Gluténmentes datolyás-almás téli pite
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes datolyás-almás téli pitével bővült.
Tél van a javából. Korán sötétedik, a piaci árusok standja már nem az a nyári gazdag kínálatú. Mi t is használhatnánk fel ilyenkor? Alma, datolya, citrom. Ma már szinte elfogadhatatlan az a desszert, étel, amin nincs ropogós elem. Most csokoládés granola adja a finomságon a ropogós részt. Annyira finom, szaftos, hogy akár karácsonyi gluténmentes süteményként is megállná a helyét.
Hozzávalók (8 adag):
Tésztához:
- 300 g It’s us Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
- 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 200 g Rama növényi margarin
- 100 g porcukor
- csipet só
- 1 egész tojás
- 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 1 db egész tonkabab
Töltelék:
- 160 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 550 g kisebb kockára vágott, pucolt alma
- 100 g reszelt alma
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 db citrom frissen reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
- csipet só
- 150 g magozott, aszalt datolya
Morzsák a tetejére:
A gluténmentes datolyás-almás téli pite elkészítése:
- A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- A tonkabab lereszelésénél vigyázzunk az ujjainkra!
- Amíg a töltelék hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
- Vágjuk fel az alma nagyobb részét.
- Szórjuk rá a cukrokat, sót.
- Reszeljük ré a citromhéjat és facsarjuk hozzá a citrom levét.
- Keverjük el az őrölt fahéjjal.
- A maradék, kevesebb almát reszeljük le.
- A datolyát elég csak átmosni folyó, meleg vízzel.
- Nem szükséges áztatni, mert a kisülő alma leve majd kellően át fogja nedvesíteni.
- A tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük le a pitesütő formánkba.
- Nem baj, ha kissé vastagabb marad a tészta, mert a töltelék igen bőséges lesz.
- A pite aljára darabolva, tépkedve tegyük a datolyát.
- A datolyára tegyük a kockázott almát, majd rá a reszeltet is.
- Mérjük ki a rászórni való granolát is.
- Szórjuk meg a tetejét granolával.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre, kb. 30-35 perc alatt.
- Teljesen kihűlve könnyen tudjuk szeletelni.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes datolyás-almás téli pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor datolya édes fahéj gluténmentes zabpehelyliszt gyors karácsonyi GM receptek margarin Naturbit lisztkeverék porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tojás tonkabab uzsonna és tízórai vaníliás cukor