Gluténmentes borkrémleves
Látszólag egy egyszerű borkrémleves, de ez annál sokkal több. Tejmentes és a kókusztejszíntől különleges, ráadásul glutén és laktózmentes is ami méltó lehet az ünnepi menü kezdő fogása címre.
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- * 5 dl Tokaji aszú (bor)
- 2 dl ALPRO kókusz főzőkrém “kókusztejszín”
- 3 dl víz
- 5 dkg eritrit (ízlés szerint)
- 1 citrom leve
- kisebb darab egész fahéj
- 5 szem szegfűszeg
- 5 közepes méretű (M-es) tojás sárgája
- 1,5 evőkanál (30g) rizsliszt
A tálaláshoz:
- ALPRO kókusz főzőkrém “kókusztejszín“
- gluténmentes mézeskalács morzsa
Elkészítés:
- A bort a vízzel és a citrom levével egy fazékba öntjük, a fahéjat és szegfűszeget teatojásba helyezve belelógatjuk a fazékba.
- Közepesnél magasabb lángon felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
- A tojássárgákat kikeverjük az eritrittel, majd hozzáadjuk a rizslisztet és merőkanalanként adagoljuk hozzá a felforralt boros keveréket.
- Folyamatosan kevergetjük közben, majd 5-6 kanálnyi adag után az egészet visszaöntjük a fazékba és újra alágyújtunk.
- Ekkor beleöntjük a kókusz főzőkrémet is, és kb. 8 percig főzzük közepes lángon.
- Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
- Tálaláskor kókusz főzőkrémet csorgatunk rá és mézeskalácsmorzsát szórunk a tetejére.
Elkészítési idő: 40 perc + hűlési idő
Nehézségi fok: könnyű
* FIGYELEM alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem adható.
Tápanyagtartalom 1 adagban (tálalási feltét nélkül), 4 adag készítésekor:
Energia | 482,4 kJ / 120,1 kcal |
Fehérje | 5,8 g |
Zsír | 5,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,0 g |
Szénhidrát | 11,7 g |
amelyből cukrok | 6,4 g |
Élelmi rost | 0,1 g |
A gluténmentes borkrémleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom eritrit fahéj glutén és tejmentes kókusztejszín rizsliszt szegfűszeg tojássárgája Tokaji aszú