Gluténmentes fánk recept – ismét egy klasszikus
Finom, elsősorban farsangi időszakban kelendő tésztasütemény, gömbölyű alakban, s töltelékkel vagy a nélkül; némely vidékesen siska, másutt pampuska. Készítsünk gluténmentes fánkot!
- 30 dkg Schar Mix B gluténmentes kenyérliszt
- 2 db közepes méretű (M-es) tojássárgája
- 5 g gluténmentes porélesztő
- 1 evőkanál édesítő (* 1:4)
- 0,5 dl rizs főzőkrém („rizstejszín”)
- 3 dkg puha margarin
- 1,5 dl víz
- olaj a sütéshez
- rizsliszt a nyújtáshoz
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Elkészítés:
- Az alapanyagokat egy tálba tesszük, és jó alaposan összedolgozzuk
- 1 órát kelesztjük meleg helyen.
- Rizslisztes lapon kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- Majd forró olajban kisütjük.
- Háztartási papírtörlővel itassuk le a felesleges olajat a fánkokról.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 90 perc
Tipp: Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható például Rama laktózmentes, csökkentett zsírtartalmú margarin.
Tápanyagtartalom | az egészben | 7 db. esetén 1 db. gluténmentes fánkban |
Energia | 1475 kcal / 6151 kJ | 211 kcal / 878 kJ |
Fehérje | 18,6 g | 2,7 g |
Zsír | 41,6 g | 5,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 9,3 g | 1,3 g |
Szénhidrát | 246,9 g | 35,3 g |
amelyből cukrok | 13,9 g | 2,0 g |
Rost | 19,8 g | 2,8 g |
A gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édesítőszer élesztő étolaj fánk glutén és tejmentes lisztkeverék margarin rizsliszt rizstejszín Schär Mix B tojássárgája víz