Gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes tortával bővült.
Jó áron tudtam vásárolni a kedvenc magomat, a pisztáciát. Régóta kacérkodom pisztáciakrémmel, és a csíkos, tarka-barka tortával is. Most a kettőt ötvöztem, befedtem fondanttal. Dekoratív, gyönyörűen színes édesség, akár születésnapra is kiváló.
Hozzávalók (14 szelet):
Tésztához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 1 evőkanál forró víz
- 1 teáskanál sütőpor
- pár csepp gél állagú kék ételszínezék
- pár csepp gél állagú rózsaszín ételszínezék
Pisztácia krémhez:
- 100 g darált pisztácia
- 2 csomag gluténmentes vaníliáspuding
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 6 dl növényi tej (most rizstej)
- 6 evőkanál Mester család negyedannyi édesít (kristálycukorból több kell, minimum 8)
- 120 g Rama vegán vajpótló
Fondant:
- 300 g fehér fondant
- 1-2 evőkanál kukoricakeményítő
Tetejére – opcionális:
- 2 teáskanál liofilizált eper, ledarálva
- ehető arany festékpor
- pár csepp ételragasztó
A gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta elkészítése:
- Én a tojásokat már jó ideje egyben, robotgép legmagasabb fokozatán verem fel.
- Ennek megfelelően jártam most is el.
- A tojásokhoz adjuk hozzá a kristálycukrot, és a robotgép legmagasabb fokán verjük fel a tojást.
- Amikor már majdnem kifehéredett, megnőtt a hab, adjuk hozzá a forró vizet.
- Ezután pár pillanatig verjük még tovább.
- Szitáljuk bele a porcukros süteménylisztet.
- Óvatosan, de alaposan keverjük össze a habbal.
- Szedjük ketté a tésztamasszát, pár csepp kék és rózsaszín ételfestéket csöpögtessünk hozzá.
- Óvatosan ezzel is keverjük össze.
- Most olyan „tepsiben” sütöttem, amely két részre osztható.
- 30X30 cm-es formát választottam ketté.
- Ezért 15×30 cm-esbe került a kékkel, a másik felébe a rózsaszínnel színezett piskótatészta.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Közben a vanília pudingporból és kukoricalisztből 4 evőkanál negyedannyi édesítővel főzzük igen sűrűre.
- Nekem itthon sós pisztáciám volt, de ez pont ellensúlyozza majd a torta, krém, és a fondant édességét.
- Megpucoljuk, igyekezzünk leszedni a külső héját, hogy csak a zöld külső színe látszódjon.
- Ledaráljuk a pisztáciát.
- Adjuk hozzá a még meleg pudinghoz.
- Keverjük el.
- Közben a kisült piskótát is tegyük félre hűlni.
- Amikor kihűlt a piskóta, vágjuk négy félbe.
- Ha már kihűlt a puding, keverjük el a lágy vajpótlóval, és a maradék két evőkanál negyedannyi édesítővel.
- A tortát úgy állítjuk össze, hogy a egymás mellé kerüljön a kék és rózsaszín piskótlap, és egymáson pedig ellentétes színűek kerüljenek.
- Vékonyan megkenjük a piskóta szélét, „összeragasztjuk” a két színű piskótát.
- Majd megkenjük a piskóták tetején.
- Ezt addig ismételjük, amíg van piskótánk.
- Kis krémet hagyjunk a torta bevonására, erre fog majd kerülni a fondant burkolat.
- Betesszük a hűtőszekrénybe a tortát, amíg kinyújtjuk a fondantot.
- Keményítőn könnyebb és érdemesebb kinyújtani fondant nyújtóval.
- Óvatosan borítsuk be a tortánkat, fondant lapáttal simítsuk el a széleket is.
- Opcionálisan tegyünk a tetejére átlósan kevés ételragasztót, szórjunk rá ledarált, liofilizált epret.
- Esetleg formáljunk mintát a fondant tetejére, szórjunk rá ehető arany színű festéket.
- Behűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes Csíkos, pisztáciakrémes tortában díszítés nélkül |
Energia |
19190 kJ / 4580 kcal |
1370 kJ / 327 kcal |
Zsír |
216 g |
15,4 g |
amelyből telített zsírsavak |
79,1 g |
5,6 g |
Szénhidrát |
561,0 g |
40,1 g |
amelyből cukrok |
364,0 |
26,0 g |
Rost |
2,0 g |
0,1 g |
Fehérje |
66,0 g |
4,7 g |
Só |
0,98 g |
0,07 g |
A gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes eper ételfesték ivóvíz kristálycukor kukoricakeményítő kukoricaliszt lisztkeverék Mester Család gluténmentes süteményliszt pisztácia reggeli sütőpor tej tojás torta uzsonna és tízórai vanília puding