Gluténmentes citromos áfonyás scone
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes citromos áfonyás sconenal bővült.
A scone a mi pogácsánkra emlékeztető, de édes tésztájú péksütemény. Tipikus skót kedvenc desszert, édes, omlós. Most citrom és áfonya került az én scone-omba. Remekül kiegészítik egymást ízekben. Egy finom délutáni tea, kávé nélkülözhetetlen finomsága.
Hozzávalók (15 db):
- 310 g It’s us Naturbit Basic-mix gluténmentes lisztkeverékliszt
- 100 g cukor
- csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kezeletlen bio citrom reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 100 ml növényi joghurt alternatíva
- 1 db nagy tojás
- 35 g olvasztott növényi vajalternatíva (margarin is jó)
- 125 g friss áfonya
Máz:
- 30 g olvasztott növényi vajalternatíva (margarin is jó)
- 3-4 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
- csipet só
Dekorálás:
- 15 g friss áfonya
A gluténmentes citromos áfonyás scone elkészítése:
- Egy nagy tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat.
- Most egy villával kissé összekevertem a tojást a többi nedves hozzávalóval.
- Ehhez reszeljük a kezeletlen citromhéját.
- Mérjük ki a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát.
- Keverjük kissé össze.
- Ezt öntsük bele a nedves összetevőkhöz.
- Alaposan keverjük össze. (én egy evőkanállal tettem meg).
- Ezután szórjuk bele a friss áfonyát, és vegyítsük el a tésztában.
- Kicsit tegyük félre pihenni, elég pár perc.
- Melegítsük elő a sütőt, 190 °C fokra.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Tegyünk 1-1 evőkanálnyi adagokat egymástól kissé messzebb.
- Ezekből nagyobb scone-ok lesznek, de ezeknek így kell kinézniük. (mint egy magyar pogácsa)
- Süssük 190 °C fokon 15-18 percig, vagy amíg enyhén megbarnul.
- Amíg kihűlnek készítsük el a mázat.
- Keverjük össze a máz hozzávalóit.
- Ezt vékony sugárban csurgassuk rá a kihűlt scone-okra.
- Dekoráljuk friss áfonyával.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. citromos áfonyás gluténmentes scone-ban |
Energia | 9788 kJ / 2336 kcal | 652 kJ / 155 kcal |
Zsír | 65,1 g | 4,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 38,4g | 2,6 g |
Szénhidrát | 407,0 g | 27,1 g |
amelyből cukrok | 163,2 g | 10,9 g |
Rost | 12,0 g | 0,8 g |
Fehérje | 15,1 g | 1,0 g |
Só | 2,30 g | 0,15 g |
A gluténmentes citromos áfonyás scone tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt áfonya citrom cukor édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes péksütemények gyors It's us Naturbit Basic Mix joghurt margarin növényi joghurtalternatíva pogácsa porcukor reggeli só sütőpor szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró