Gluténmentes ekler fánk – (éclair fánk)
Iri mama egy gluténmentes ekler fánkkal lepett meg minket.
Most egy habos – krémes süteményt készítettem, ami ünnepi alkalomra is tökéletes finomság.
Hozzávalók (29 db):
- 200 g csap víz
- 50 g vaj
- 50 g zsír
- csipet só
- 200 g bármilyen gluténmentes lisztkeverék
- 5-6 db M-es tojás
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g Hulala habalap
- vagy amit szeretünk
Tetejére:
- 50 g olvasztott csokoládé
A gluténmentes ekler fánk elkészítése:
- Vizet sóval, zsírral és a vajjal forrni felteszem.
- Mikor minden felolvadt, gyöngyözik a víz, visszaveszem a hőfokot, belekeverem a lisztet.
- Gyorsan kell dolgozni, folyamatosan keverve addig, míg elválik az edény falától, és egy gombóc nem lesz.
- Ezután átteszem egy tálba, langyosra hűtöm.
- Egyesével kézi mixerrel beledolgozom a tojásokat.
- Azért írtam hogy 5-6 db tojás, mert a nagyságától függ, hogy milyen lesz a tészta.
- Akkor jó, ha nem kemény, de megtartja magát.
- Habzsákba töltöm a tésztát, gáztepsire sütőpapírt teszek, 8-10 cm hosszú rudakat nyomok.
- Ha könnyen tudjuk kinyomni, nem folyik szét a tészta, akkor jó 🙂.
- Most úgy készítettem, hogy a tetejére nyomtam még egy csíkot.
- Így emeletes lett.
- 190 °C fokra előmelegített sütőbe, légkeveréssel 25-35 percig sütöm.
- Többször ellenőrzöm, mikor kopogós, tapintásra nem puha, akkor jó.
- Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá.
- Ebből a tésztából 29 db fánkom lett.
- Mindig annyit töltök be, ami elfogy.
- Több napig eláll.
- Ünnepi alkalomra, tökéletes, előre süthetjük, frissen csak tölteni kell.
- Bármivel tölthető akár édesen vagy sósan kitűnő finomság.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Eclair fánkban |
Energia | 16436 kJ / 3916 kcal | 567 kJ / 135 kcal |
Zsír | 303,5 g | 10,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 203,2 g | 7,0 g |
Szénhidrát | 200,6 g | 6,9 g |
amelyből cukrok | 32,1 g | 1,1 g |
Rost | 2,8 g | 0,1 g |
Fehérje | 66,0 g | 2,3 g |
Só | 4,94 g | 0,17 g |
A gluténmentes ekler fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokoládé édes fánk gyors ivóvíz lisztkeverék mascarpone reggeli só tojás uzsonna és tízórai vaj zsír