Gluténmentes, cukormentes orosz-krém torta – merészen
Péter-Vincze Éva egy újabb “klasszikus” torta receptjét átalakította át gluténmentessé egy elsőre kicsit meghökkentőnek tűnő liszt választással.
Gluténmentes, cukormentes orosz-krém torta – merészen
A tökmaglisztet általában sós ételekhez használjuk, ám én gondoltam egy nagyot, és a tortalaphoz használtam, nem is bántam meg. Érdekes, karakteres ízű, mégis nagyon finom lett. 24 cm átmérőjű tortaformában sütve, 16 szelet lesz belőle.
Hozzávalók
a tortalaphoz (gluténmentes, cukormentes, tejmentes):
- 150 g kölesliszt
- 80 g tökmagliszt (aki idegenkedik a zöld színtől és/vagy a tökmag ízétől, használjon helyette kukoricakeményítőt)
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 4 db nagy méretű (L-es) tojás
- 2 evőkanál víz
- 120 ml olaj (vagy folyékony kókuszzsír)
- 120 ml kókuszital (Joya vagy Alpro)
- 40 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia)
- 20 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia) a habba
a krémhez (gluténmentes, cukormentes, tejmentes):
- 2 db gluténmentes vaníliás pudingpor (Haas)
- 7 dl kókuszital (Joya vagy Alpro)
- 5 ml Süssina folyékony édesítőszer
- 6 dl Hulala cukor nélküli habalap
- Süssina folyékony édesítőszer
- vanília aroma
- 50 g mazsola
- 10 ml jamaicai rumaroma
- 200 g sárgabarack (vagy sárga húsú őszibarack, vagy cukor nélküli őszibarackbefőtt)
Elkészítés
- A mazsolát egy bögrébe tesszük, ráöntjük a rumaromát és annyi meleg vizet, hogy ellepje a mazsolát, kissé összekeverjük és állni hagyjuk. A sárgabarackból 2 darabot félreteszünk a díszítéshez, a többit apróbb kockára vágjuk.
- A tortalaphoz a liszteket és a sütőport összekeverjük, a tortaformát kikenjük, lisztezzük (kukoricakeményítővel). A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjébe tesszük a 2 evőkanál vizet, a 20 g cukorhelyettesítőt és nem túl kemény habbá verjük.
- A tojás sárgájához hozzáadjuk a 40 g cukorhelyettesítőt, az olajat és a kókuszitalt, majd kézi habverővel alaposan összekeverjük. Ezután műanyag szűrőn kanál segítségével beleszitáljuk a-sütőporos lisztkeveréket, a végén a szűrőben maradt darabos részt most nem rakjuk bele (nagyon kevés marad). Három-négy részletben hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, beletesszük a tortaformába és előmelegített sütőben megsütjük (170 °C, alsó-felső sütés kb. 40 perc) Még melegen kivesszük a formából, rácson hagyjuk kihűlni.
- Míg sül a tortalap, a krémhez a pudingokat a kókuszitallal összekeverjük, majd folyamatos keverés közben felforraljuk. Ha besűrűsödött folyékony édesítőszerrel (5 ml) összekeverjük, hideg vízbe téve hűtjük. Hűtés közben egyszer-kétszer megkeverjük, ne álljon nagyon össze.
- 4 dl Hulalahoz adunk folyékony édesítőszert, vaníliaaromát és felverjük.
- A kihűlt tortalapot három lapba vágjuk (nem baj, ha vékonyak). Ha a krém is meghűlt összeállítjuk a tortát. (Most elárulom azt a titkot, ami miatt, aki egyszer megkóstolta az oroszkrém tortámat, csak az így készített krémmel kérte.)
- A pudingot kis kézi habverővel jól összekeverjük, majd a felvert tejszínhabból 3-4 púpos evőkanálnyit óvatosan belekeverünk. A mazsolát leszűrjük, a rumos levet pici édesítővel összekeverjük.
- A tortalap alsó lapja lesz a torta alja, a fele pudingos krémet rákenjük és megszórjuk a mazsolával. Erre kenjük a tejszínhab felét, majd megszórjuk a kockára vágott sárgabarack felével. Most a tortalap tetejét megfordítjuk és ez lesz a középső lap, amit meglocsolunk a mazsoláról leszűrt, édesített lével. Majd jön a krém másik fele, megszórjuk a mazsolával, majd a maradék tejszínhab, amit a maradék sárgabarackkal szórunk meg. Rátesszük a tortalapot, ezt is meglocsoljuk a rumaromás lével.
- A megmaradt 2 dl Hulala-t édesítővel és vaníliaaromával felverjük, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát, majd a maradékot habzsákba téve, valamint a megmaradt sárgabarackot tetszőlegesre vágva, kidíszítjük a tortát. Hűtőszekrénybe téve egy éjszakán át „érleljük”.
Tippek:
- a torta „locsolásához” 0,5 l-es műanyag flakont lehet használni a kupakot 6-7 helyen kiszúrva
- az alsó lapot nem locsoljuk meg, mert ha nagyon elázik, nem lehet átemelni a tortát másik tálcára
- ha a pudingot főzés közben kis kézi habverővel keverjük, nem fog összecsomósodni
- ha a tortalap lisztjéhez 3 evőkanál sötét színű kakaóport keverünk (természetesen a köleslisztből ugyanennyit elveszünk), akkor kakaós piskótalapunk lesz, amiben nem lehet kiérezni a tökmag ízét
Tápanyagtartalom | az egészben | 16 szelet esetén 1 szelet tortában(kb. 150 g / 1 szelet) |
Energia | 19353 kJ / 4630 kcal | 1209 kJ / 289 kcal |
Zsír | 306,2 g | 19,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 183,8 g | 11,5 g |
Szénhidrát | 337,1 g | 21,1 g |
amelyből cukrok | 97,3 g | 6,1 g |
Rost | 23,7 g | 1,5 g |
Fehérje | 97,6 g | 6,1 g |
Só | 0,84 g | 0,05 g |
- Recept címke: alpro édesítőszer étolaj kókuszital kölesliszt mazsola Péter-Vincze Éva gluténmentes receptjei rumaroma sárgabarack sütőpor tojás tökmagliszt torta vanília puding víz