Gluténmentes choux au craquelin azaz képviselő fánk
KolosFreeFood receptválogatásunk egy choux au craquelin recepttel bővült.
A tészta finom, puha… a külső ropogós, ami nagyszerűen egészíti ki a vanília krémet és a feketeribizli zselét. Most vaníliakrémmel és feketeribilzli zselével tölöttem meg.
Hozzávalók (16 db):
ropogós részhez:
- 35g ligamargarin
- 40 g porcukor
- 40 g rizsliszt
gluténmentes égetett tészta:
- 65 ml rizsital
- 65 ml víz
- 80 g disznózsír
- 80 g rizsliszt
- 120 g tojás (kb. 3 db M-es)
- csipet só
vaníliás krém:
- 450 ml rizsital
- 50 ml víz
- 1 csomag vaníliás puding
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- ízlés szerint vanília aroma
feketeribizli zselé:
- 170 g feketeribizli
- 50 ml víz
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
- 4 evőkanál víz
A gluténmentes képviseő fánk (choux au craquelin) elkészítése:
- A ropogós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal (kesztyűt vettem fel) összegyúrjuk.
- A tésztát félbehajtott sütőpapírra tesszük, ráhajtjuk a másik fél papírt.
- Sodrófával vékonyra nyújtjuk.
- Ezt tegyük be a fagyasztóba.
Közben elkészítjük az égetett tésztát.
- A vízben és a növényi tejben (rizstej) felolvasztjuk a disznózsírt egy magas falú edényben.
- Adjuk hozzá a csipet sót.
- Amikor teljesen felolvad a zsír adjuk hozzá a lisztet.
- Gyors mozdulatokkal keverjük össze, alacsony lángon addig főzzük, amíg a tészta összeáll, és elválik az edény falától.
- Ezután tegyük le hideg helyre az edényt.
- A 120 g tojást (kb. 3db M-es méretű) verjük fel, így könnyebb lesz majd elkeverni.
- Ha kissé kihűlt a tésztánk (kb.10 perc) fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojást, és keverjük el a tésztát addig amíg teljesen felveszi a tojást.
- Ezt többször ismételjük meg.
- Ha teljesen felvette a tojást a tészta, tegyük nyomózsákba.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk a tésztából kb. 3-4 cm-es halmokat.
- (nekem így 16 db egyforma kis halom keletkezett)
- Tegyük félre pihenni az egészet.
Főzzük meg a vanília krémet.
- A hozzávalók közül a pudingport a kukoricakeményítővel és a tojások sárgájával keverjük el kb. 2 dl tejjel, és a cukorral, vanília aromával.
- A maradék növényi tejet főzzük fel, és amikor már fő, adjuk hozzá óvatosan a tojásos tejet.
- Főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a feketeribizlis zselét is.
- Tegyük oda főni a feketeribizlit a kevés vízzel, cukorral és a csipet sóval.
- Amikor már jól átfőtt a ribizli, botmixer segítségével pürésítsük.
- Oldjuk fel a zselatinport a vízben, hagyjuk, hogy kicsit megszívja magát.
- Majd a tűzről már levett ribizlihez adjuk, összekavarjuk, tegyük hűtőbe hűlni.
- Vegyük ki a fagyasztóból a ropogós tésztát.
- Nekem 3cm átmérőjű pogácsaszaggatóm volt, azzal szaggattam 16 db kis kört.
- A tészta fagyott, könnyen törhet, várjunk vele pár percet, amíg ki nem szaggatjuk.
- Tegyük rá ezeket a kis korongokat az égetett tészta tetejére.
- Közben a sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
- Ha meleg a sütőnk, tegyük be a tésztát.
- Kb. 15 percig 200 °C fokon, majd további kb. 20-25 percig alacsonyabb kb. 160C-os hőmérsékleten süssük addig, amíg a teteje, meg nem barnul.
- Fontos: a sütőajtót, NE nyissuk ki a sütési idő alatt.
- A kész tésztákat teljesen hűtsük ki.
- A kis tésztáink könnyűek, belül üregesek.
- Nyomózsák végére fém sima végű csövet helyezzünk, töltsük meg vegyesen, vagy krémek, zselék szerint ízlésünknek megfelelően a tésztákat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: profi
Elkészítési idő: 2 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes desszertben |
Energia | 10532 kJ / 2508 kcal | 659 kJ / 157 kcal |
Zsír | 123,6 g | 7,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 48,7 g | 3,0 g |
Szénhidrát | 302,0 | 18,9 g |
amelyből cukrok | 144,2 g | 9,0 g |
Rost | 15,2 g | 1,0 g |
Fehérje | 29,3 g | 1,8 g |
Só | 2,57 g | 0,16 g |
A choux au craquelin tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes égetett tészta fánk glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes ivóvíz képviselőfánk kukoricakeményítő margarin porcukor reggeli ribizli rizsital rizsliszt só tej tojás tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma vanília puding vendégváró víz zselatin zsír