Gluténmentes csokis párna
Iri mama egy gluténmentes csokis párna lepett meg minket.
Az egyik receptemet tovább gondolva, átalakítva, született ez a finomság. Nem mondom hogy gyorsan elkészíthető, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom.
Hozzávalók (12 db):
- 350 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 4 g só
- 10 g cukor
- 4 g vaníliás cukor
- 5 g porélesztő
- 1 g sütőpor (igen sütőpor és élesztő is van benne)
- 1 g xantán (elhagyható)
- 5 g psyllium rost útifűmaghéj
- 1 db M-es tojás
- 170 g natúr joghurt (növényi alternatíva is jó)
- 200-230 g langyos tej (növényi alternatíva is jó), attól függ milyen sűrű a joghurt, annyi tejre lesz szükség.
- 6 g kakaópor + 15 g tej
Rétegek közé:
- 50 g hideg vaj vagy margarin
Töltéshez:
- 100 g étcsokoládé (bármilyen jó, de lehet mással is tölteni)
Tetejére:
- 1 db M-es tojás felverve
A gluténmentes csokis párna elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, jól elkeverem.
- Kimérem a tejet és a joghurtot egy kancsóba, együtt langyosra melegítem.
- Tojást felverem, a joghurtos tejbe keverem, így egyforma hőmérsékletű lesz minden.
- Ráöntöm a lisztes keverékre, géppel összeállítom a tésztát.
- Mikor elválik az edény falától, puha, rugalmas, kiveszem a tészta negyed részét.
- Kakaóport + tejet elkeverem, így teszem a kisebb tésztába, majd géppel jól átdolgozom.
- Mind a két tálat lefedem, duplájára kelesztem.(1-1,5 óra).
- Ezután lisztezett gyúrólapon előbb a fehér tésztát elosztom 6 egyforma részre.
- Egyesével kinyújtom 20 x 20 cm nagyságúra, minden réteg közé, hideg vajat reszelek.
- Lett egy fehér tészta torony.
- Most a kakaós tésztát osztom 3 egyenlő részre, egyesével kinyújtom, ráteszem a fehér tésztára, reszelek ide is hideg vajat.
- Az utolsó kakaós tésztára nem kell vaj. Vékonyan alálisztezek, majd elkezdem kinyújtani egy nagy téglalappá.
- Néha megfordítom, úgy nyújtom tovább, addig míg 5 mm vastag nem lesz.
- Hosszabbik oldalán 4 részre, rövidebb oldalán 3 részre osztom, majd felvágom.
- Így lesz 12 db kis téglalap.
- Barna felén ferdén bevágom, visszafordítom, alul legyen, fehér tészta szélébe teszem a csokit, feltekerem.
- Így készítem a többit is.
- Tepsibe sütőpapírt simítok, ráhelyezem a kis töltött rudakat.
- Tojással az illesztést lekenem, nehogy szétnyíljon, majd a tetejét is lekenem.
- Mikor kész, újra kelesztem kb.
- 30 percig.
- Ezután előmelegített sütőben légkeveréssel 180-190 °C fokon 20 percig sütöm.
- Sütő függő, eltérő lehet a sütési idő.
- Rácson hagyom kihűlni, majd fogyasztható.
- Pohár tejjel, kakaóval reggelire is kitűnő finomság.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás: 20 -25 perc
- Kelesztés: 1-1,5 óra
- Nyújtás, formázás: 20-25 perc
- Kelesztés: 30 perc
- Sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: haladó
Jó tanácsok:
Ha másik liszttel készítitek, külön melegítsétek meg a tejet, és apránként adagolva keverjétek a tésztához. Előfordulhat hogy több vagy kevesebb folyadék szükséges hozzá.
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Csokis párnában |
Energia |
11063 kJ / 2640 kcal |
922 kJ / 220 kcal |
Zsír |
106,6 g |
8,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
60,8 g |
5,1 g |
Szénhidrát |
354,4 g |
29,5 g |
amelyből cukrok |
78,2 g |
6,5 g |
Rost |
33,6 g |
2,8 g |
Fehérje |
47,7 g |
4,0 g |
Só |
7,91 g |
0,66 g |
A gluténmentes csokis párna recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes gluténmentes étcsokoládé joghurt kakaópor margarin növényi joghurtalternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só sütőpor tej tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor xantán