Gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyérrel bővült.
Szerettem volna egy bazsalikomos kenyeret sütni, ami előtésztából készült. Mivel elfelejtettem a tésztát, így hatalmasra kelt meg. Ezután újra bekevertem a többi hozzávalóval, majd ismét magára hagytam a kelesztő kosárban. Így készült most nem kerek kenyerecske, hanem „hagyományosabb” formájú.
Hozzávalók (4 adag):
Előtésztához:
- 125 g It’s us mimen cirok pékáru lisztkeverék
- 125 g Naturbit Basic-mix általános lisztkeverék
- 13 g friss élesztő
- 10 g cukor
- 250 ml víz
- 3 teáskanál szárított bazsalikom
Tésztához:
- 280 g It’s us Miklós univerzális lisztkeverék
- 240 ml víz
- 1 teáskanál It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 13 g só
Tetejére:
- 1-2 evőkanál tejmentes margarin felolvasztva
A gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyér elkészítése:
- Elsőként mérjük ki a száraz hozzávalókat az előtésztához.
- Keverjük össze alaposan.
- Morzsoljuk bele a friss élesztőt, és öntsük bele a vizet.
- Itt nem feltétlenül kell meleg víznek lennie!
- Egy szilikon keverőlapáttal keverjük csomómentesre a lisztes, élesztős keveréket.
- Fedjük le frissen tartó fóliával, és tegyük szobahőmérsékletű, de nem huzatos helyre kelni.
- Kb. 1-1,5 óra alatt alaposan meg fog kelni a tészta.
- Figyeljünk rá, ne járjatok úgy, mint én!
- Ezután egy nagyobb tálba öntsük át az előtésztát.
- Amihez mérjük ki valamennyi további hozzávalót.
- Érdemes kenyér formába tenni ezt a tésztát, nem pedig kerek kelesztőtálba, mert a tészta ragacsos, és könnyen felragad a kelesztő falára.
- Ezt is fedjük le, és tegyük félre további kelésre, kb. 40-60 percig.
- A sütőt melegítsük elő 220 °C fokra.
- Tegyünk a sütőbe kis fém edényben 2 dl vizet.
- Ha megkelt a kenyér, tetején kenjük le óvatosan olvaszott margarinnal.
- Tegyük sütőbe, és kb. 10 percig 220 °C fokon, majd a további 30-40 percig süssük 190 °C fokon.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután könnyen lehet szeletelni.
Jó étvágyat kívánok!
Egy gyors magyarázat, ötlet:
- Én hosszabb időre hagytam magára a tésztát.
- Ezután pedig kelesztő kosárba tettem, amiben szépen megkelt, de ahogy ki szerettem volna borítani a kelesztőből, össze is esett a tészta.
- Gyors mozdulatokkal átgyúrtam, és kissé formáztam is.
- Hagytam további 10 percig kelni, ezután kezdtem el sütni!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2,5 óra pihentetéssel
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes előtésztás szárított bazsalikomos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom cukor élesztő gluténmentes kenyér It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék It's us Naturbit Basic Mix ivóvíz margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai