Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes dubai „csokoládés” extra cupcake-ek

csokoládés cupcake recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes dubai „csokoládés” extra cupcake-kel bővült.

Interneten mindenhol előfordul már a dubai csokoládé. Most olyan muffint készítettem, akarom mondani ez már nem is muffin, hanem igazi kis torta csoda. Ez a desszert megállja a helyét akár a karácsonyi asztalon is, hiszen elegáns, különleges. Ráadásul úgy állítottam össze, hogy tej-tojás-glutén-szója-kukoricamentes is.

Hozzávalók (12 db):

Dubai csokoládé:

  • 60 g Naturbit Gliadino cérnametélt
  • 40 g ráma margarin
  • 4 teáskanál Fibelle pisztáciakrém
  • 3 púpos teáskanál porcukor
  • 20 g kakaóvaj

Tészta:

  • 500 g Mimen kakaós sütemény 
  • 110 g napraforgó étolaj
  • 230 g víz

Tetejére:

  • 4 evőkanál nagyon sűrűre főzött csokoládé puding
  • 1 csomag gluténmentes pudingpor
  • 250 ml növényi ital (rizsital)
  • 2 evőkanál cukor

Pisztáciás-cérnametéltes réteg:

  • 20 g pucolt pisztácia
  • 10 g a dubai csokoládéból

A gluténmentes dubai „csokoládés” extra cupcake-ek elkészítése:

  • A cérnametéltet törjük össze kisebb darabokra.
  • Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele, és adjuk hozzá a margarint.
  • Kezdjük el pirítani.
  • amikor már kezd barnulni, adjuk hozzá a kakaóvaajt.
  • Mehet bele a pisztáciakrém, és a porcukor is.
  • Picit pirítsuk még.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Egy-két teáskanálnyi adagot tegyünk félre.
  • Keverjük össze a muffin hozzávalóit a csomagolása alapján.
  • A liszthez adjuk hozzá a napraforgó étolajat és a vizet.
  • Keverjük össze alaposan egy kézi habverővel.
  • 12 darabos muffinsütőbe tegyünk 1-1 kapszlit.
  • Töltsük meg félig a papírkosárkákat.
  • Ebbe tegyük bele egyenletesen eloszlatva a „dubai csokoládét”.
  • A maradék tésztát is tegyük bele a muffinokba.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
  • Amíg sül a muffin, készítsük el a sűrű pudingot.
  • Szokás szerint a növényi itallal keverjük el a pudingport és cukrot.
  • Főzzük sűrűre.
  • A pucolt pisztáciát a félretett dubai csokoládéval daráljuk le, apróra, kissé darabosra.
  • Amikor kihűltek a muffinok, vékonyan kenjük le csokoládé pudinggal.
  • Szórjuk meg a darált csokoládés-pisztáciával.
  • Tálaljuk.

Jó étvágyat és Áldott ünnepeket kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 50 perc + sütés utáni hűtés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes dubai „csokoládés” extra cupcake-ek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,