Gluténmentes briós – ahogy Iri mama készíti
Iri mama egy gluténmentes brióssal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Egy finom briós minden formában kitűnő fogás. Kávéhoz, teához, uzsonnára, utazáshoz tökéletes választás. Egyszerűen elkészíthető finomság.
Hozzávalók (4db óriási):
- 225 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 2 evőkanál cukor (30 g)
- 10 g vaníliás cukor
- 1 kiskanál só (5 g)
- 1 teáskanál psylium rost útifűmaghéj (8 g)
- 125 ml langyos tej
- 1 teáskanál porélesztő (8 g)
- 1 db M-es méretű tojás
- 40 g olvasztott margarin (növényi eredetű is jó)
Tetejére:
- 1 db felvert tojás
- 1-2 evőkanál cukor (15-30 g)
A gluténmentes briós elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba összekeverem. Ezután hozzáadom a langyos tejet, tojást és az olvasztott margarint.
- Robotgéppel simára dolgozom, míg elválik az edény falától.
- Lefedem, duplájára kelesztem (45 perc).
- Megkelt tésztát olajjal lekent gyúrólapra borítom, 4 részre osztom.
- Egyenként hosszú rúddá sodrom, majd feltekerem spirálisan.
- Sütőpapírral borított tepsibe rendezem, tetejét felvert tojással lekenem.
- Cukorral leszórom és 15 percig pihentetem. Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- Felmelegedett sütőben 15-20 percig, aranysárgára sütöm. Aki szereti porcukorral szórhatja, én nem szoktam.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. óriás gluténmentes briósban |
Energia | 6271 kJ / 1493 kcal | 1567 kJ / 373 kcal |
Zsír | 39,7 g | 9,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 17,4 g | 4,4 g |
Szénhidrát | 250,2 g | 63,6 g |
amelyből cukrok | 85,1 g | 21,3 g |
Rost | 14,5 g | 3,6 g |
Fehérje | 24,0 g | 6,0 g |
Só | 7,54 g | 1,89 g |
Az gluténmentes briós tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: briós cukor édes élesztő gluténmentes péksütemények margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tej tojás uzsonna és tízórai