Gluténmentes brokkolis gnocchi
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes brokkolis gnocchival bővült.
Az olaszok nudlija, vagyis nagyon hasonlít hozzá a gnocchi. Az utóbbi időben nagyon sokszor készítettem már ilyen jellegű ételt. Otthon, a hűtőszekrényben hánykolódott egy brokkoli. Így jött a gondolat, hogy miért ne használhatnám fel azt is a burgonya mellé? A hozzáadott tápióka keményítő puhítja a tésztát, így nagyon finom ebéd alap lett belőle.
Hozzávalók:
- 400 g pucolt brokkoli
- 300 g tisztított burgonya
- 80 g It’s us Naturbit Tápióka keményítő
- 280 g Avena GoFit gluténmentes zabpehelyliszt
- 9 g só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint (most 1 mokkáskanál) őrölt kömény
- 3 evőkanál olíva olaj
Szóráshoz-nyújtáshoz:
- 3-4 evőkanál Avena GoFit gluténmentes zabpehelyliszt
Főzéshez:
- Annyi víz, hogy bőven ellepje a kis gnocchikat
- Kevés só
A Gluténmentes brokkolis gnocchi elkészítése:
- A megpucolt brokkolit pároljuk meg, teljesen puhára.
- A burgonyát főzzük meg puhára, enyhén sós vízben.
- Amíg pároldónak, főnek a zöldségek, addig mérjük ki a száraz hozzávalókat.
- Szűrjük le a zöldségeket.
- Még melegen egy krumplinyomó segítségével törjük, nyomjuk össze a brokkolit és a burgonyát is egy tálban.
- Adjuk hozzá a száraz összetevőket.
- Mérjük hozzá az olíva olajat is.
- Egy gumikesztyű segítségével alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
- Ha nagyon tapadna még így is, akkor mehet hozzá még egy kevés zabpehelyliszt.
- Amikor a tészták már összeállt, érdemes kicsit pihentetni.
- Majd előre lisztezett felületen kis gombócokat készíteni.
- Ezekből tenyereink segítségével sodorjunk vékony kis hengereket.
- Vágjuk fel apróbb darabokra.
- Egy villa, vagy egy gnocchi készítőn görgessük végig, hogy megkapják a jellegzetes kis csíkos felületüket.
- Ahogy készülnek a kis gnocchik, érdemes feltenni a vizet, enyhén sózottan forralni.
- Amikor valamennyi gnocchi kész, és a víz forr, óvatosan szórjuk bele a tésztákat.
- Ahogy felemelkednek a víz felületére, még két percig főzzük.
- Szűrjük le, esetleg öblítsük át meleg vízben és használjuk fel ízlésünknek megfelleően.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes brokkolis gnocchi tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors brokkoli burgonya főétel glutén és tejmentes gluténmentes nudli gluténmentes zabpehelyliszt gyors ivóvíz köménymag olívaolaj só tápióka keményítő tej - tojás - gluténmentes tojásmentes