Gluténmentes cukkinitekercs, húsmentesen, paradicsomágyon
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cukkinitekercs recepttel bővült.
Még mindig itt a vegán január. Ne nem mintha amúgy nem szoktam volna készíteni vegán, vagy épp csak húsmentes, de tojásos ételeket. Ezek a tekercsek igazi vegánok. Elkészíteni egyszerű, de az íze lenyűgöző. Igazi csábító, könnyed fogást varázsolhatunk az asztalra belőle.
Hozzávalók:
Szójapörkölt:
- 150 g szójagranulátum
- 3 evőkanál napraforgó étolaj
- 2 db közepes lilahagyma
- 300 g darabos paradicsom konzerv
- 2 teáskanál Mester Család őrölt köménymag
- 2 teáskanál Mester Család őrölt fehérbors
- 3 teáskanál Mester Család fokhagymagranulátum
- 4 teáskanál édes őrölt fűszerpaprika
- 1 dl víz
- 200 ml paradicsomlé
Cukkini:
- 500 g megmosott cukkini
Paradicsomágy:
- 400 ml paradicsomlé
- 3 teáskanál Mester Család szárított bazsalikom
- 2 teáskanál Mester Család fokhagymagranulátum
- 2 teáskanál cukor
- 1 evőkanál vegeta
- 1 evőkanál It’s us Naturbit rizsliszt
Tetejére:
- 200 g növényi sajthelyettesítő (most mozzarella típusú)
A gluténmentes cukkinitekercs elkészítése:
- A szója granulátumot mossuk át, és tegyük vízbe, hogy ellepje.
- Nekem olyan típusú szója granulátumom volt, aminek elég volt 15 percet állnia a vízben
- Szűrjük le, és kissé nyomkodjuk ki a szójából a maradék vizet.
- Napraforgó étolajon pirítsuk meg az összevágott lilahagymát.
- Adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
- Tegyük bele a szóját.
- Öntsük rá a darabolt paradicsomot.
- Fűszerezzük úgy, mintha hagyományos pörköltet készítenénk.
- Mehet bele a víz.
- Forraljuk fel, főzzük meg a szóját.
- Nagyon hamar meg fog főni a „szójahús alternatíva”
- Tegyük oda a paradicsomágy hozzávalóit.
- Paradicsomléhoz adjuk a rizslisztet.
- Fűszerezzük, cukrozzuk.
- Főzzük meg, amíg el kezd kissé sűrűsödni.
- Tegyük félre hűlni.
- Közben kész a szójapörkölt, azt is hagyjuk kissé kihűlni.
- Egy hajszál vékony „gyalu” segítségével hosszú csíkra gyaluljuk le az cukkinit.
- Én kettőbe vágtam, keresztbe két kisebb cukkini darabra.
- Ezekből készítettem hosszú „csíkokat”, ezeket igen könnyű lesz feltekerni.
- Vegyünk elő egy tepsit, sütőtálat.
- Öntsük alá a kész paradicsomszószt.
- Egy-egy hosszabb darab csíkot vágjunk a cukkinikből.
- Kevés szójapörköltet tegyünk elejére.
- Kezdjük el feltekerni.
- Újabb pörkölt, újabb tekerés, és így tovább.
- Amikor egy tekercs kész, helyezzük a paradicsom ágyra.
- Valamennyi tekerccsel így járjunk el.
- Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük meg kb. 20 perc alatt.
- A tekercsek bele fognak kissé süllyedni, sülni a paradicsom ágyba.
- 20 perc után vegyük ki a tepsit.
- Szórjuk meg reszelt növényi sajtalternatívával.
- Grillfunkción kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
- Kissé hűlve tálaljuk.
- Tekercset és a mártást is helyezzünk a tányérra.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 70 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes cukkinitekercs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom cukkini cukor étolaj fehérbor főétel fokhagyma ivóvíz köménymag lila hagyma növényi sajt-alternatíva paprika paradicsom rizsliszt