Croissant glutén- és laktózmentesen – egy újabb klasszikus
Régóta hiányzott gluténmentes receptgyűjteményünkből egy finom croissant recept. Kiss Dórival és Monával utaztunk a napokban a Szegedi Gluténmentes Napra, és útközben persze beszélgettünk a a gluténmentes életről :), gluténmentes receptekről. Amikor Dóri megtudta, hogy a gluténmentes croissant recept még nincs a weboldalunkon, ezzel a recepttel lepett meg. Köszönjük!
Hozzávalók 8 darab kisebb méretű croissanthoz
- 250 g Schär Bread Mix gluténmentes lisztkeverék
- 4 g gluténmentes porélesztő
- egy csipet cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 160 ml meleg laktózmentes tej
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 2 evőkanál olaj
- 30 g laktózmentes vaj
- 70 g laktózmentes reszelt sajt
Tetejére
- tojás
- laktózmentes reszelt sajt
Elkészítés:
- A gluténmentes lisztkeveréket elkeverjük a porélesztővel, cukorral, sóval, útifűmaghéjjal, majd robotgép dagasztófejével összedolgozzuk a tejjel, tojással és olajjal.
- Letakarjuk, és 40 percig kelesztjük.
- 40 perc után átgyúrjuk, rizsliszttel szórt deszkán vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott laktózmentes vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és behajtjuk a tésztát jobbról és balról is.
- Így is pihentetjük 10-15 percig, majd ismét téglalap alakúra nyújtjuk, és újra megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk reszelt sajttal.
- Ezután hosszú-szárú háromszögeket vágunk a téglalapból, majd feltekerjük őket és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kis gluténmentes croissantokat. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 175 °C fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
- előkészítés: 15-20 perc
- kelesztés, pihentetés: 50-60 perc
- sütés: 20-25 perc
Tipp: Magas rosttartalmú finomság. IR barát (rosttartalom és a viszonylagosan magas zsírtartalom miatt).
Tápanyagtartalom | az egész tésztában | 8 darab esetén 1 db croissantban (kb. 7,5 dkg) |
Energia | 1824,8 kcal / 7609,6 kJ | 228,1 kcal / 951,2 kJ |
Fehérje | 37,4 g | 4,7 g |
Zsír | 90,4 g | 11,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 23,4 g | 2,9 g |
Szénhidrát | 202,1 g | 25,3 g |
amelyből cukrok | 18,6 g | 2,3 g |
Élelmi rost | 19,8 g | 2,4 g |
A gluténmentes croissant recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: croissant cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények IR barát GM receptek lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) sajt Schär Mix B só tej tojás uzsonna és tízórai vaj