Gluténmentes csokoládétorta recept – laktózmentes, cukormentes
Ezt a csodálatos gluténmentes torta receptet egy kedves olvasónk, Péter-Vincze Éva küldte be nekünk.
Elkészítése nem könnyű, de annál fenségesebb az eredmény. Nagyon finom és mutatós csokoládétorta, kicsit „macerás”, de megéri!
3 db. (24 cm átmérőjű) tortalapot sütünk a tortaformában. Azért kell külön, mert ha egyben sütnénk, nem lenne szép magas a torta.
1 db tortalaphoz:
- 15 g mandulaliszt
- 15 g kókuszliszt
- 15 g kölesliszt
- 15 g rizsliszt
- 15 g kukoricakeményítő
- 10 g nyílgyökérliszt
- 15 g bambuszrostliszt
- 10 g gluténmentes kakaópor
- fél cs. gluténmentes sütőpor
- 105 ml Joya kókuszital
- 60 ml olaj (vagy folyékony kókuszzsír)
- 2 db L-es tojás
- 2 evőkanál víz
- 25 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia) + 10 g a habba
A krémalaphoz:
- 7 db L-es tojás (vagy 8 db M-es)
- 105 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia)
- 50 ml folyékony édesítő (Süssina)
A krém befejezéséhez:
- 550 g laktózmentes vaj
- 80 g gluténmentes kakaópor
Elkészítés:
- A tortalaphoz a liszteket a kakaóport és a sütőport összekeverjük, a tortaformát kikenjük, lisztezzük (kukoricakeményítővel). A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjébe tesszük a 2 evőkanál vizet, a 10 g cukorhelyettesítőt és nem túl kemény habbá verjük.
- A tojás sárgájához hozzáadjuk a cukorhelyettesítőt, az olajat és a kókuszitalt, majd kézi habverővel alaposan összekeverjük. Ezután műanyag szűrőn kanál segítségével beleszitáljuk a kakaós-sütőporos lisztkeveréket, a végén a szűrőben maradt darabos részt is beletesszük és ezzel is alaposan összekeverjük. Három-négy részletben hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, beletesszük a sütőformába és előmelegített sütőben megsütjük (170 °C, alsó-felső sütés 25-35 perc). Forrón kivesszük a sütőformából, rácson hűtjük.
- A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük, vagyis ha ujjunkat beletesszük, csípősen égeti. Vigyázzunk, hogy túl ne melegítsük, mert akkor édes rántotta lesz belőle.
- Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
- Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.
- Ezután folyamatos keverés közben csurgassuk a vajhoz, míg egynemű krémet nem kapunk. Ha túl híg lenne a krém, akkor néhány percre betesszük a hűtőbe dermedni.
- A lapokat megkenjük, az oldalát és tetejét is bevonjuk a krémmel. SA maradék krémet habzsákba téve kidíszítjük.
Tápanyagtartalom | az egészben | 16 szelet esetén 1 szelet tortában |
Energia | 33155 kJ / 7932 kcal | 2076 kJ / 496 kcal |
zsír | 717,0 g | 44,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 441,5 g | 27,6 g |
Szénhidrát | 178,8 g | 11,2 g |
amelyből cukrok | 17,2 g | 1,1 g |
Rost | 63,4 g | 4,0 g |
Fehérje: | 129,5 g | 8,1 g |
Só | 0,7 g | 0,04 g |
A gluténmentes csokitorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt édesítőszer Eritvia étolaj kakaópor kókuszital kókuszliszt kókuszzsír kölesliszt kukoricakeményítő mandulaliszt nyílgyökérliszt Péter-Vincze Éva gluténmentes receptjei rizsliszt Süssina sütőpor tojás torta vaj víz