Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta

epres torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi tortával bővült.

Egyszer régen, nem is olyan régen volt a névnapom. Úgy gondoltam, hogy meglepem magam egy finomsággal, egy eperzselés tortával. Méghozzá növényi túrókrémmel megbolondítva. Eszméletlen finom lett. Bátran ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók (12 szelet):

Piskótához:

Túrókrém:

  • 250 g növényi túró-alternatíva
  • 1 db bio citrom reszelt héja és leve
  • 50 g cukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor

Eperzselé:

  • 750 g fagyasztott eper
  • 140 g cukor
  • csipet só
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 60 ml víz
  • 2 púpos teáskanál agar-agar
  • Ebből a mennyiségből 120 ml -t vegyünk ki
  • 1 teáskanál zselatinpor

Fehér krém:

  • 200 ml növényi tejszínhab alternatíva
  • 100 g növényi mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor

Gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta elkészítése:

  • A tojásokat szokásos módon verjük fel.
  • Jöhet a tojássárgája a cukrokkal.
  • Ezután a fehérje a csipet sóval.
  • Szitáljuk bele a sárgájába a sütőporral elkevert lisztet.
  • Óvatosan forgassuk bele a felvert fehérje habot.
  • Tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vékonyan kenjük le margarinnal, pici rizslisztet szórjunk bele.
  • Ebbe öntsük a tésztát.
  • Előmelegített 200C-os sütőben süssük készre kb. 15 perc alatt.
  • Készítsük el az eperkrémet.
  • A fagyasztott epret tegyük egy edénybe.
  • Mehet bele a cukor, só a citrom reszelt héja is a vízzel együtt.
  • Forraljuk fel.
  • Botmixer segítségével turmixoljuk össze.
  • Ebből a mennyiségből vegyünk ki 120 ml-t.
  • A többihez adjuk hozzá az agar-agart.
  • Botmixerrel homogenizáljuk.
  • Egyet forraljunk rajta, tegyük félre.
  • Közben megsült a torta piskótája
  • Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
  • Készítsük el a krémet.
  • Verjük fel a növényi tejszínhabot.
  • Amikor már majdnem kész a hab, adjuk hozzá a porcukrot.
  • Tegyük bele a növényi mascarponét.
  • Keverjük el alaposan.
  • Kihűlt a piskóta.
  • Vágjuk 3 félbe.
  • Béleljük ki wax papírral a tortaformát.
  • Tegyük az aljára az első piskótát.
  • Borítsuk rá a növényi túrókrémet.
  • Öntsük rá az eperkrémet, zselét.
  • Tegyük be rá a második piskótát.
  • Halmozzuk rá a fehér krém felét.
  • Jöhet az utolsó piskóta.
  • Kenjük le a maradék fehér krémmel.
  • Tegyük az egészet hűtőszekrénybe.
  • A félretett eperzseléből vegyünk ki pár evőkanálnyit
  • Adjuk hozzá a zselatint.
  • A többit melegítsük fel mikrohullámú sütőben.
  • Kb. 30 perc pihentetés után vegyük ki a hűtőből.
  • Ekkora már megdermedt az eperzselé.
  • Megszilárdult a krém is.
  • Most a még meleg zselatinos eperkrémet kanalazzuk a torta tetejére.
  • Akkor lesz szép, ha a torta oldalán is lefolyik az eperkrém.
  • Tegyük vissza a hűtőszekrényébe.
  • Amikor megszilárdult az egész, szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra + pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

epres torta recept gluténmentesen

epres torta recept gluténmentesen

Kategória: , , ,