Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes csokoládétorta recept – laktózmentes, cukormentes

Ezt a csodálatos gluténmentes torta receptet egy kedves olvasónk, Péter-Vincze Éva küldte be nekünk.

Elkészítése nem könnyű, de annál fenségesebb az eredmény. Nagyon finom és mutatós csokoládétorta, kicsit „macerás”, de megéri!

gluténmentes csokoládétorta receptHozzávalók: 16 szelethez

3 db. (24 cm átmérőjű) tortalapot sütünk a tortaformában. Azért kell külön, mert ha egyben sütnénk, nem lenne szép magas a torta.

1 db tortalaphoz:

  • 15 g mandulaliszt
  • 15 g kókuszliszt
  • 15 g kölesliszt
  • 15 g rizsliszt
  • 15 g kukoricakeményítő
  • 10 g nyílgyökérliszt
  • 15 g bambuszrostliszt
  • 10 g gluténmentes kakaópor
  • fél cs. gluténmentes sütőpor
  • 105 ml Joya kókuszital
  • 60 ml olaj (vagy folyékony kókuszzsír)
  • 2 db L-es tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 25 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia)  + 10 g a habba

A krémalaphoz:

  • 7 db L-es tojás (vagy 8 db M-es)
  • 105 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia)
  • 50 ml folyékony édesítő (Süssina)

A krém befejezéséhez:

  • 550 g laktózmentes vaj
  • 80 g gluténmentes kakaópor

Elkészítés:

  • A tortalaphoz a liszteket a kakaóport és a sütőport összekeverjük, a tortaformát kikenjük, lisztezzük (kukoricakeményítővel). A tojásokat szétválasztjuk.
  • A fehérjébe tesszük a 2 evőkanál vizet, a 10 g cukorhelyettesítőt és nem túl kemény habbá verjük.
  • A tojás sárgájához hozzáadjuk a cukorhelyettesítőt, az olajat és a kókuszitalt, majd kézi habverővel alaposan összekeverjük. Ezután műanyag szűrőn kanál segítségével beleszitáljuk a kakaós-sütőporos lisztkeveréket, a végén a szűrőben maradt darabos részt is beletesszük és ezzel is alaposan összekeverjük. Három-négy részletben hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, beletesszük a sütőformába és előmelegített sütőben megsütjük (170 °C, alsó-felső sütés 25-35 perc). Forrón kivesszük a sütőformából, rácson hűtjük.
  • A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük, és vízgőz fölött csípősre melegítjük, vagyis ha ujjunkat beletesszük, csípősen égeti. Vigyázzunk, hogy túl ne melegítsük, mert akkor édes rántotta lesz belőle.
  • Míg melegszik az alap, a vajat alaposan habosítsuk ki. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset.
  • Az idő közben csípősre melegedett krémalapot vegyük le a vízgőzről, és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl.
  • Ezután folyamatos keverés közben csurgassuk a vajhoz, míg egynemű krémet nem kapunk. Ha túl híg lenne a krém, akkor néhány percre betesszük a hűtőbe dermedni.
  • A lapokat megkenjük, az oldalát és tetejét is bevonjuk a krémmel. SA maradék krémet habzsákba téve kidíszítjük.
Tápanyagtartalom az egészben 16 szelet esetén
1 szelet tortában
Energia 33155 kJ / 7932 kcal 2076 kJ / 496 kcal
zsír 717,0 g 44,8 g
  amelyből telített zsírsavak 441,5 g 27,6 g
Szénhidrát 178,8 g 11,2 g
  amelyből cukrok 17,2 g 1,1 g
Rost 63,4 g 4,0 g
Fehérje: 129,5 g 8,1 g
0,7 g 0,04 g

A gluténmentes csokitorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csokoládétorta recept

gluténmentes csokoládétorta recept – Évától

Kategória: , ,