Gluténmentes citromos áfonyás scone
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes citromos áfonyás sconenal bővült.
A scone a mi pogácsánkra emlékeztető, de édes tésztájú péksütemény. Tipikus skót kedvenc desszert, édes, omlós. Most citrom és áfonya került az én scone-omba. Remekül kiegészítik egymást ízekben. Egy finom délutáni tea, kávé nélkülözhetetlen finomsága.
Hozzávalók (15 db):
- 310 g It’s us Naturbit Basic-mix gluténmentes lisztkeverékliszt
- 100 g cukor
- csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kezeletlen bio citrom reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 100 ml növényi joghurt alternatíva
- 1 db nagy tojás
- 35 g olvasztott növényi vajalternatíva (margarin is jó)
- 125 g friss áfonya
Máz:
- 30 g olvasztott növényi vajalternatíva (margarin is jó)
- 3-4 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
- csipet só
Dekorálás:
- 15 g friss áfonya
A gluténmentes citromos áfonyás scone elkészítése:
- Egy nagy tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat.
- Most egy villával kissé összekevertem a tojást a többi nedves hozzávalóval.
- Ehhez reszeljük a kezeletlen citromhéját.
- Mérjük ki a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát.
- Keverjük kissé össze.
- Ezt öntsük bele a nedves összetevőkhöz.
- Alaposan keverjük össze. (én egy evőkanállal tettem meg).
- Ezután szórjuk bele a friss áfonyát, és vegyítsük el a tésztában.
- Kicsit tegyük félre pihenni, elég pár perc.
- Melegítsük elő a sütőt, 190 °C fokra.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Tegyünk 1-1 evőkanálnyi adagokat egymástól kissé messzebb.
- Ezekből nagyobb scone-ok lesznek, de ezeknek így kell kinézniük. (mint egy magyar pogácsa)
- Süssük 190 °C fokon 15-18 percig, vagy amíg enyhén megbarnul.
- Amíg kihűlnek készítsük el a mázat.
- Keverjük össze a máz hozzávalóit.
- Ezt vékony sugárban csurgassuk rá a kihűlt scone-okra.
- Dekoráljuk friss áfonyával.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. citromos áfonyás gluténmentes scone-ban |
| Energia | 9788 kJ / 2336 kcal | 652 kJ / 155 kcal |
| Zsír | 65,1 g | 4,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 38,4g | 2,6 g |
| Szénhidrát | 407,0 g | 27,1 g |
| amelyből cukrok | 163,2 g | 10,9 g |
| Rost | 12,0 g | 0,8 g |
| Fehérje | 15,1 g | 1,0 g |
| Só | 2,30 g | 0,15 g |
A gluténmentes citromos áfonyás scone tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt áfonya citrom cukor édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes péksütemények gyors It's us Naturbit Basic Mix joghurt margarin növényi joghurtalternatíva pogácsa porcukor reggeli só sütőpor szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

