Gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes tortával bővült.
Jó áron tudtam vásárolni a kedvenc magomat, a pisztáciát. Régóta kacérkodom pisztáciakrémmel, és a csíkos, tarka-barka tortával is. Most a kettőt ötvöztem, befedtem fondanttal. Dekoratív, gyönyörűen színes édesség, akár születésnapra is kiváló.
Hozzávalók (14 szelet):
Tésztához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 1 evőkanál forró víz
- 1 teáskanál sütőpor
- pár csepp gél állagú kék ételszínezék
- pár csepp gél állagú rózsaszín ételszínezék
Pisztácia krémhez:
- 100 g darált pisztácia
- 2 csomag gluténmentes vaníliáspuding
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 6 dl növényi tej (most rizstej)
- 6 evőkanál Mester család negyedannyi édesít (kristálycukorból több kell, minimum 8)
- 120 g Rama vegán vajpótló
Fondant:
- 300 g fehér fondant
- 1-2 evőkanál kukoricakeményítő
Tetejére – opcionális:
- 2 teáskanál liofilizált eper, ledarálva
- ehető arany festékpor
- pár csepp ételragasztó
A gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta elkészítése:
- Én a tojásokat már jó ideje egyben, robotgép legmagasabb fokozatán verem fel.
- Ennek megfelelően jártam most is el.
- A tojásokhoz adjuk hozzá a kristálycukrot, és a robotgép legmagasabb fokán verjük fel a tojást.
- Amikor már majdnem kifehéredett, megnőtt a hab, adjuk hozzá a forró vizet.
- Ezután pár pillanatig verjük még tovább.
- Szitáljuk bele a porcukros süteménylisztet.
- Óvatosan, de alaposan keverjük össze a habbal.
- Szedjük ketté a tésztamasszát, pár csepp kék és rózsaszín ételfestéket csöpögtessünk hozzá.
- Óvatosan ezzel is keverjük össze.
- Most olyan „tepsiben” sütöttem, amely két részre osztható.
- 30X30 cm-es formát választottam ketté.
- Ezért 15×30 cm-esbe került a kékkel, a másik felébe a rózsaszínnel színezett piskótatészta.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Közben a vanília pudingporból és kukoricalisztből 4 evőkanál negyedannyi édesítővel főzzük igen sűrűre.
- Nekem itthon sós pisztáciám volt, de ez pont ellensúlyozza majd a torta, krém, és a fondant édességét.
- Megpucoljuk, igyekezzünk leszedni a külső héját, hogy csak a zöld külső színe látszódjon.
- Ledaráljuk a pisztáciát.
- Adjuk hozzá a még meleg pudinghoz.
- Keverjük el.
- Közben a kisült piskótát is tegyük félre hűlni.
- Amikor kihűlt a piskóta, vágjuk négy félbe.
- Ha már kihűlt a puding, keverjük el a lágy vajpótlóval, és a maradék két evőkanál negyedannyi édesítővel.
- A tortát úgy állítjuk össze, hogy a egymás mellé kerüljön a kék és rózsaszín piskótlap, és egymáson pedig ellentétes színűek kerüljenek.
- Vékonyan megkenjük a piskóta szélét, „összeragasztjuk” a két színű piskótát.
- Majd megkenjük a piskóták tetején.
- Ezt addig ismételjük, amíg van piskótánk.
- Kis krémet hagyjunk a torta bevonására, erre fog majd kerülni a fondant burkolat.
- Betesszük a hűtőszekrénybe a tortát, amíg kinyújtjuk a fondantot.
- Keményítőn könnyebb és érdemesebb kinyújtani fondant nyújtóval.
- Óvatosan borítsuk be a tortánkat, fondant lapáttal simítsuk el a széleket is.
- Opcionálisan tegyünk a tetejére átlósan kevés ételragasztót, szórjunk rá ledarált, liofilizált epret.
- Esetleg formáljunk mintát a fondant tetejére, szórjunk rá ehető arany színű festéket.
- Behűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
|
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes Csíkos, pisztáciakrémes tortában díszítés nélkül |
|
Energia |
19190 kJ / 4580 kcal |
1370 kJ / 327 kcal |
|
Zsír |
216 g |
15,4 g |
|
amelyből telített zsírsavak |
79,1 g |
5,6 g |
|
Szénhidrát |
561,0 g |
40,1 g |
|
amelyből cukrok |
364,0 |
26,0 g |
|
Rost |
2,0 g |
0,1 g |
|
Fehérje |
66,0 g |
4,7 g |
|
Só |
0,98 g |
0,07 g |
A gluténmentes csíkos, pisztáciakrémes torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes eper ételfesték ivóvíz kristálycukor kukoricakeményítő kukoricaliszt lisztkeverék Mester Család gluténmentes süteményliszt pisztácia reggeli sütőpor tej tojás torta uzsonna és tízórai vanília puding










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

