag):
Pizzatészta:
- 300 g Kate’s low carb mix (csökkentett szénhidráttartalmú, rostban gazdag gluténmentes lisztkeverék liszt)
- 20 g frissen facsart citromlé
- 20 g napraforgó étolaj
- 6 g konyhasó
- 2 db M-es méretű egész tojás
- (+ 1 a formázáshoz, de azt nem esszük meg)
- 160 g langyos víz
- 15 g gluténmentes lisztkeverék a gyúráshoz
Töltetlék:
- 100 g szardínia (itt növényi olajban volt, lecsepegtettem)
- 80 g Finó Vegajó Mozzarella reszelt sajt (vagy a Cheddar jellegű saját növényi sajtkrémem)
Tetejére:
- 1 tojás felverve
- ízlés szerint szárított oregánó
- 100 g g Finó Vegajó Mozzarella reszelt sajt
- 200 g koktélparadicsom
- pár levél friss bazsalikom
A gluténmentes batyus pizza elkészítése:
- A tészta folyékony összetevőit kimérjük, összekeverjük, ehhez adagoljuk a lisztkeveréket.
- Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Pihentetjük a tésztát 15 percig.
- Közben a szardínia halat (konzerv) lecsöpögtetjük az olajtól, paradicsomot negyedekbe vágjuk, lereszeljük a sajtot.
- A tésztát pihentetés után kevés liszten újra átgyúrjuk.
- Kettő, egyenlő félbe vágjuk.
- Lisztezett sütőpapíron kör alakúvá nyújtjuk az egyik felét.
- Ha ez kész van, rátesszük a nagy tájas kartonra, úgy, hogy kartonon legyen a sütőpapír, azon pedig a tészta.
- Egy tojás segítségével a mélyedésekbe, ahol a tojások szépen sorakoznak a kartonban, mélyedéseket, batyukat alakítunk ki.
- Ezekbe kerül a sajtreszelék, és a hal.
- A tészta másik felt is kinyújtjuk kör alakúra, és a batyus, töltött részre helyezzük.
- Szépen összetapasztjuk a két tésztaréteget.
- Előmelegített 200 C-os sütőben, kartonon sütjük kb. 8-10 percig.
- Majd kivesszük a félig sült tésztát.
- Óvatos, de gyors mozdulattal átfordítjuk egy tepsibe a pizzát.
- Lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- Ezt a tésztafelet kenjük le felvert tojással, szórunk rá szárított oregánót, és a reszelt sajtot.
- A mélyedésekbe helyezünk felvágott koktélparadicsomokat.
- A 200 °C fokos sütőben tovább sütjük, kb. 8-10 percig.
- Ha már a sajt szépen elolvadt, a paradicsom is kezd megsülni, biztosan készen van a batyus pizzánk. A meleg, forró pizzára sütőből kivéve tegyünk pár levél friss bazsalikomot.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
elkészítési idő: 45 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes batyus pizzában |
| Energia | 7971 kJ / 1897 kcal | 1327 kJ / 316 kcal |
| Zsír | 89,2 g | 14,9 g |
| amelyből telített zsírsavak | 47,2 g | 7,9 g |
| Szénhidrát | 207,0 g | 34,5 g |
| amelyből cukrok | 8,9 g | 1,5 g |
| Rost | 98,8 g | 16,5 g |
| Fehérje | 53,3 g | 8,9 g |
| Só | 17,94 g | 2,99 g |
A gluténmentes pizza tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom citrom étolaj gyors It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék oregánó paradicsom pizza reggeli reszelt sajt sajt só tojás uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

