Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes cukkinis tekercs, gazdagon

tekercs recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cukkinis tekerccsel bővült.

Interneten jött velem szembe ez a recept. Mentesítettem, kissé át is alakítottam az érzékenyek számára. Ez egy valóban roppant egyszerű, de annál finomabb és mutatós étel, akár vendégváró falatkáknak is nagyszerűek lehetnek. 

Hozzávalók (10 szelet):

  • 700 g reszelt cukkini 
  • 50 g gluténmentes sörélesztőpehely
  • 5 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 2 teáskanál édesnemes fűszerpaprika
  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint friss vagy szárított petrezselyemlevél
  • 5 evőkanál It’s us Naturbit rizsliszt

Töltelék:

  • 100 g vegán sajthelyettesítő
  • 100 g görög jellegű fetasajt növényi alternatíva (Violife)
  • 20 g gluténmentes sörélesztőpehely
  • 150 g növényi tejfölalternatíva
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • 150 g vékony szelet gépsonka

A gluténmentes cukkinis tekercs, gazdagon elkészítése:

  • A cukkinit reszeljük le.
  • Fűszerezzük, adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet is.
  • Üssük bele a tojásokat és mérjük hozzá a lisztet.
  • Keverjük el alaposan.
  • Egy nagy sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Ebbe öntsük bele a cukkinis egyveleget.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük aranybarnára 20-25 perc alatt.
  • Addig keverjük el a tölteléket.
  • Egy tálba öntsük bele a növényi tejfölt, reszeljük bele a növényi sajtot.
  • Morzsoljuk bele a feta jellegű növényi sajthelyettesítőt.
  • Keverjük össze az egészet a sörélesztőpehellyel is.
  • Fűszerezzük.
  • A kihűlt cukkinis tésztát borítsuk rá folpackra, ezzel fogjuk majd feltekerni.
  • Ha kifordítottuk a cukkinis „piskóta” kenjük le a növényi tejfölös-sajtos krémmel.
  • A gépsonka szeleteket tegyük rá a krémre.
  • Tekerjük fel az egészet, mint egy piskótatekercset.
  • Csomagoljuk be a folpakkal.
  • Tegyük hűtőbe, és pihentessük.
  • Érdemes egy egész éjszakára is a hűtőben tartani.
  • Szeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 35 perc + pihentetés

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes
cukkinis tekercsben
Energia 8455 kJ / 2018 kcal 1056 kJ / 252 kcal
Zsír 121,1 g 15,1 g
  amelyből telített zsírsavak 87,4 g 10,9 g
Szénhidrát 106,5 g 13,3 g
  amelyből cukrok 26,2 g 3,3 g
Rost 26,4 g 3,3 g
Fehérje 111,0 g 13,9 g
11,33 g 1,42 g

A gluténmentes cukkinis tekercs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tekercs recept

gluténmentes cukkinis tekercs, gazdagon

Kategória: , , ,