Gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi tortával bővült.
Egyszer régen, nem is olyan régen volt a névnapom. Úgy gondoltam, hogy meglepem magam egy finomsággal, egy eperzselés tortával. Méghozzá növényi túrókrémmel megbolondítva. Eszméletlen finom lett. Bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók (12 szelet):
Piskótához:
- 5 db L-es méretű tojás
- 5 púpos evőkanál Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 5 evőkanál cukor
- csipet só
Túrókrém:
- 250 g növényi túró-alternatíva
- 1 db bio citrom reszelt héja és leve
- 50 g cukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
Eperzselé:
- 750 g fagyasztott eper
- 140 g cukor
- csipet só
- 1 bio citrom reszelt héja
- 60 ml víz
- 2 púpos teáskanál agar-agar
- Ebből a mennyiségből 120 ml -t vegyünk ki
- 1 teáskanál zselatinpor
Fehér krém:
- 200 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 100 g növényi mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
Gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta elkészítése:
- A tojásokat szokásos módon verjük fel.
- Jöhet a tojássárgája a cukrokkal.
- Ezután a fehérje a csipet sóval.
- Szitáljuk bele a sárgájába a sütőporral elkevert lisztet.
- Óvatosan forgassuk bele a felvert fehérje habot.
- Tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát vékonyan kenjük le margarinnal, pici rizslisztet szórjunk bele.
- Ebbe öntsük a tésztát.
- Előmelegített 200C-os sütőben süssük készre kb. 15 perc alatt.
- Készítsük el az eperkrémet.
- A fagyasztott epret tegyük egy edénybe.
- Mehet bele a cukor, só a citrom reszelt héja is a vízzel együtt.
- Forraljuk fel.
- Botmixer segítségével turmixoljuk össze.
- Ebből a mennyiségből vegyünk ki 120 ml-t.
- A többihez adjuk hozzá az agar-agart.
- Botmixerrel homogenizáljuk.
- Egyet forraljunk rajta, tegyük félre.
- Közben megsült a torta piskótája
- Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
- Készítsük el a krémet.
- Verjük fel a növényi tejszínhabot.
- Amikor már majdnem kész a hab, adjuk hozzá a porcukrot.
- Tegyük bele a növényi mascarponét.
- Keverjük el alaposan.
- Kihűlt a piskóta.
- Vágjuk 3 félbe.
- Béleljük ki wax papírral a tortaformát.
- Tegyük az aljára az első piskótát.
- Borítsuk rá a növényi túrókrémet.
- Öntsük rá az eperkrémet, zselét.
- Tegyük be rá a második piskótát.
- Halmozzuk rá a fehér krém felét.
- Jöhet az utolsó piskóta.
- Kenjük le a maradék fehér krémmel.
- Tegyük az egészet hűtőszekrénybe.
- A félretett eperzseléből vegyünk ki pár evőkanálnyit
- Adjuk hozzá a zselatint.
- A többit melegítsük fel mikrohullámú sütőben.
- Kb. 30 perc pihentetés után vegyük ki a hűtőből.
- Ekkora már megdermedt az eperzselé.
- Megszilárdult a krém is.
- Most a még meleg zselatinos eperkrémet kanalazzuk a torta tetejére.
- Akkor lesz szép, ha a torta oldalán is lefolyik az eperkrém.
- Tegyük vissza a hűtőszekrényébe.
- Amikor megszilárdult az egész, szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes eperzselés növényi túrós névnapi torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes eper ivóvíz Mester Család gluténmentes süteményliszt növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva növényi túró alternatíva porcukor só tojás vaníliás cukor zselatin









Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

