Gluténmentes burgundi cikória – tejmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes burgundi cikóriával bővült.
A cikóriát leginkább télen szoktuk fogyasztani. Nem csak salátaként, hanem párolva, mártásként is. Most vegyes cikóriát (sárga és lilát) használtam fel, és tejmentesítve készítettem belőle mártást. Az eredeti receptet interneten találtam, de az tejes volt. Ezen is változtattam, és picit átalakítottam. Burgonyapürével nagyon finom.
Hozzávalók (4 személy):
- 600 g cikóra (most vegyes színekben)
- 35 g liga
- 1,5 evőkanál barna cukor
- 100 ml víz
- 200 ml Dr. Oetker tejfölalternatíva
- 2 tojássárgája
- 2 csipet só
- 1 teáskanál ételízesítő (Vegeta)
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 2 teáskanál mustár
- csipet frissen reszelt szerecsendió
- pár csepp frissen facsart citromlé
A gluténmentes burgundi cikória elkészítése:
- A cikóriákat mossuk meg.
- Vágjuk vékony csíkokra.
- Egy serpenyőben olvasszuk fel a ligát.
- Tegyük rá a cikória szeleteket.
- Pirítsuk meg egy picit, majd öntsük rá a vizet és pároljuk tovább.
- Szórjuk meg barnacukorral.
- Közben a tojások sárgáját keverjük össze a borssal, mustárral, sóval és a növényi tejfölhelyettesítővel.
- Amikor jól megpárolódott a cikória öntsük hozzá a tojásos tejfölhelyettesítős mártást.
- Folyamatos kevergetés mellett egy percig még forraljuk.
- Ha nagyon összesűrűsödne, picit vizet még adjunk hozzá.
- Legvégül pedig csepegtessünk rá pár csepp frissen facsart citromlével.
- Legfinomabb burgonyapürével.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kevesebb, mint 30 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes burgundi cikória tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna cukor bors citrom édes glutén és tejmentes gyors ivóvíz mustár só szerecsendió tejföl alternatíva tejmentes tojássárgája