Gluténmentes cantuccini, ahogy Kolos szereti
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cantuccini bővült.
Ahogy már mindannyian tudjátok, a legkedvesebb ország számomra Olaszország. A cantuccinivel már hónapok óta szemezgetek, igen, még kint is, Olaszországban is néztem már. A receptet eddig nem mertem kipróbálni, sok helyen olvastam a nehézségeiről, és több sütős műsor is a nehezen elkészíthető édességek közé sorolja ezt a tipikus olasz kekszféleséget. Ám az íze kárpótol az elkészítési nehézségekért.
Hozzávalók (18 db):
- 270 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
- 100 g kristálycukor
- 45 g barna nádcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 nagy tojás (L-es méretű)
- 1 teáskanál kezeletlen héjú reszelt narancshéj
- pár csepp narancslé
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- csipet só
Magvak:
A gluténmentes cantuccini elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport.
- Adjuk hozzá a tojásokat, a narancshéjat, a vanília aromát, csipet sót, és keverjük össze az összes hozzávalót.
- A tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk addig, amíg egy kissé ragacsos, sima tésztát kapunk.
- Most gumikesztyűt használtam a gyúráshoz és a formázáshoz is.
- Adjuk hozzá az áfonyát és a magvakat.
- A diót / pekándiót kettévágtam a mandulával együtt.
- Gyúrjuk újra, amíg jól összeáll.
- Inkább ragacsos, de nem lágy lesz a tészta.
- Ezt érdemes már sütőpapíron megcsinálni.
- Osszuk a tésztát két részre, és mindkét felét formázzuk kb. 20-25 cm hosszú, 4-5 cm szélesre.
- Nedvesítsük meg a kezünket; így könnyebb lesz a tészta formázása.
- Helyezzük a rduakat sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Ügyeljünk arra, hogy mindkét rúd között legyen elég hely.
- Süssük 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
- Én most egyszer megformáztam egy fakanál segítségével, mert kezdett kissé szétfolyni a tészta.
- 30-35 perc után vegyük ki és hagyjuk őket 10 percig hűlni.
- Tényleg érdemes kivárni a 10 perces pihentetést, hogy lehessen szeletelni.
- Ezután egy éles, fogazott késsel vágjuk átlósan 1,5-2 cm-es szeletekre.
- Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 8-12 percig.
- Ekkor már csak 160 °C fokos fokos legyen a sütő.
- Igazából ez már csak szárítás, nem sütés.
- Ettől lesz igazán ropogós a kekszünk.
- Vegyük ki a cantucci-t a sütőből, és hagyjuk őket egy rácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. gluténmentes Cantucciniben |
Energia |
16604 kJ / 2531 kcal |
590 kJ / 141 kcal |
Zsír |
69,9 g |
3,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
10,8 g |
0,6 g |
Szénhidrát |
420,8 g |
23,4 g |
amelyből cukrok |
200,5 g |
11,1 g |
Rost |
20,8 g |
1,2 g |
Fehérje |
38,1 g |
2,1 g |
Só |
1,61 g |
0,09 g |
A gluténmentes cantuccini tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya barna cukor dió glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes cantuccini gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék keksz kristálycukor mandula narancs narancslé pekándió pisztácia reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vanília aroma