Gluténmentes céklás tészta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes céklás tésztával bővült:
A cékla igen sokoldalúan felhasználható zöldségfajta. Kimagaslóan gazdag értékes összetevőkben, A-, B-, C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. Bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz.
Hozzávalók (6 adag):
- 550 g nyers cékla
- fél-egész fej fokhagyma
- 200 g Fino Vegajó mozzamio (növényi sajtpótló)
- 3 dl vörösbor
- 500 g gluténmentes spagetti tészta
- 35 g mogyoró
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint só
A gluténmentes cékla tészt elkészítése:
- A céklákat megmosva, egyben tegyük sütőbe, kb. 40-50 perc alatt megsülnek.
- A sütési vége előtt kb. 20 perccel tegyük bele a fél fej fokhagymát pucolatlanul.
- Ha megsült a cékla, és kihűlt megpucoljuk. (így nekem 400 g sült céklám lett).
- A céklát lereszeljük, a fokhagymát, ami sülés közben megkaramellizálódott, kinyomjuk a héjából, és hozzáadjuk a céklához.
- Felöntjük borral, és megfőzzük, az alkohol a forralás közben lebomlik.
- Ha már a bor jó krémesre főzte a céklát, adjuk hozzá a borost, sót.
- (szeretem a fokhagyma ízét, így én reszeltem még nyersen bele kettő cikket)
- Reszeljük le a sajtpótló felét (100 g) és keverjük hozzá a céklás masszához.
- Megfőzzük a spagettit, leszűrjük és hozzáadjuk a céklás „krémhez”.
- A maradék növényi sajtot (100 g) vágjuk kockára, és keverjük a tésztához.
- Pirítsuk meg a mogyorót, aprítsuk fel és szórjuk a tésztára.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adag gluténmentes céklás tésztában |
Energia |
12079 kJ / 2876 kcal |
2013 kJ / 479 kcal |
Zsír |
66,3 g |
11,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
45,6 g |
7,6 g |
Szénhidrát |
497,9 g |
83,0 g |
amelyből cukrok |
45,5 g |
7,6 g |
Rost |
31,8 g |
5,3 g |
Fehérje |
53,1 g |
8,9 g |
Só |
9,26 g |
1,54 g |
A gluténmentes céklás tészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors cékla főétel fokhagyma glutén és tejmentes gluténmentes egytálétel mogyoró növényi sajt-alternatíva só spagetti tészta vörös bor