Gluténmentes briós
Kitűnő finomság reggelire egy pihe-puha édes finomság, ami nem más, mint a briós. Fogyaszthatjuk lekvárral, kakaóval, vagy egész egyszerűen csak magába.
Hozzávalók (4 darabhoz):
- 30 dkg Penny kenyér gluténmentes lisztkeverék
- fél csomag porélesztő
- 2 ek édesítő (1:4)
- 1 dl növényi tejszín (főzőkrém)
- 8,5 dkg margarin
- 1 dl víz
- + olaj a kenéshez
- + édesítő a szóráshoz
- + barna rizsliszt a sodráshoz
A gluténmentes briós elkészítése:
- A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint és a tejszínt, eldolgozzuk benne, majd hozzáadjuk a vizet és alaposan összedolgozzuk.
- Barna rizslisztes lapon átdolgozzuk, majd 4 részre osztjuk.
- Kisodorjuk úket, majd feltekerjük.
- Sütőpapíros tepsire tesszük, tetejét olajjal vékonyan lekenjük, majd megszórjuk édesítővel.
- 50 °C fokon kb. 50 percet kelesztjük, majd 180 °C fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 100 perc
Ez egy tejmentes recept, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes diétájukba.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes briósban |
Energia | 6565 kJ / 1563 kcal | 1642 kJ / 391 kcal |
Zsír | 59,3 g | 14,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 24,7 g | 6,2 g |
Szénhidrát | 244,0 g | 61,0 g |
amelyből cukrok | 12,1 g | 3,0 g |
Rost | 21,0 g | 5,3 g |
Fehérje | 2,9 | 0,7 g |
Só | 0,67 g | 0,17 g |
A gluténmentes briós recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt briós édes édesítőszer élesztő glutén és tejmentes ivóvíz lisztkeverék margarin olaj reggeli tejszín uzsonna és tízórai