Gluténmentes choux au craquelin azaz képviselő fánk
KolosFreeFood receptválogatásunk egy choux au craquelin recepttel bővült.
A tészta finom, puha… a külső ropogós, ami nagyszerűen egészíti ki a vanília krémet és a feketeribizli zselét. Most vaníliakrémmel és feketeribilzli zselével tölöttem meg.
Hozzávalók (16 db):
ropogós részhez:
- 35g ligamargarin
- 40 g porcukor
- 40 g rizsliszt
gluténmentes égetett tészta:
- 65 ml rizsital
- 65 ml víz
- 80 g disznózsír
- 80 g rizsliszt
- 120 g tojás (kb. 3 db M-es)
- csipet só
vaníliás krém:
- 450 ml rizsital
- 50 ml víz
- 1 csomag vaníliás puding
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- ízlés szerint vanília aroma
feketeribizli zselé:
- 170 g feketeribizli
- 50 ml víz
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
- 4 evőkanál víz
A gluténmentes képviseő fánk (choux au craquelin) elkészítése:
- A ropogós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal (kesztyűt vettem fel) összegyúrjuk.
- A tésztát félbehajtott sütőpapírra tesszük, ráhajtjuk a másik fél papírt.
- Sodrófával vékonyra nyújtjuk.
- Ezt tegyük be a fagyasztóba.
Közben elkészítjük az égetett tésztát.
- A vízben és a növényi tejben (rizstej) felolvasztjuk a disznózsírt egy magas falú edényben.
- Adjuk hozzá a csipet sót.
- Amikor teljesen felolvad a zsír adjuk hozzá a lisztet.
- Gyors mozdulatokkal keverjük össze, alacsony lángon addig főzzük, amíg a tészta összeáll, és elválik az edény falától.
- Ezután tegyük le hideg helyre az edényt.
- A 120 g tojást (kb. 3db M-es méretű) verjük fel, így könnyebb lesz majd elkeverni.
- Ha kissé kihűlt a tésztánk (kb.10 perc) fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojást, és keverjük el a tésztát addig amíg teljesen felveszi a tojást.
- Ezt többször ismételjük meg.
- Ha teljesen felvette a tojást a tészta, tegyük nyomózsákba.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk a tésztából kb. 3-4 cm-es halmokat.
- (nekem így 16 db egyforma kis halom keletkezett)
- Tegyük félre pihenni az egészet.
Főzzük meg a vanília krémet.
- A hozzávalók közül a pudingport a kukoricakeményítővel és a tojások sárgájával keverjük el kb. 2 dl tejjel, és a cukorral, vanília aromával.
- A maradék növényi tejet főzzük fel, és amikor már fő, adjuk hozzá óvatosan a tojásos tejet.
- Főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a feketeribizlis zselét is.
- Tegyük oda főni a feketeribizlit a kevés vízzel, cukorral és a csipet sóval.
- Amikor már jól átfőtt a ribizli, botmixer segítségével pürésítsük.
- Oldjuk fel a zselatinport a vízben, hagyjuk, hogy kicsit megszívja magát.
- Majd a tűzről már levett ribizlihez adjuk, összekavarjuk, tegyük hűtőbe hűlni.
- Vegyük ki a fagyasztóból a ropogós tésztát.
- Nekem 3cm átmérőjű pogácsaszaggatóm volt, azzal szaggattam 16 db kis kört.
- A tészta fagyott, könnyen törhet, várjunk vele pár percet, amíg ki nem szaggatjuk.
- Tegyük rá ezeket a kis korongokat az égetett tészta tetejére.
- Közben a sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
- Ha meleg a sütőnk, tegyük be a tésztát.
- Kb. 15 percig 200 °C fokon, majd további kb. 20-25 percig alacsonyabb kb. 160C-os hőmérsékleten süssük addig, amíg a teteje, meg nem barnul.
- Fontos: a sütőajtót, NE nyissuk ki a sütési idő alatt.
- A kész tésztákat teljesen hűtsük ki.
- A kis tésztáink könnyűek, belül üregesek.
- Nyomózsák végére fém sima végű csövet helyezzünk, töltsük meg vegyesen, vagy krémek, zselék szerint ízlésünknek megfelelően a tésztákat.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: profi
Elkészítési idő: 2 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes desszertben |
| Energia | 10532 kJ / 2508 kcal | 659 kJ / 157 kcal |
| Zsír | 123,6 g | 7,7 g |
| amelyből telített zsírsavak | 48,7 g | 3,0 g |
| Szénhidrát | 302,0 | 18,9 g |
| amelyből cukrok | 144,2 g | 9,0 g |
| Rost | 15,2 g | 1,0 g |
| Fehérje | 29,3 g | 1,8 g |
| Só | 2,57 g | 0,16 g |
A choux au craquelin tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes égetett tészta fánk glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes ivóvíz képviselőfánk kukoricakeményítő margarin porcukor reggeli ribizli rizsital rizsliszt só tej tojás tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma vanília puding vendégváró víz zselatin zsír










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

