Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyér

gluténmentes kenyér receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyérrel bővült.

Szerettem volna egy bazsalikomos kenyeret sütni, ami előtésztából készült. Mivel elfelejtettem a tésztát, így hatalmasra kelt meg. Ezután újra bekevertem a többi hozzávalóval, majd ismét magára hagytam a kelesztő kosárban. Így készült most nem kerek kenyerecske, hanem „hagyományosabb” formájú.

Hozzávalók (4 adag):

Előtésztához:

  • 125 g It’s us mimen cirok pékáru lisztkeverék
  • 125 g Naturbit Basic-mix általános lisztkeverék
  • 13 g friss élesztő
  • 10 g cukor
  • 250 ml víz
  • 3 teáskanál szárított bazsalikom

Tésztához:

  • 280 g It’s us Miklós univerzális lisztkeverék
  • 240 ml víz
  • 1 teáskanál It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 13 g só

Tetejére:

  • 1-2 evőkanál tejmentes margarin felolvasztva

A gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyér elkészítése:

  • Elsőként mérjük ki a száraz hozzávalókat az előtésztához.
  • Keverjük össze alaposan.
  • Morzsoljuk bele a friss élesztőt, és öntsük bele a vizet.
  • Itt nem feltétlenül kell meleg víznek lennie!
  • Egy szilikon keverőlapáttal keverjük csomómentesre a lisztes, élesztős keveréket.
  • Fedjük le frissen tartó fóliával, és tegyük szobahőmérsékletű, de nem huzatos helyre kelni.
  • Kb. 1-1,5 óra alatt alaposan meg fog kelni a tészta.
  • Figyeljünk rá, ne járjatok úgy, mint én!
  • Ezután egy nagyobb tálba öntsük át az előtésztát.
  • Amihez mérjük ki valamennyi további hozzávalót.
  • Érdemes kenyér formába tenni ezt a tésztát, nem pedig kerek kelesztőtálba, mert a tészta ragacsos, és könnyen felragad a kelesztő falára.
  • Ezt is fedjük le, és tegyük félre további kelésre, kb. 40-60 percig.
  • A sütőt melegítsük elő 220 °C fokra.
  • Tegyünk a sütőbe kis fém edényben 2 dl vizet.
  • Ha megkelt a kenyér, tetején kenjük le óvatosan olvaszott margarinnal.
  • Tegyük sütőbe, és kb. 10 percig 220 °C fokon, majd a további 30-40 percig süssük 190 °C fokon.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután könnyen lehet szeletelni.

Jó étvágyat kívánok!

Egy gyors magyarázat, ötlet:

  • Én hosszabb időre hagytam magára a tésztát.
  • Ezután pedig kelesztő kosárba tettem, amiben szépen megkelt, de ahogy ki szerettem volna borítani a kelesztőből, össze is esett a tészta.
  • Gyors mozdulatokkal átgyúrtam, és kissé formáztam is.
  • Hagytam további 10 percig kelni, ezután kezdtem el sütni!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 2,5 óra pihentetéssel

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,