Gluténmentes cantuccini, ahogy Kolos szereti
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cantuccini bővült.
Ahogy már mindannyian tudjátok, a legkedvesebb ország számomra Olaszország. A cantuccinivel már hónapok óta szemezgetek, igen, még kint is, Olaszországban is néztem már. A receptet eddig nem mertem kipróbálni, sok helyen olvastam a nehézségeiről, és több sütős műsor is a nehezen elkészíthető édességek közé sorolja ezt a tipikus olasz kekszféleséget. Ám az íze kárpótol az elkészítési nehézségekért.
Hozzávalók (18 db):
- 270 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
- 100 g kristálycukor
- 45 g barna nádcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 nagy tojás (L-es méretű)
- 1 teáskanál kezeletlen héjú reszelt narancshéj
- pár csepp narancslé
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- csipet só
Magvak:
A gluténmentes cantuccini elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport.
- Adjuk hozzá a tojásokat, a narancshéjat, a vanília aromát, csipet sót, és keverjük össze az összes hozzávalót.
- A tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk addig, amíg egy kissé ragacsos, sima tésztát kapunk.
- Most gumikesztyűt használtam a gyúráshoz és a formázáshoz is.
- Adjuk hozzá az áfonyát és a magvakat.
- A diót / pekándiót kettévágtam a mandulával együtt.
- Gyúrjuk újra, amíg jól összeáll.
- Inkább ragacsos, de nem lágy lesz a tészta.
- Ezt érdemes már sütőpapíron megcsinálni.
- Osszuk a tésztát két részre, és mindkét felét formázzuk kb. 20-25 cm hosszú, 4-5 cm szélesre.
- Nedvesítsük meg a kezünket; így könnyebb lesz a tészta formázása.
- Helyezzük a rduakat sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Ügyeljünk arra, hogy mindkét rúd között legyen elég hely.
- Süssük 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
- Én most egyszer megformáztam egy fakanál segítségével, mert kezdett kissé szétfolyni a tészta.
- 30-35 perc után vegyük ki és hagyjuk őket 10 percig hűlni.
- Tényleg érdemes kivárni a 10 perces pihentetést, hogy lehessen szeletelni.
- Ezután egy éles, fogazott késsel vágjuk átlósan 1,5-2 cm-es szeletekre.
- Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 8-12 percig.
- Ekkor már csak 160 °C fokos fokos legyen a sütő.
- Igazából ez már csak szárítás, nem sütés.
- Ettől lesz igazán ropogós a kekszünk.
- Vegyük ki a cantucci-t a sütőből, és hagyjuk őket egy rácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 1 óra
|
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. gluténmentes Cantucciniben |
|
Energia |
16604 kJ / 2531 kcal |
590 kJ / 141 kcal |
|
Zsír |
69,9 g |
3,9 g |
|
amelyből telített zsírsavak |
10,8 g |
0,6 g |
|
Szénhidrát |
420,8 g |
23,4 g |
|
amelyből cukrok |
200,5 g |
11,1 g |
|
Rost |
20,8 g |
1,2 g |
|
Fehérje |
38,1 g |
2,1 g |
|
Só |
1,61 g |
0,09 g |
A gluténmentes cantuccini tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya barna cukor dió glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes cantuccini gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék keksz kristálycukor mandula narancs narancslé pekándió pisztácia reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vanília aroma











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

