Gluténmentes, édes gyümölcsös pizza
KolosFreeFood receptválogatásunk édes gyümölcsös pizza bővült.
Mindig csak sósan esszük a pizzát. Gondoltam egy nagyot, legyen édes a pizza! Volt itthon többféle gyümölcsünk, így megszületett a kakaós pizzatészta, egy kellemes vaníliakrémes alap, és megannyi gyümölcs. Pillanatok alatt kész van, igazán dekoratív, és az íze is mennyei. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (10-12 főre):
Tészta hozzávalói:
- 80 g napraforgómag ledarálva
- 220 g It’s us Mikló’s universal gluténmentes lisztkeverék
- 3 evőkanál Holland kakaópor
- 1 teáskanál psylium rost útifűmaghéj
- 300 ml víz
- 1 evőkannál Ráma vegan margarin
- ½ evőkanál napraforgó étolaj
- 18 g friss élesztő
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- csipet só
Vaníliás krém:
- 1 zacskó vaníliapuding
- 300 ml növényi tej (most rizs)
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 500 ml Meggle patisserie Decor vegán tejszínhab
Gyümölcsök:
- 80 g friss eper
- 80 g friss áfonya
- 2 db banán (vagy tetszőleges gyümölcsök)
Tetejére:
- maradék felvert Meggle patisserie Decor vegán tejszínhab
A Gluténmentes, édes gyümölcsös pizza elkészítése:
- A friss élesztőt egy csipet cukorral, 50 ml langyos vízzel futtassuk fel.
- Közben mérjük ki a tészta száraz hozzávalóit.
- Daráljuk le a napraforgómagot.
- A lisztet, a kakaóporral, és az útifűmaghéjjal keverjük el.
- Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és a maradék 250 ml vizet.
- Alaposan keverjük el, mehet hozzá a cukor, só, és a megolvasztott Ráma margarin is.
- Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze.
- A végén öntsünk hozzá az étolajat, és azzal is keverjük el.
- Huzatmentes helyen kb. 20-25 percig kelesszük a tésztát.
- Eközben készítsük el a krémet. (ez a krémmennyiség 2 adag pizzára elegendő, é a maradék krémet pohárdesszertben használom fel.)
- A vaníliapudingot a pudingfőzés szerint megfőzzük a cukorral.
- Mivel kevés növényitejet adunk hozzá, ezért sűrű lesz a krémünk.
- Hagyjuk kihűlni a kész pudingot.
- Kezünkkel a pizzatésztából egy sütőpapíron kb. 30 cm átmérőjű pizzát formázunk. (ellapogattam a tésztát)
- Előmelegített 190 C-os sütőben kb. 12-16 perc alatt készre sütjük.
- Ha kész a tészta, vegyük ki a tepsivel együtt, hagyjuk kihűlni.
- Felverjük a Meggle tejszínhabot. (cukrot nem kell hozzátenni, alapból édes a hab)
- A hab nagyobbik részét keverjük el a kihűlt pudinggal.
- A gyümölcsöket mossuk meg vágjuk fel vékony szeletekre.
- Kenjük meg a vegán tejszínhabos-vaníliapudingos krémmel a pizza alapát.
- Körbe tegyünk a maradék, sima vegán tejszínhabból kis halmocskákat.
- Díszítsük fel a pizzát a felvágott gyümölcsökkel.
- Esetleg dekoráljuk friss bazsalikomlevelekkel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
A mediterrán édes gyümölcsös pizza tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Tápanyagtartalom |
az egészben |
10 főte 1 szelet Gyümölcsös pizzában |
12 főre 1 szelet Gyümölcsös pizzában |
Energia |
15250 kJ / 3631 kcal |
1525 kJ / 363 kcal |
1270 kJ / 303 kcal |
Zsír |
181,5 g |
18,2 g |
15,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
141,3 g |
14,1 g |
11,8 g |
Szénhidrát |
454,2 g |
45,4 |
37,9 g |
amelyből cukrok |
196,3 g |
19,6 g |
16,4 g |
Rost |
25,2 g |
2,5 g |
2,1 g |
Fehérje |
19,7 g |
2,0 g |
1,6 g |
Só |
3,87 g |
0,69 g |
0,32 g |
- Recept címke: áfonya banán cukor élesztő eper étolaj gyors habtejszín It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakaópor kristálycukor lisztkeverék margarin napraforgómag pizza psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só vaj vanília puding vaníliás cukor