Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes citromos kekszek – kandírozott citrusokkal

gluténmentes keksz receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes citromos kekszekkel bővült.

Az alap tészta a cseresznyeszemes kekszből készült, természetesen cseresznye nélkül.

Hozzávalók (36 db):

  • 105 g növényi vajalternatíva, lágy, szobahőmérsékletű
  • 220 g cukor
  • 2 nagy tojás M-es méretű
  • 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 420 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 100 g apróra vágott pekándió / dió
  • 200 g füge
  • 2 db bio citrom húsa
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • Fél bio narancs reszelt héja

Hempergetéshez, forgatáshoz:

  • 50 g ledarált pisztácia

Tetejére:

  • 80 g kandírozott citrushéj darab

A gluténmentes citromos kekszek elkészítése:

  • A citromhéját reszeljük le.
  • Így járjunk el a fél naranccsal is.
  • Ezután mindkét citromot pucoljuk meg, szedjük ki a húsukat.
  • Alaposan daráljuk le, hogy a rostjai is feldarabolódjanak.
  • Egy nagy tálban a vajat és a cukrot világosra és habosra keverjük.
  • Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden egyes hozzáadás után jól keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a növényi tejet.
  • Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát.
  • Fokozatosan adjuk a krémes keverékhez.
  • Daráljuk le vagy aprítsuk össze a pekándiót.
  • A fügével is hasonlóan járjunk el.
  • Keverjük bele az apóra darált, vágott pekándiót / diót a darált fügét és az apróra vágott cseresznyét.
  • 10 percet hagyjuk pihenni a tésztát.
  • Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra.
  • Formázzunk a tésztából apró, egyforma golyókat.
  • Kezünkkel kissé lapítsuk is el.
  • Hempergessük bele a darált pisztáciába.
  • Én most a fele adagot forgattam meg csak a pisztáciában.
  • Tegyük egymástól pár centiméteres távolságra.
  • Nyomjunk pár szem kandírozott citrushéj darabokat mindegyik közepébe.
  • Süssük aranybarnára 14-15 perc alatt.
  • Hűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes citromos kekszben
Energia 23422 kJ / 5590 kcal 650 kJ / 155 kcal
Zsír 237,8 g 6,6 g
  amelyből telített zsírsavak 83,9 g 2,3 g
Szénhidrát 777,1 g 21,6 g
  amelyből cukrok 396,0 g 11,0 g
Rost 44,0 g 1,2 g
Fehérje 47,0 g 1,3 g
2,85 g 0,08 g

A gluténmentes citromos kekszek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,