Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes cukkinitekercs, húsmentesen, paradicsomágyon

tekercs recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cukkinitekercs recepttel bővült.

Még mindig itt a vegán január. Ne nem mintha amúgy nem szoktam volna készíteni vegán, vagy épp csak húsmentes, de tojásos ételeket. Ezek a tekercsek igazi vegánok. Elkészíteni egyszerű, de az íze lenyűgöző. Igazi csábító, könnyed fogást varázsolhatunk az asztalra belőle.

Hozzávalók:

Szójapörkölt:

  • 150 g szójagranulátum
  • 3 evőkanál napraforgó étolaj
  • 2 db közepes lilahagyma
  • 300 g darabos paradicsom konzerv
  • 2 teáskanál Mester Család őrölt köménymag
  • 2 teáskanál Mester Család őrölt fehérbors
  • 3 teáskanál Mester Család fokhagymagranulátum
  • 4 teáskanál édes őrölt fűszerpaprika
  • 1 dl víz
  • 200 ml paradicsomlé

Cukkini:

  • 500 g megmosott cukkini

Paradicsomágy:

  • 400 ml paradicsomlé
  • 3 teáskanál Mester Család szárított bazsalikom
  • 2 teáskanál Mester Család fokhagymagranulátum
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál vegeta
  • 1 evőkanál It’s us Naturbit rizsliszt

Tetejére:

  • 200 g növényi sajthelyettesítő (most mozzarella típusú)

A gluténmentes cukkinitekercs elkészítése:

  • A szója granulátumot mossuk át, és tegyük vízbe, hogy ellepje.
  • Nekem olyan típusú szója granulátumom volt, aminek elég volt 15 percet állnia a vízben
  • Szűrjük le, és kissé nyomkodjuk ki a szójából a maradék vizet.
  • Napraforgó étolajon pirítsuk meg az összevágott lilahagymát.
  • Adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
  • Tegyük bele a szóját.
  • Öntsük rá a darabolt paradicsomot.
  • Fűszerezzük úgy, mintha hagyományos pörköltet készítenénk.
  • Mehet bele a víz.
  • Forraljuk fel, főzzük meg a szóját.
  • Nagyon hamar meg fog főni a „szójahús alternatíva”
  • Tegyük oda a paradicsomágy hozzávalóit.
  • Paradicsomléhoz adjuk a rizslisztet.
  • Fűszerezzük, cukrozzuk.
  • Főzzük meg, amíg el kezd kissé sűrűsödni.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Közben kész a szójapörkölt, azt is hagyjuk kissé kihűlni.
  • Egy hajszál vékony „gyalu” segítségével hosszú csíkra gyaluljuk le az cukkinit.
  • Én kettőbe vágtam, keresztbe két kisebb cukkini darabra.
  • Ezekből készítettem hosszú „csíkokat”, ezeket igen könnyű lesz feltekerni.
  • Vegyünk elő egy tepsit, sütőtálat.
  • Öntsük alá a kész paradicsomszószt.
  • Egy-egy hosszabb darab csíkot vágjunk a cukkinikből.
  • Kevés szójapörköltet tegyünk elejére.
  • Kezdjük el feltekerni.
  • Újabb pörkölt, újabb tekerés, és így tovább.
  • Amikor egy tekercs kész, helyezzük a paradicsom ágyra.
  • Valamennyi tekerccsel így járjunk el.
  • Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük meg kb. 20 perc alatt.
  • A tekercsek bele fognak kissé süllyedni, sülni a paradicsom ágyba.
  • 20 perc után vegyük ki a tepsit.
  • Szórjuk meg reszelt növényi sajtalternatívával.
  • Grillfunkción kb. 10-12 perc alatt süssük készre.
  • Kissé hűlve tálaljuk.
  • Tekercset és a mártást is helyezzünk a tányérra.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 70 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes cukkinitekercs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes tekercs recept

gluténmentes cukkinitekercs, húsmentesen, paradicsomágyon

Kategória: , ,