Gluténmentes burek készítés lépésről, lépésre
Sára lányom a horvát nemzetiségi iskolába jár. A horvát kultúra hetének záró napján burekkel kedveskedtek a gyerekeknek a szakácsnénik. A kislányom sem maradhat ki semmi jóból, ezért anya felcsapott burek gyártónak.
Mondtam Sárának, megcsinálom olyanra, mint a lasanga. Erre ő erőteljesen csóválta a fejét és közölte: tudsz te rendeset is csinálni. Erre anya büszkén kihúzta magát és közölte: tudok. Így megszületett a tökéletes burek, amit eddig sok, sok évig nélkülöznünk kellett.
Mi az a “Burek”?
Eredete: A burek vagy börek vékony, rétestésztához hasonló (filo vagy yufka), vékonyra húzott-nyújtott tésztából és általában valamilyen sós (túró, hús, zöldséges, ritkábban édes) töltelékkel készült péksütemény. Feltehetőleg az Oszmán Birodalom korai korszakából, Anatóliai tartományáról származik, majd az oszmán konyha egyik alapkövévé vált. Az egykori Oszmán Birodalomhoz tartozó országokban ma is népszerű, főleg Észak-Afrikában és a Balkánon.
A Larousse lexikon leírása alapján eredetileg sűrű kaskavállal, azaz juhsajttal dúsított besamellel készül. A keveréket gömbökké formálják, majd egy 2 mm vékonyra nyújtott gyúrt tésztából ovális lapokat vágnak ki, ezekbe sodorják a gömböket.”
Hozzávalók: 5 darab burekhez
- 400 g darált hús (ez sertés és marha vegyesen)
- 1 fej apróra vágott vörös hagyma
- pici olaj
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál petrezselyem
- 2 evőkanál burgonyapehely (ez nyugodtan elhagyható)
Tészta:
- 1 csomag rizspapír (kör alakúból 20 lap)
Tetejére:
- 2 evőkanál tejföl
- közepes (M-es) tojás
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a darált húst és a fűszereket. A burgonyapelyhet a végén kevertem bele. Kb. 15 perc alatt készre sütöttem.
- Nekem most kör alakú rizslapom volt, egy csigához 4 darabot használtam.
- Egy konyharuhát bevizeztem, jól kicsavartam, a rizslappal ezen dolgoztam.
Két lapot egymás mellé raktam, ecset segítségével alaposan lekentem vízzel. Középre tettem egy újabb lapot, vizeztem, majd a két szélére ismét egyet-egyet. - A kész darált hússal megpakoltam a tésztát, behajtottam a kéz végét és szorosan feltekertem.
- Kiolajozott jénai tálba raktam szorosan egymás mellé a csigákat.
- 2 evőkanál tejfölt elkevertem egy tojással és lekentem vele a csigák tetejét.
- 180 °C fokos sütőben kb. 30 percet sütöttem.
TIPP: Mi tejföllel megkenve fogyasztottuk.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Tápanyagtartalom burgonyapehellyel és kétféle darált hússal
Tápanyag | az egészben | 5 adag készítésekor 1 Burekben |
Energia | 1216 kcal / 5071 kJ | 249 kcal / 1045 kJ |
Fehérje | 97,7 g | 19,5 g |
Zsír | 56,0 g | 11,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 23,9 g | 2,8 g |
Szénhidrát | 71,9 g | 14,4 g |
amelyből cukrok | 4,3 g | 0,9 g |
Rost | 3,0 g | 0,6 g |
A gluténmentes burek recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonyapehely fokhagyma gluténmentes péksütemények olaj petrezselyem rizspapír (rizslap) sertéshús só street food tejföl tojás vöröshagyma