Gluténmentes céklás-meggyes palacsintatekercs
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes céklás-meggyes palacsintatekerccsel bővült.
Ha valami igazán különleges desszerttel szeretnénk meglepni a szeretteinket, el kell készítenetek ezt a palacsintatekercset. A cékla bordó színe remekül passzol a meggy élénkpiros színéhez. Ezzel a keverékkel töltöttem meg a palacsintákat, majd feltekertem. Dekorációnak pedig sok-sok csokoládé, és gyümölcs került rá.
Hozzávalók (16 adag):
Palacsinta tésztához:
- 400 g Mester Család gluténmentes palacsintapor
- 6 dl szénsavas víz
- 3 dl növényi ital (most rizsital)
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 3 g só
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Tölteléke:
- 200 g magozott meggy
- 300 g cékla
- 50 m meggylé
- fél citrom reszelt héja
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 és ½ teáskanál agar-agar
Tetejére:
- 100 g mentes étcsokoládé
- 4 szem eper
- 30 g gránátalma magok
- ehető virágok
A gluténmentes céklás-meggyes palacsintatekercs elkészítése:
- A palacsinta tészta hozzávalóit keverjük el csomómentesre.
- Picit hagyjuk állni.
- Forró olajon a palacsinták mindkét oldalát süssük meg.
- Figyeljünk arra, hogy hosszabb idő elteltével a palacsinta tésztája sűrűsödhet.
- Ekkor adjunk hozzá vizet, és keverjük el alaposan.
- Miközben sütjük a palacsintákat, főzzük meg a céklákat.
- A magozott meggyez érdemes ellenőrizni, biztos, ami biztos, ne maradjon benne mag.
- A megfőtt céklát reszeljük le.
- Adjuk hozzá a magozott meggyet is.
- Tegyünk hozzá fahéjat, cukrot, sót és csipet sót is.
- A meggylével együtt az egészet pürésítsük botmixerrel.
- Egyet forraljunk még rajta az agar-agarral is.
- Tegyük félre kicsit hűlni.
- Mossuk meg az epreket, pucoljunk gránátalmát.
- Egymás mellé helyezzünk 3 db palacsintát, kissé fedésben egymáson.
- Kenjük le a töltelék egy részével.
- Addig ismételjük meg ezt, amíg van palacsintánk és krémünk is.
- Amikor ezzel végeztünk tekerjük fel.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe hűlni.
- Addig olvasszuk fel a mentes étcsokoládét vízfürdőben.
- Vegyük ki a palacsintatekercset, csurgassuk rá az olvasztott csokoládét.
- A palacsinta középen kissé simítsuk el az olvasztott csokoládét, hiszen erre fogjuk pakolni a gyümölcsöket.
- Dekoráljuk ízlés szerint.
- A csoki dermedése után máris tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes céklás-meggyes palacsintatekercs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar cékla citrom édes eper étolaj fahéj glutén és tejmentes gluténmentes étcsokoládé gyors ivóvíz kristálycukor medvehagyma meggy Mester Család gluténmentes palacsintapor palacsinta reggeli rizsital só tojás uzsonna és tízórai