Gluténmentes burgonyás pogácsa
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes burgonyás pogácsával bővült.
Újabb GM pogácsát sütöttem, burgonyával. Nagyon jól sikerült, olyan igazi.
Hozzávalók (35 db):
- 200 főtt burgonya
 - 250 g Schär Mix B lisztkeverék vagy Mikló’s univerzális lisztkeverék
 - 60 g vaj vagy margarin
 - 40 g zsír
 - 1 db M-es tojás (egy keveset hagytam a tetejére)
 - 4 g só
 - 2 g cukor
 - 4 g porélesztő
 - 110 g langyos tej vagy növényi ital
 
Tetejére:
- Pici tojás és tej keveréke (15 g)
 
A gluténmentes burgonyás pogácsa elkészítése:
- Héjában puhára főzöm a burgonyát.
 - Miután meghűlt hámozom, reszelő nagyobbik lyukán lereszelem.
 - Hozzáadom a lisztet, sót, cukrot, élesztőt, összekeverem.
 - Ezután a puha vajat, zsírt, felvert tojás egy részét.
 - Többit félreteszem a teteje kenéséhez.
 - Ha nem szeretnél zsírt használni lehet helyette vajat vagy margarint tenni.
 - Egy kevés langyos tejet öntök hozzá, elkezdem összeállítani a tésztát.
 - Majd a többi tejjel begyúrom, puha, lágy tésztát kapunk.
 - Lefedve 20 percig pihentetem.
 - Lisztezett felületen átgyúrom, kinyújtom háromba hajtom.
 - Újra nyújtom, háromba hajtom.
 - Hajtogatástól lesz réteges, érdemes így készíteni.
 - Ujjnyi vastag téglalappá nyújtom, rácsozom, 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
 - Tepsibe teszem, maradék tojás és kevés tej keverékével lekenem.
 - Konyhapulton duplájára kelesztem.
 - 180 fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm.
 - Tepsiben hagyom kihűlni majd zacskóba csomagolva tárolom.
 - Pille könnyű, ízletes, réteges pogácsa lett.
 
Jó étvágyat kívánok mindenkinek 🙂.
Elkészítési idő: 80 perc + kelesztés
Nehézségi szint: haladó
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. burgonyás gluténmentes pogácsában  | 
| Energia | 7433 kJ / 1774 kcal | 213 kJ / 51 kcal | 
| Zsír | 75,6 g | 2,2 g | 
| amelyből telített zsírsavak | 27,9 g | 0,8 g | 
| Szénhidrát | 237,1 g | 6,8 g | 
| amelyből cukrok | 18,2 g | 0,5 g | 
| Rost | 18,3 g | 0,5 g | 
| Fehérje | 24,1 g | 0,7 g | 
| Só | 6,96 g | 0,20 g | 
A burgonyás gluténmentes pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonya cukor élesztő gluténmentes party snack lisztkeverék margarin reggeli rizsital Schär Mix B só sós sós aprósütemények tej tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró zsír
 


		
		
		
		







            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			 
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			 
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			 
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

