Ropogós, sajtos, fűszeres gluténmentes bundában sült hús, gyorséttermi hangulatban
A gyerekek nagyon szeretnek gyorséttermekben enni, annak valahogy számukra különleges hangulata van. Mi felnőttek pedig kevésbé szeretjük, izgulunk a glutén szennyezettség miatt, nem tudjuk, pontosan mit is eszik a szemünk fénye. Ezt a hangulatot könnyedén megteremthetjük otthon, a gyerekek legnagyobb örömére.
Amikor Sárám ma meglátta az ebédet, a tálalást, hihetetlenül boldog volt. Rögtön elkezdett kombinálni: anya, ez nagyon, nagyon jó ötlet lenne a szülinapi bulimon is!!!
Ebből a mennyiségből 10 darab panírozott hús lett
Hozzávalók:
- 600 g csirkemell filé
- 2 egész közepes méretű (M-es) tojás
- 4 evőkanál barna rizsliszt
- 150 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 50 g reszelt sajt
- só
- 1 kávéskanál bors
- ½ kávéskanál csípős pirospaprika
- 1 kávéskanál szárított fokhagyma por
- ½ liter olaj a sütéshez
Szószhoz:
- 1 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál szárított fokhagyma por
- só
Elkészítés:
- A csirkemell filét alaposan megmossuk, papírtörlő segítségével szárazra töröljük. Vékony, szeletekre vágjuk, lehet akár kis falatkákat is készíteni belőle. A csirkét alaposan lesózzuk és állni hagyjuk, hogy a só átjárja. Érdemes a csirkét akár pár órával a panírozás előtt előkészíteni és panírozásig hűtőben tartani.
- Előkészítjük a panírt: egy tálkába lisztet, egy tálba a felvert tojást és egy másik tálba a zsemlemorzsát keverjük el a reszelt sajttal, fokhagymával, paprikával, borssal.
- A lesózott csirkemellet először beleforgatjuk a lisztbe, a tojásba majd a fűszeres, sajtos zsemlemorzsába.
- Az olajat egy nagyobb lábosban felforrósítunk és a bepanírozott húsok mindkét oldalát pár perc alatt arany barnára sütjük.
Amíg sült a hús, köretnek sült krumplit készítettem sütőben.
Szósz:
- összekeverjük a tejfölt, mustárt, majonézt, sót és a fokhagymát. Tökéletes mártogatós a hús és a krumpli mellé.
TIPP: A megszokott rántott húst feldobhatjuk fűszerekkel, és tálalhatjuk kis papír dobozkákban.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Nehézségi színt: kezdő
Tápanyagtartalom | 10 db. húsban |
1 szelet húsban |
az egész szószban | 5 adag esetén 1 adag szószban |
Energia | 2277 kcal / 9495 kJ | 227 kcal / 947 kJ | 207 kcal / 863 kJ | 41 kcal / 171 kJ |
Fehérje | 181,5 g | 18,1 g | 2,5 g | 0,5 g |
Zsír | 128,8 g | 12,8 g | 19,0 g | 3,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 22,4 g | 2,2 g | 4,4 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 81,9 g | 8,2 g | 5,1 g | 1,0 g |
amelyből cukrok | 0,5 g | 0 g | 2,6 g | 0,5 g |
Rost | 1,2 g | 0,1 g | 0,6 g | 0,2 g |
Tápanyagtartalom | 1 adagban (2 szelet hús 1 adag szósszal) |
Energia | 495 kcal / 2065 kJ |
Fehérje | 36,7 g |
Zsír | 29,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,3 g |
Szénhidrát | 17,4 g |
amelyből cukrok | 0,5 g |
Rost | 0,4 g |
A gluténmentes bundában sült hús recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
További, különleges panírozási ötletek:
- Recept címke: barna rizsliszt bors csirkemell étolaj fokhagyma gluténmentes zsemlemorzsa majonéz mustár paprika rántott hús reszelt sajt só street food tejföl tojás