Gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi tortával bővült.
Egyszer régen, nem is olyan régen volt a névnapom. Úgy gondoltam, hogy meglepem magam egy finomsággal, egy eperzselés tortával. Méghozzá növényi túrókrémmel megbolondítva. Eszméletlen finom lett. Bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók (12 szelet):
Piskótához:
- 5 db L-es méretű tojás
- 5 púpos evőkanál Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 5 evőkanál cukor
- csipet só
Túrókrém:
- 250 g növényi túró-alternatíva
- 1 db bio citrom reszelt héja és leve
- 50 g cukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
Eperzselé:
- 750 g fagyasztott eper
- 140 g cukor
- csipet só
- 1 bio citrom reszelt héja
- 60 ml víz
- 2 púpos teáskanál agar-agar
- Ebből a mennyiségből 120 ml -t vegyünk ki
- 1 teáskanál zselatinpor
Fehér krém:
- 200 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 100 g növényi mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
Gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta elkészítése:
- A tojásokat szokásos módon verjük fel.
- Jöhet a tojássárgája a cukrokkal.
- Ezután a fehérje a csipet sóval.
- Szitáljuk bele a sárgájába a sütőporral elkevert lisztet.
- Óvatosan forgassuk bele a felvert fehérje habot.
- Tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vékonyan kenjük le margarinnal, pici rizslisztet szórjunk bele.
- Ebbe öntsük a tésztát.
- Előmelegített 200C-os sütőben süssük készre kb. 15 perc alatt.
- Készítsük el az eperkrémet.
- A fagyasztott epret tegyük egy edénybe.
- Mehet bele a cukor, só a citrom reszelt héja is a vízzel együtt.
- Forraljuk fel.
- Botmixer segítségével turmixoljuk össze.
- Ebből a mennyiségből vegyünk ki 120 ml-t.
- A többihez adjuk hozzá az agar-agart.
- Botmixerrel homogenizáljuk.
- Egyet forraljunk rajta, tegyük félre.
- Közben megsült a torta piskótája
- Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
- Készítsük el a krémet.
- Verjük fel a növényi tejszínhabot.
- Amikor már majdnem kész a hab, adjuk hozzá a porcukrot.
- Tegyük bele a növényi mascarponét.
- Keverjük el alaposan.
- Kihűlt a piskóta.
- Vágjuk 3 félbe.
- Béleljük ki wax papírral a tortaformát.
- Tegyük az aljára az első piskótát.
- Borítsuk rá a növényi túrókrémet.
- Öntsük rá az eperkrémet, zselét.
- Tegyük be rá a második piskótát.
- Halmozzuk rá a fehér krém felét.
- Jöhet az utolsó piskóta.
- Kenjük le a maradék fehér krémmel.
- Tegyük az egészet hűtőszekrénybe.
- A félretett eperzseléből vegyünk ki pár evőkanálnyit
- Adjuk hozzá a zselatint.
- A többit melegítsük fel mikrohullámú sütőben.
- Kb. 30 perc pihentetés után vegyük ki a hűtőből.
- Ekkora már megdermedt az eperzselé.
- Megszilárdult a krém is.
- Most a még meleg zselatinos eperkrémet kanalazzuk a torta tetejére.
- Akkor lesz szép, ha a torta oldalán is lefolyik az eperkrém.
- Tegyük vissza a hűtőszekrényébe.
- Amikor megszilárdult az egész, szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes eper ivóvíz Mester Család gluténmentes süteményliszt növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva növényi túró alternatíva porcukor só tojás vaníliás cukor zselatin