Gluténmentes extra szilvás, fűszeres-illatos pite tojásmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes extra szilvás, fűszeres-illatos pitével bővült.
A recept eredeti verzióját interneten találtam. Ezt mentesítettem, és másféle fűszereket is tettem bele. Sok-sok szilva került a töltelékbe, fahéj és tonkabab is. Már ahogy sült a gluténmentes pite, belengedte a finom illat az egész lakást. Nagyon eteti magát a desszert! Veszélyes, de nehogy kihagyjátok!
Hozzávalók (12 szelet):
Pite tésztához:
- 360 g It’s us Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
- 250 g Vénusz tejmentes margarin
- 90 ml jéghideg víz
- 50 g porcukor
- 6 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 4 g só
- 1 egész tonkabab lereszelve
- nyújtáshoz 3 evőkanál kukoricaliszt
Töltelék:
- 800 g tisztított szilva
- 40 g cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál It’s us kukoricaliszt
- negyed kezeletlen héjú, bio citromhéj
- csipet só
Tetejére morzsa:
- 90 g It’s us Naturbit Basic-Mix gluténmentes liszt
- 30 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehely
- 50 g barnacukor
- 40 g pekándió
- 80 g Vénusz tejmentes margarin
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- csipet só
A gluténmentes extra szilvás, fűszeres-illatos pite elkészítése:
- A tészta hozzávalóit mérjük ki.
- Ne felejtsük el a tonkababot lereszelni a tésztába.
- A hideg vízzel és a hideg margarinnal együtt gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze rugalmas tésztává.
- Gyorsan dolgozzunk, nehogy összecsomósodjon az útifűmaghéj.
- Ha kész van a tészta, csomagoljuk be folpackba.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 30 percre.
- Addig a megmosott, kimagozott szilvákat negyedeljük fel.
- Szórjuk meg cukorral, fahéjjal, sóval és a reszelt citromhéjjal.
- Keverjük hozzá a kukoricalisztet.
- Gyúrjuk be a tészta tetejére szánt morzsát.
- Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, kicsit ragacsos lesz, de be kell tenni hűtőszekrénybe.
- Vegyük ki a hidegről a tésztát.
- Nyújtsuk ki lisztezett felületen a tészta alapját.
- Tegyük bele a pite alapba.
- Öntsük bele a lisztes, fűszeres szilvanegyedeket.
- A tetejére morzsoljuk el a kissé lehűlt morzsatésztát, kisebb darabokban.
- Előmelegített 180 °C fokon süssük készre körülbelül 25-35 perc alatt.
- Kihűlve a legfinomabb, de szinte még melegen fel is szeltük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 20 perc összeállítás, 30 perc sütés + pihentetés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Gluténmentes extra szilvás, tojásmentes fűszeres-illatos pitében |
Energia | 23405 kJ / 5586 kcal | 1950 kJ 465 kcal |
Zsír | 263,8 g | 22,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 100,0 g | 8,3 g |
Szénhidrát | 737,6 g | 61,5 g |
amelyből cukrok | 311,9 g | 26,0 g |
Rost | 70,5 g | 5,9 g |
Fehérje | 26,5 g | 2,2 g |
Só | 9,37 g | 0,78 g |
A gluténmentes extra szilvás, fűszeres-illatos pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt barna cukor citrom cukor fahéj gluténmentes zabpehely gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Naturbit Basic Mix ivóvíz kukoricaliszt margarin pekándió pite porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só szilva tej - tojás - gluténmentes tojásmentes tonkabab uzsonna és tízórai